Mănăstirea Palcho este cel mai important lăcaş de cult din regiunea Gyantse, Tibet. Inedita structură a fost construită în valea Râului Nyangchu şi include un adevărat complex de edificii format din 108 capele amplasate pe mai multe etaje.

Statuile lui Buddha domnesc pe întreg ţinutul Mănăstirii Palcho
Statuile lui Buddha domnesc pe întreg ţinutul Mănăstirii Palcho

Cele mai vechi date cu privire la Mănăstirea Palcho sunt trasate încă din secolul al IX-lea când existau lupte pentru supremaţie între dinastii. Grupul denumit Yarlung iniţiază construirea primei clădiri şi de aici totul a decurs de la sine. De la zi la zi se construia tot mai mult pentru ca fiecare grup să se evidenţieze tot mai mult. Astfel, în scurt timp, renumele zonei creşte şi Valea Nyangchu devine un centru al budismului tibetan.

Mănăstirea Palcho
Mănăstirea Palcho

Anul 1904 este marcat de un eveniment nefericit pentru Mănăstirea Palcho, zona fiind atacată de soldaţii britanici. Peste 10 000 de militari au adus un prejudiciu uriaş întregii regiuni care intră în restaurare câţiva ani mai târziu. Totuşi, găuri ale gloanţelor mai există în zidurile mănăstirii chiar şi astăzi şi rămân martore veşnice ale acelor clipe nefaste.

Bodhi Dagoba, cea mai importantă structură din Mănăstirea Palcho
Bodhi Dagoba, cea mai importantă structură din Mănăstirea Palcho

În anii care urmează, Mănăstirea Palcho este din nou distrusă parţial de atacurile diverselor popoare şi din 1520 de călugări mai rămân mai puţin de 80. Important este faptul că ansamblul de clădiri a supravieţuit în timp şi chiar şi astăzi reuşeşte să-şi încânte turiştii cu frumuseţea lui.
Din punct de vedere arhitectural, Mănăstirea Palcho este o fuziune de influenţe tibetane şi nepaleze. Cel mai important element din tot ansamblul Palcho este Bodhi Dagoba, o structuă mare, de 32 metri înălţime, o construcţie organizată pe 9 nivele, cu un total de 108 porţi. Capele din interiorul Bodhi Dagoba sunt cel mai bun exemplu de artă tibetană, picturi realizate în culori vibrante ilustrează judecata de după moarte a chinezilor.

Metale preţioase împodobesc interioarele capelelor din Mănăstirea Palcho
Metale preţioase împodobesc interioarele capelelor din Mănăstirea Palcho

Mănăstirea Tsulaklakang este principalul templu de rugăciune, decorat cu elemente care crează uimire în rândul turiştilor. Stâlpi decoraţi cu mătase, statui din bronz, manuscrise inscripţionate cu aur înfrumuseţează interiorul Mănăstirii Tsulaklakang şi o transformă într-una dintre cele mai preţioase capele de pe Pământ.

Sume importante de bani sunt aduse drept recunoştinţă de către turişti
Sume importante de bani sunt aduse drept recunoştinţă de către turişti

S-a estimat că, interiorul Mănăstirii Palcho adăposteşte mai bine de 10 000 de obiecte cu chipul lui Buddha. Acest fapt subliniază veneraţia infinită a oamenilor faţă de spiritualitatea supremă. Adepţii budismului vizitează zi de zi capelele Mănăstirii Palcho şi îşi arată recunoştinţa faţă de stăpânul lor spiritual.

Vizitatorii încearcă să ajungă la Mănăstirea Palcho prin orice mijloace
Vizitatorii încearcă să ajungă la Mănăstirea Palcho prin orice mijloace

Chiar şi adepţii altor religii pot vizita Mănăstirea Palcho, numai dacă respectă câteva reguli. Este necesar să purtaţi îmbrăcăminte decentă şi să aveţi capul acoperit. De asemeni, la intarea în mănăstire veţi fi identificat şi veţi primi un permis de vizitare, după care veţi putea explora fiecare centimentru din frumoasele construcţii. Desigur, acest fapt este posibil doar dacă sunteţi însoţit de un ghid turistic. Oficialii au decis acest lucru din cauza faptului că mulţi vizitatori aveau un comportament necorespunzător care a dus la deteriorarea obiectelor.

Aşadar, Mănăstirea Palcho este unul dintre cele mai importante lăcaşe de cult budiste de pe Pământ, iar unicitatea sa atrage de la an la an tot mai mulţi vizitatori.