Sankt Petersburg este unul dintre cele mai frumoase orașe ale Rusiei, locul unde această cultură minunată a rămas vie în ciuda evoluției și a trecerii timpului. Unul dintre cele mai importante și mai apreciate obiective turistice de pe teritoriul orașului este Biserica Mântuitorului, un lăcaș de cult impresionant care are la baza o poveste cel puțin interesantă. Edificiul a fost ridicat chiar pe locul unde Împăratul Alexandru al II-lea a fost asasinat, biserica fiind construită în memoria lui, ca o răsplată pentru modul în care a condus țara.
Îndelungatul proces de construcție începe în anul 1883, sub stricta supraveghere a lui Alexandru al III-lea care și-a dorit ca edificiul ridicat în memoria tatălui său să fie unicat. Anul 1907 este momentul în care minunata construcție este finalizată, lăcașul de cult avea să schimbe complet orizontul metropolei. Din punct de vedere arhitectural, clădirea se diferențiază de toate celelalte construcții din Sankt Petersburg. Clădirile ridicate în stil baroc și neoclasic domină întreaga zonă, lăcașul de cult urmează liniile arhitecturii medievale din Rusia, în spiritul naționalismului romantic.
Biserica Mântuitorului este localizată chiar de-a lungul canalului Griboedov, iar apele liniștite ale acestuia accentuează și mai mult trăsăturile unice ale edificiului. Peste 7500 de metri pătrați de mozaic alcătuiesc unul dintre cele mai frumoase lăcașe de cult din lume, interiorul fiind proiectat de o echipă de artiști desăvârșiți, cei mai buni din Rusia. Victor Vasnețov, Mihail Nesterov și Mihail Vrubel sunt cei care au creat această operă arhitecturală, mozaicul creat de aceștia înfățișează scene biblice sau cifre cu semnificații religioase.
Revoluția Franceză din anul 1917 a fost o perioadă nefastă în istoria construcției, biserica a fost jefuită, iar interiorul distrus aproape în totalitate. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, lăcașul de cult din inima Sankt Peterburgului a fost transformată într-o morgă uriașă, locul unde erau depuși toți cei uciși în război sau care au murit de foame și boli. După finalizarea războiului, biserica s-a transformat în depozit de legume. Mai târziu, după 27 de ani de restaurări, lăcașul de cult este redeschis publicului larg, astăzi fiind mai mult un muzeu de mozaicuri și mai puțin o biserică.
Edificiul multicolor este vizibil din mai toate punctele orașului, o splendidă imagine de ansamblu a construcției poți obține dacă optezi pentru o plimbare pe apele liniștite ale canalului Griboedov. Zona în care se află Biserica Mântuitorului este una dintre cele mai aglomerate din Sankt Petersburg, lăcașul de cult fiind considerat a fi cel mai fotografiat obiectiv turistic din oraș.
De-a lungul anilor, biserica a fost inclusă în topul celor mai importante clădiri religioase din lume și a apărut inclusiv pe coperțile unor reviste de prestigiu.