Viena este viaţă, Viena este cultură

Viena este viaţă, Viena este cultură

Capitală a Austriei, Viena a fost secol după secol reşedinţă a familiei imperiale din Hapsburg, declarat ca fiind odată al patrulea mare oraş al lumii. Cunoscut pentru preţurile piperate şi monumentele arhitectonice diverse, Viena este probabil oraşul european pe care fiecare român ar trebui să-l viziteze măcar o dată în viaţă. Viaţa de noapte este liniştită iar activitatea culturală este în toi şi a rămas vivace de sute de ani.

 

 

Catedrale ca nicăieri în altă parte

 

 

Una dintre emblemele oraşului este Stephansdom – Catedrala Sf. Ştefan. Construcţia acesteia a început în secolul al XII-lea iar clădirea a fost terminată abia în anul 1433. Când vorbeşti despre arhitectură gotică, te gândeşti la Stephansdom – peste 130 de metri înălţime, cu un acoperiş alcătuit din peste 200.000 de ţigle. Vizitatorii se pot urca în cel mai înalt turn al acestuia şi admira priveliştea unei Viene acoperite de case istorice. În turn ajungi fie pe o scară, fie folosind liftul care te va ridica la 70 de metri în aer. Până şi poarta clădirii impresionează – asta dacă nu cumva clădirea în sine te lasă fără glas.

Catedrala Sf. Barbara şi Catedrala Greco-Ortodoxă sunt alte două clădiri pe care vei dori să le vizitezi când te afli în Viena. Ambele datează din secolul al XVIII-lea şi – din punct de vedere arhitectural – sunt unice în lume.

 

 

Palatele vechilor dinastii

 

 

Casa de Hapsburg a avut reşedinţa în Palatul Schönbrunn din secolul XVIII şi până în anul 1918. Palatul are 141 de camere şi mai toate sunt destinate acum vizitelor turiştilor curioşi. Printre aceste camere se află şi cea a lui Napoleon Bonaparte. În faţa Palatului Schönbrunn se află şi o expoziţie cu cele 60 de maşini imperiale, un teatru şi o capelă – toate putând fi fotografiate şi admirate de către vizitatori. Clădirea este înconjurată de grădini, fântâi arteziene şi statui, iar Palmenhaus – o seră de dimensiuni gigantice – adăposteşte în prezent câteva mii de specii de plante.

Palatul Hofburg este fosta reşedinţă imperială şi include acum mai multe muzee. Poţi vizita nu doar colecţii de arme dar şi instrumente muzicale din diferite ere ale Vienei, poţi consulta istoria oraşului şi citi despre marii compozitori care şi-au trăit odată aici viaţa. Tot aici poate fi vizitată şi Coroana Imperială Austriacă care dateză din 1602 şi camerele fostului împărat Franz Josef.

 

 

Relaxare în Parcul Prater

 

 

Ca turist nu se poate să nu treci prin Prater – un imens parc de distracţii care include o uriaşă roată de 65 de metri înălţime, roată care datează încă din anul 1896. Tot în acest parc poţi vizita un orăşel al liliputanilor şi te poţi plimba cale de trei kilometri cu un trenuleţ care-ţi va arăta împrejurimile. Una dintre atracţiile parcului este o casă sub formă de bilă al cărui fost stăpân a proclamat-o ca fiind republică în anii 1970.

 

 

Distracţie într-un oraş modern

 

 

Fără doar şi poate, Viena este un oraş modern. Cu reguli stricte de circulaţie şi poliţişti vigilenţi, oraşul este luat cu asalt zilnic de mii de turişti. Poţi fi unul dintre ei şi să intri într-unul din restaurantele pe care străzile principale le declară la fiecare pas. Cafenelele au preţuri modice (în funcţie de poziţionarea lor) iar hotelurile sunt renumite pentru curăţenia de care dau dovadă. Iar dacă arhitectura clădirilor şi muzeele nu te impresionează, există mereu un club deschis la doar doi paşi de tine, gata să te primească şi să-ţi dea drumul în zori.