Oraşul Sighişoara este situat în Transilvania, mai exact în partea sudică a judeţului Mureş. Prima atestare documentară a oraşului datează din anul 1283. Municipiul are o populaţie de aproape 30 000 de locuitori, numărul se dublează în unele luni ale anului când străzile Sighişoarei sunt pline de turişti.

Cetatea Sighişoara

 A fost ridicată în anul 1191 de  către coloniştii saşi, de-a lungul vremii aşezarea fiind lovită de multe valuri de popoare migratoare precum “marea năvălire tătară” şi „mişcarea habsburgică”. Desigur aceste evenimente nu au avut efecte benefice asupra cetăţii, dacă la început structura acesteia era alcătuită din 14 turnuri şi 4 bastioane, acum deţine doar 9 turnuri şi 3 bastioane existente şi în prezent.

Meşteşugarii din Sighişoara aveau câte un turn unde işi exercitau meseria, însă breslele de meşteşugari au fost desfiinţate începând cu 1884. Cetatea Sighişoara se numără printre puţinele cetăţi medievale locuite şi în prezent, păstrându-şi forma aproape neschimbată. În anul 1999 Cetatea Medievală Sighişoara devine monument istoric şi cultural UNESCO. Cetatea este înconjurată de un zid lung de 930 metri a cărui înălţime variază de la 4 la 14 metri. Zidul a fost construit ca şi protecţie împotriva atacurilor turceşti.

Interior din Casa Vlad Dracul
Interior din Casa Vlad Dracul

Casa Vlad Dracul

Este edificiul despre care se spune că a fost locuinţa lui Vlad al II-lea Dracul, fiul lui Mircea cel Bătrân. Acesta ar fi trăit aici timp de 4 ani, între 1431-1435. Vlad Dracul a fost renumit pentru pedepsele exemplare aplicate adversarilor săi, de aici provine şi legenda Dracula. Casa Vlad Dracul a fost transformată în  restaurant, spaţiu ce redă perfect atmosfera medievală.

Turnul cu Ceas
Turnul cu Ceas

Turnul cu Ceas

Este sediul muzeului de istorie Sighişoara, clădire ce măsoara 64 metri înălţime şi numără 110 trepte. În cadrul muzeului Turnul cu Ceas se regăsesc o multitudine de colecţii care s-au îmbogăţit de la an la an. Cele mai valoroase dintre acestea sunt piesele de arheologie, obiecte lucrate de către meşteşugarii din bresle, icoane pictate pe lemn şi sticlă.
Clădirea este vizibilă din orice punct al centrului oraşului.

Catedrala Ortodoxă "Sfânta Treime"
Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime”

Catedrala Ortodoxă “Sfânta Treime”

Este amplasată pe malul nordic al râului Târnava Mare, construcţie reprezentativă pentru stilul arhitectual neo-bizantin. Lăcaşul religios a fost construit în totalitate din fonduri donate, amplasarea iniţială era prevăzută în centrul oraşului, însă proiectul a fost respins. Catedrala “Sfânta Treime” dispune de un cor propriu ce poartă numele de Vox Animi.

Personaje medievale, în timpul Festivalului de la Sighişoara
Personaje medievale, în timpul Festivalului de la Sighişoara

Festivalul Medieval din Sighişoara

Este evenimentul cultural-istoric care atrage cei mai mulţi turişti, deopotrivă români şi străini. Începând cu anul 1992, Festivalul Medieval are loc în fiecare an în ultimele zile ale lunii iulie. Festivalul se desfăşoară pe 10 secţiuni distincte: teatru, dans, film, muzică, recital de poezii, expoziţii de artă, de carte, de costume, cursuri de dans medieval, parade stradale. Timp de trei zile oraşul se îmbracă în sărbătoare, în această perioadă a verii, pe străduţele înguste ale Sighişoarei se zăresc cavaleri, vrăjitori, călugări şi alte personaje interesante menite să reînvie o istorie fascinantă. În luna iulie, Sighişoara pare a fi o imensă scenă în care arta este cuvântul care dăinuie peste întreg ţinutul. Fiecare seară de festival se încheie cu un uriaş foc de artificii.

 Pentru o incursiune în istoria bogată a ţării noastre vizitează Sighişoara.