Top 3 Cele mai interesante muzee din Europa

Top 3 Cele mai interesante muzee din Europa

Unul dintre cele mai parfumate muzee din Europa - Muzeul Lavandei din Coustellet, Franța

Fiecare destinație de vacanță indiferent de oraș, regiune sau țară, are frumusețea și misterul ei ascunse de cele mai multe ori în monumente, edificii, galerii sau muzee. Iată care sunt cele mai interesante muzee din Europa în care te vei pierde printre picturi și sculpturi alese, manuscrise ori mașini, parfumuri sau chiar dulciuri.

Muzeul Național de Cinema din Torino, Italia

În acest minunat oraș din Italia, mai puțin comercial decât Venezia sau Roma se află unul dintre cele mai interesante muzee din Europa, denumit oficial Mole Antonelliana, însă recunoscut mai degrabă ca Muzeul Național de Cinema.

Clădirea Mole Antonelliana în care se află Muzeul Național de Cinema din Torino, Italia
Clădirea Mole Antonelliana în care se află Muzeul Național de Cinema din Torino, Italia

Mole Antonelliana este simbolul orașului Torino și nu mare-ți va fi mirarea când îl vei întâlni ilustrat pe toate cărțile poștale, pe ambalajele ciocolatei sau pe diverse suveniruri.

Clădirea Mole Antonelliana - Simbolul orașului Torino
Clădirea Mole Antonelliana – Simbolul orașului Torino

Povestea Muzeului Național de Cinema începe undeva în urmă cu 150 de ani, când clădirea Mole Antonellia a fost construită de arhitecții tată – fiu Antonelli pentru a fi sinagogă. Primăria din Torino a cumpărat această clădire pentru a o transforma într-un monument care să reprezinte  simbolul unității naționale. Mole Antonellia era cea mai înaltă clădire din ceramică din lume la vremea aceea.

În interiorul Muzeului de Cinema
În interiorul Muzeului de Cinema

Abia în anul 2000, clădirea Mole Antonellia a fost transformată de către scenograful elvețian Franḉois Confino într-unul dintre cele mai importante și interesante muzee din Europa: Muzeul Național de Cinema.

În acest muzeu, vei călători prin istoria cinematografiei și mai mult decât atât vei fi antrenat în diferite activități (cercetezi, auzi, simți, te joci), întrucât vizita e 100% interactivă. Nici nu îți vei da seama când a trecut o jumătate de zi, atât de captivat vei fi de tematicile fiecărei epoci prezentate cu măiestrie în clădirea Mole Antonellia.

Secvențe dintr-un film rulate în interiorul Muzeului de CinemaSecvențe dintr-un film rulate în interiorul Muzeului de Cinema
Secvențe dintr-un film rulate în interiorul Muzeului de Cinema

Cireașa de pe tort a Muzeului Național de Cinema este liftul panoramic care te va urca la 85 metri deasupra orașului. Cabina transparentă din cristal a liftului te va conduce prin interiorul muzeului la balconul cu vedere 360 °, unde vei avea parte de cea mai splendidă panoramă asupra orașului Torino și asupra Alpilor.

Panorama asupra orașului vazuta din balconul  Muzeului de Cinema
Panorama asupra orașului văzută din balconul Muzeului de Cinema

Casa Terorii din Budapesta, Ungaria

La fel ca și România, Ungaria a fost o țară comunistă care a suferit foarte mult atât până la căderea regimului, cât și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În amintirea acestor vremuri, în Budapesta există câteva locuri cheie care conservă spiritul acelor vremuri, întrucât deși aceste regimuri au căzut demult urmele acestora se vor resimți pe vecie. Cel puțin așa cred locuitorii mai vârstnici ai  Budapestei.

Simbol ce comemorează regimul comunist și nazist din Ungaria
Simbol ce comemorează regimul comunist și nazist din Ungaria

Unul dintre aceste locuri cheie este Casa Terorii, o clădire impresionantă de la prima vedere, situată pe strada Andrassy. Imediat ce pătrunzi în interiorul acestui muzeu, vei rămâne fără cuvinte întrucât este unul dintre cele mai interesante muzee din Europa pe care le vei vizita vreodată. Impactul este foarte puternic, întrucât combinația de sunet, culoare, informație precum și punerea în scenă a unor momente și locuri te vor face să vibrezi.

Casa terorii din Budapesta
Casa terorii din Budapesta

Încă de la intrare te va întâmpina un tanc alături de chipurile victimelor regimului comunist luminate strategic pentru a te umple de fiori. Trebuie să știi că în urmă cu mulți ani, acest loc a fost în adevăratul sens al cuvântului o Casă a Terorii naziste și comuniste, iar în subsolul acesteia aveau loc cele mai sângeroase interogatorii, sfârșite de multe ori prin crime.

Tancul și peretele tapetat cu chipurile victimelor regimului comunist
Tancul și peretele tapetat cu chipurile victimelor regimului comunist

La primul etaj din Casa Terorii vei descoperi uluit sala de judecată, labirintul din cărămizi de grăsime, telefoane în care auzi conversații ale vremii sau mașina poliției secrete cu care se transportau victimele. Tot la acest etaj, după ultima cameră există un lift în care vei trăi o experiență unică. Te las să descoperi acolo surpriza!

Diverse exponate din interiorul Casei Terorii
Diverse exponate din interiorul Casei Terorii

Muzeul Lavandei din Coustellet, Franța

Regiunea Provence este renumită pentru lanurile de levănțică parfumată, iar locuitorii zonei sunt experți în culesul și distilatul acestor flori. Fiecare familie din această zonă a Franței are propriul lan de lavandă, așa cum cei din Grecia sau Turcia au livezi de măslini. Una dintre aceste familii de soi – familia Lincelé au pus bazele celui mai parfumat muzeu din Europa: Muzeul Lavandei.

Lan de lavandă din Provence, Franța
Lan de lavandă din Provence, Franța

Vei afla în Muzeul Lavandei când și cum se cultivă sau se culege această minunată plantă, precum și practicile de distilare a acesteia. Va fi interesant să urmărești cum delicata lavandă este transformată în ulei esențial de lavandă, un ingredient de bază a multor cosmetice binefăcătoare.

Muzeul Lavandei din Coustellet, Franța
Muzeul Lavandei din Coustellet, Franța

Tot în cadrul Muzeului Lavandei vei afla că levănțica este de două feluri și anume lavanda fină care crește la altitudini de peste 800 de metri, cu un parfum foarte fin, a cărui ulei esențial obținut este foarte scump și apreciat. Al doilea soi este lavandina, un soi industrial care se poate cultiva oriunde în lume, însă care emană un parfum mai slab și este mai ieftină. Vei învăța în muzeu cum să le deosebești spre plăcerea simțului tău olfactiv.

Ghidul muzeului explicând diferența dintre lavanda fină și lavandina
Ghidul muzeului explicând diferența dintre lavanda fină și lavandina

Trecând de camera vechilor cazane de aramă în care se distilează levănțica, vei ajunge într-o zonă deosebit de aromată, în care sunt expuse în vitrine sticluțe de parfum, etichete și parfumuri adunate din întreaga lume. Un loc magic!

Cazane de aramă expuse în Muzeul Lavandei
Cazane de aramă expuse în Muzeul Lavandei

Nu în ultimul rând, vei vizita buticul din incinta muzeului unde nu îți vei putea stăpâni tentația de a-ți cumpăra produse cu lavandă fină franțuzească de la mama lor de acasă. Vei putea alege produse ca săruri de baie, a loțiuni, creme, săpunuri și parfumuri 100% organice. Nu vei uita prea curând acest loc unic în Europa!

Buticul din incinta muzeului  de unde poți cumpăra produse cu lavandă fină franțuzească
Buticul din incinta muzeului de unde poți cumpăra produse cu lavandă fină franțuzească

Acestea au fost cele mai interesante trei muzee din Europa care merită tot efortul pentru a fi vizitate, căci te vor cuceri negreșit.