Fosta capitala de imperiu, Roma s-a transformat treptat intr-una dintre cele mai frumoase metropole europene, pastrandu-si totodata si maretia de odinioara cand toate drumurile duceau aici. Un oras armonios, ridicat pe cele sapte coline ce amintesc de legenda lui Romulus si Remus, capitala Italiei atrage nu doar prin bogata sa istorie ci si prin numeroasele obiective turistice ce aduc aici sute de mii de vizitatori in fiecare an.
Ridicata pe la anul 753 i.Hr., Roma si-a capatat renumele de „Cetate Eterna”, un oras mereu plin de viata, asezat la raspantia a numeroase drumuri si care a atras intre zidurile sale nume mari ale culturii, literaturii sau credintei: Michelangelo, Raphael sau Bernini fiind doar cateva nume de artisti ce si-au lasat amprenta asupra unor cladiri importante ale orasului si pe care azi le putem admira in cursul unuia din numeroasele tururi ce se organizeaza in fosta capitala a lumii.
Roma: orasul muzeu
Istoria a adunat in Roma, cladiri ce dateaza inca inainte de nasterea crestinismului asa cum il stim azi: Colosseumul si Pantenonul sunt doar doua exemple in acest sens, iar pe parcursul Evului Mediu, sub indrumarea papalitatii, lista de monumente s-a extins, fiind ridicate numeroase basilici (biserici) precum Santa Maria Maggiore sau Santi Quattro Coronati. Dar adevarata inflorire a artei si arhitecturi a avut loc in perioadele Renascentista si Baroca cand au fost construite cateva dintre cele mai cunoscute palate: Palazzo Quirinale (sediu actual al presedintiei), Palazzo Farnese, Palazzo Chigi (sediul Primului Ministru sau Villa Farnesiana, ridicata intr-un stil tipic renascentist, cu decoratiuni bogate si coloana elegante.
Si nu uitati sa vizitati fantanile, superbe opere de arta ce combina maiestria sculptorilor cu cea a artizanilor ce au realizat aceste curgeri de apa ce deteaza inca din timpul Imperiului Roman, cand capitala isi primea apa prin noua apeducte ce se varsau in aproape 40 de fantani monumentale si numeroase alte bazine publice.
Entertainment
Cand vizitati Roma, este imposibil sa nu gasiti un spectacol care sa va fie pe plac: un concert, o piesa de teatru sau poate chiar vreun festiva de film, daca nimeriti in perioada potrivita a anului. Asa ca nu ezitati sa mergeti in Parco della Muzica, sa verificati programul de la Teatro dell’Opera di Roma sau sa va opriti in dreptul vreunui spectacol stradal. Italienii sunt artisti innascuti asa ca nu veti regreta.
Gustul Romei
Nu puteti trece prin Roma fara sa gustati din bucataria specifica acestor locuri. Caci locuitorii din capitala Italiei si-au dezvoltat propriul stil culinar bazat in special pe carne de miel, paste si legume. Astfel, ati putea incerca celebrele Spaghetti alla Carbonara, gatite cu sunca, oua si pecorina, ori Saltimbocca alla Romana, un soi de cotlet de vitel asezonat cu sunca cruda si salvie iar la final stropit cu vin alb si uns cu unt. Insa nu ar trebui sa va dati inapoi nici de la un Gnocchi di semolino alla romana ori Carciofi alla giudia, delicioase exemple de gastronomie din regiunea Romei.