Sultanatul Oman se află în Orientul Mijlociu și este una din principalele țări din Peninsula Arabă. Aici turismul este în floare și din 1970 încoace această națiune arabă s-a dezvoltat cu o viteză amețitoare, trecând de la statutul de țară arabă subdezvoltată la cel de principală atracție turistică și loc accesibil pentru vizitatorii de pe aproape tot globul.

Portul Oman
Portul Oman | Foto: 4photos

Clima din Oman este tropical-deșertică, similară cu cea din Dubai. Verile sunt foarte fierbinți și umede cu temperaturi la nivelul zilei de până în 40 de grade Celsius și nopți mai ”răcoroase” cu temperaturi medii de doar 30 de grade. Primăvara și toamna reprezintă anotimpuri mult mai temperate cu mercurul termometrului urcând până la 30-35 de grade pe timpul zilei și 20 de grade în timpul nopții. Iar iarna pare să fie anotimpul care ni se potrivește nouă românilor cel mai bine cu 24 de grade ziua și 16 grade noaptea.

O oază în deșert
O oază în deșert | Foto: absolutetravel.com

Aventuri în Oman

Oman este faimos pentru forturile sale istorice, unele dintre ele incluse deja pe lista UNESCO World Heritage. În plus, plajele de aici sunt extraordinar de curate iar pe unele dintre ele se întâlnesc populații de broaște țestoase protejate prin lege, dar pe care turiștii le apreciază pentru că se pot apropia de ele fără probleme. Iar pentru niște peisaje de vis, munții din Oman oferă priveliști uluitoare cum rar se pot vedea în alte părți ale lumii.

Clădirile de aici sunt o combinație de nou și vechi
Clădirile de aici sunt o combinație de nou și vechi | Foto: traveladventureeverywhere

Trebuie spus că fiecare țară a învățat de-a lungul timpului să își exploateze la maximum resursele pe care le-a avut la dispoziție. Dar în Oman, elementul omniprezent este nisipul. Și nu pe plajă ci în deșert. Așa că dintre toate lucrurile posibile, locuitorii de aici au trebuit să învețe cum să folosească această resursă. Astfel s-au născut tururile prin deșert pentru turiști.

Puțin lux în mijlocul deșertului
Puțin lux în mijlocul deșertului | Foto: redsavannah

Excursii de câte 2-3 zile pe spatele unei cămile, cu așezatul cortului seara și dormitul în niște condiții oarecum similare celor pe care le aveau populațiile berbere de odinioară. Desigur, siguranța și confortul participanților sunt de bază iar corturile arată uneori asemenea unor apartamente de lux, dotate inclusiv cu toaletă. Însă ideea este cea de aventură iar dacă ideea de a călări vreo două zile la rând o cămilă vi se pare ridicolă, există oricând alternativa unui Land Rover, dar parcă nu în fiecare zi ajungi să explorezi deșertul din Oman.

Exemplu de arhitectură islamică în Oman
Exemplu de arhitectură islamică în Oman | Foto: 4photos

Arta culinară arabă

Oman este locul perfect pentru a descoperi bucătăria orientală și toate deliciile ei minunate. Aici la putere sunt carnea de pui și de oaie pe care locuitorii țării au ajuns să le prepare ca niciunde altundeva. Combinate cu mirodenii complexe și arome picante sau asortate cu garnituri de orez, deliciile servite în Oman acoperă aproape orice gust. Iar pentru cei mai norocoși, în zilele de sărbătoare se prepară Shuwa, o specialitate locală care presupune sacrificarea unei vaci sau a unui berbec, care mai apoi este ținut la prăjit două zile într-un cuptor de pământ pentru ca mai apoi carnea să fie marinată și servită cu diverse garnituri.

Arta orientului mijlociu
Arta orientului mijlociu | Foto: thetravelatlas