Olanda este o țară dens populată ce se învecinează atât cu Germania la est cât și cu Belgia la sud. Însă acest lucru este mai puțin important în comparație cu frumusețile ce se găsesc aici. Odinioară o mare putere navală, această națiune ascunde o bogăție culturală și istorică greu de egalat și care a fost păstrată în ciuda progreselor tehnologice ce au transformat-o într-o țară modernă. Iar în continuare vom descoperi mai multe despre cele mai interesante destinații turistice din Olanda.

Cultivarea lalelelor reprezintă o mega industrie în Olanda
Cultivarea lalelelor reprezintă o mega industrie în Olanda

Clima din Olanda este una temperată cu veri relativ răcoroase și ierni blânde. Cu toate astea, ploaia este un element comun pentru toate lunile anului. De aceea, majoritatea turiștilor ajung aici între lunile mai și septembrie, atunci când temperaturile variază destul de puțin (între 18 și 23 de grade Celsius) iar precipitațiile sunt ușor mai reduse. Însă clima nu este motivul pentru care mulți vin aici. Orașele mari, precum Amsterdam-ul, sunt notorii pentru toleranța asupra unor subiecte precum prostituția sau drogurile ușoare, însă odată sosiți aici, vizitatorii descoperă că lucrurile sunt puțin diferite decât s-ar fi așteptat. Într-adevăr, olandezii au o atitudine foarte deschisă și distracția poate fi asigurată în Red Light District, așa cum și consumul unor mici cantități de marijuana este privit cu toleranță. Dar atât, pentru că în rest, criminalitatea este foarte scăzută iar drogurile puternice ori în cantități mari sunt strict interzise.

Câmpurile de lalele văzute din avion, o perspectivă unică
Câmpurile de lalele văzute din avion, o perspectivă unică

Atracții turistice în Olanda

Pentru mulți vizitatori ai acestei țări, nimic nu poate suprinde mai bine spiritul olandez decât morile de vânt, saboții de lemn sau…lalele. Este o atitudine subiectivă și relativ superficială. Pentru că, deși acestea sunt simboluri naționale. Olanda este mult mai mult decât o țară plată unde se cultivă industrial flori și se ridică mori de vânt.
Zona rurală din Olanda este formată în bună măsură din pământuri recuperate din mare, împrejmuite de diguri și amenajate pentru diferite culturi. În plus, există numeroase sate pitorești, vechi ferme și proprietăți deosebit de frumoase. Iar în zone precul Kinderdijk sau Zaanse Schans, olandezii au păstrat numeroase mori de vânt, folosite în trecut pentru a scoate apa din zonele adiacente.

Alei magnifice în Hoge Veluwe National Park
Alei magnifice în Hoge Veluwe National Park

Cât despre flori, este adevărat că o vizită la un câmp de lalele e o desfătare pentru ochi și că așa ceva reprezintă o oportunitate unică în viață. Cu toate astea, aceasta nu e cea mai bună soluție pentru a vedea cu adevărat cât de importantă este Olanda pe piața producătorilor de flori. O variantă mult mai bună ar fi una dintre parade de flori, denumite Bloemencorso, unde care alegorice sunt împodobite cu sute sau chiar mii de flori proaspete. Și aproape în fiecare oraș sau regiune se ține o astfel de paradă în fiecare an.

Expoziția de la grădina Keukenhof, artă florală în Olanda
Expoziția de la grădina Keukenhof, artă florală în Olanda

O altă oportunitate turistică legată de flori este faimoasa grădină Keukenhof ce se găsește tot în Olanda și care din martie până în mai oferă superbe aranjamente florale. La bază nu este altceva decât o formă de reclamă pentru producătorii de flori, dar aici are acces oricine și prin urmare, atâta vreme cât puteți ajunge aici între 20 martie și 20 mai (datele sunt aproximative), veți putea intra.

Orașe istorice din Olanda

Amsterdam este unul dintre cele mai frumoase orașe din Olanda. Iar asta se datorează în bună măsură faptului că municipalitatea de aici a decis să păstreze un centru istoric bogat, plin de clădiri din secolul XVII, profitând în același timp de canalele orașului pe care le-a transformat în adevărați magneți pentru turiști. Însă Amsterdam este doar unul dintre multele foste cetăți olandeze ce azi pot fi vizitate.Alte exemple cel puțin la fel de relevante sunt Utrecht, fostă capitală la rându-i; Maastricht, despre care se spune că ar fi cel mai frumos oraș din Olanda sau Haga, capitala juridică a lumii. Însă nu trebuie neglijate nici orașe mai mici cum ar fi Leiden, locul de naștere al lui Rembrandt sau centru vechi din Haarlem.

Hoge Veluwe National Park
Hoge Veluwe National Park

Arta în Olanda

Deși este o țară relativ mică, Olanda dispune de numeroase muzee de artă ce expun lucrări ale unor pictori naționali faimoși. Astfel, nume precum Rembrandt, Vincent van Gogh, Johannes Vermeer, Frans Hals, Jan Steen, Jacob van Ruysdael sau Piet Mondriaan reprezintă doar o parte dintre personalitățile artistice olandeze. iar dacă majoritatea lucrărilor lor sunt răspândite prin lume, o (relativ) mică parte din ele au rămas acasă și sunt expuse în galerii de artă clasică și modernă.

Imagine pitorească dintr-un colț rural de Olanda
Imagine pitorească dintr-un colț rural de Olanda

Așa se face că în Amsterdam, așezate aproape unul lângă celălalt se găsesc Van Gogh Museum, Rijksmuseum și Stedelijk Museum, cele trei fiind cunoscute drept Museum Quarter. De asemenea, în Rotterdam puteți vizita Museum Boijmans Van Beuningen iar în Parcul Național Hoge Veluwe se află The Kroeller-Mueller Museum, ce dispune de a doua cea mai mare colecție de tablouri semnate Van Gogh din lume.

Activități pentru turiști în Olanda

Există multe posibile activități cu care turiștii își pot ocupa timpul. Una dintre cele mai populare chestii de făcut în Olanda este ciclismul. Practic, olandezii par să se fi născut pe bicicletă de vreme ce țara are circa 22.000 km de piste de biciclete ce taie țara în lung și în lat. Mai ales în zone deosebit de pitorești ca Green Heart, South Limburg sau Hoge Veluwe National Park, o zi de pedalat poate face minuni nu doar pentru fizic ci și pentru psihic.

Amsterdam by night
Amsterdam by night

Concertele și festivalurile olandeze sunt o excelentă scuză pentru a vizita această țară. Eventuri precum Sensation White, Pinkpop sau Dancevalley se vând foarte bine și foarte repede așa că rezervarea biletelor din timp este obligatorie. Însă asta nu este tot. Există multe, foarte multe festivaluri cu acces gratuit cum ar fi cele de Ziua Regelui sau a Reginei ori Vierdaagsefeesten. Iar cât privește sportul, la fiecare doi ani, Olanda se îmbracă în portocaliu și suporterii naționalei de fotbal ies pe străzi pentru a urmări și a sărbători victoriile acesteia.

Câmpuri de lalele frumos aliniate
Câmpuri de lalele frumos aliniate