Ridicându-se la circa 78 de metri înălțime, undeva în Nordul Franței, stânca granitică cunoscută drept Muntele Saint-Michel poate că nu ar fi intrat cu în atenția lumii întregi dacă nu ar fi existat două elemente foarte importante: complexul medieval ridicat aici și ciclul flux-reflux ce schimbă complex fizionomia locului la fiecare câteva ore.

Muntele Saint Michel, vedere aeriană
Muntele Saint Michel, vedere aeriană

În timpul fluxului, Muntele Saint-Michel este o fermecătoare insulă la o nu foarte mare depărtare de țărmul Francez. Însă odată cu refluxul, apele se retrag la mai mulți kilometri distanță lăsând în urmă o peninsulă legată de continent printr-o enormă limbă de nisip. Iar dacă nu știați, acesta este singurul loc pe care nici măcar puternica armată engleză nu l-a putut cuceri în timpul a ceea ce a ajuns să fie cunoscut drept Războiul de 100 de ani.

Muntele Saint Michel, panoramă
Muntele Saint Michel, panoramă

Legenda de la muntele Saint-Michel

Există o legendă prin aceste locuri care spune cum că în toamna anului 708, episcopul locului, un anume Aubert de la Avranches, a avut mai multe viziuni în care l-a văzut pe Sfântul Arhanghel Mihail care i-a cerut să îi ridice un loc de închinare pe muntele Tombe, cel înconjurat la vremea aceea de ape tot timpul. Doar că pe vârful muntelui exista o piatră foarte mare,  presupusă a fi fost pusă acolo chiar de Necuratul. Și problema era că nimeni nu putea să scoată acea piatră din pământ. Însă acolo unde forța brută nu a avut nici un efect, curățenia sufletului a fost mai puternică și piatra a fost scoasă din pământ de Bain, unul din mulții copii ai meșterilor ce lucrau acolo.

Muntele Saint Michel zidurile
Muntele Saint Michel zidurile

Ca multe alte monumente istorice nici mănăstirea ridicată pe muntele Saint-Michel nu a scăpat de probleme. Și deși multă vreme acesta a fost un loc al pelerinajelor și a credinței, odată cu data de 14 iulie 1789, lucrurile s-au schimbat.

Muntele Saint Michel iluminat în timpul nopții
Muntele Saint Michel iluminat în timpul nopții

Căderea Bastiliei a marcat venirea la putere a unui nou regim, ateu, neutru la credință și viață religioasă. Muntele a fost ocupat de revoluționari iar superbele colecții de manuscrise și cărți au fost transferate la Avranches. În locul lor muntele Saint-Michel se transformă în închisoare pentru preoții și înaltele fețe religioase care nu agreau Revoluția.  Restaurația nu a adus nici ea ceva mai bun, mănăstirea de pe munte devenind o așa zisă Casă de Forță și Corecție, în traducere liberă, o închisoare de drept comun…

Muntele Saint Michel statuia Arhanghelului Mihail
Muntele Saint Michel statuia Arhanghelului Mihail

Cu toată această istorie tumultuoasă, muntele Saint-Michel a supraviețuit totuși până în secolul XIX când lumea și-a schimbat perspectiva, locul devenind un loc de pelerinaj dar de această dată pentru turiștii veniți aici să admire superbele construcții în stil medieval.

În 1897, în vârful mănăstirii este instalată o statuie de cupru a Arhanghelului Mihail iar din 1965 mănăstirea și-a reintrat în drepturi, fiind de această dată condusă de călugării ordinului Benedictin.

Muntele Saint Michel noaptea
Muntele Saint Michel noaptea

Anul 1979 a fost marcat de introducerea  întregii structuri de pe muntele Saint-Michel în patrimoniul UNESCO pe lista World Heritage. Iar pentru a păstra caracterul insular al muntelui, francezii au demolat între 1983 și 1984 digul ridicat cu mai mult de un secol înainte.