CN Tower s-a născut mai întâi la nivel de idee prin 1968 atunci când Canadian National Railway a început să se gândească la construirea unui turn care să servească drept platformă pentru antene de televiziune și radio comunicații. Dar dincolo de latura practică, CN Tower se dorea a fi o demonstrație a puterii economice și industriale a Canadei.
Construcția CN Tower a început pe 6 februarie 1973 și de-a lungul a mai bine de trei ani, locuitorii din Toronto au putut admira cum acest colos se ridică puțin câte puțin, fiind realizat într-un sistem de turnare continuă a betonului. Doar că, într-o ciudată întorsătură de situație, planurile de dezvoltare pentru aria din jurul turnului au fost abandonate la doar doi ani de la construcția acestuia. Și astfel, vreme de câțiva ani buni, turiștii și vizitatorii veniți în oraș au avut mari dificultăți în a ajunge la turn pentru o vizită la înălțime.
Ca o curiozitate, antena uriașă ce stă în vârful CN Tower este așa de mare încât a trebuit să fie asamblată din nu mai puțin de 36 de elemente distincte. Dar dacă la început planul era ca bucățile să fie ridicate cu macaraua, finalizarea proiectului s-a făcut cu ajutorul unui elicopter special, Sikorsly S 64 Skycrane. Astfel s-au economisit vreo 6 luni de construcție și destul de multe fonduri.
Totuși proiectul nu s-a oprit aici. La fiecare câțiva ani turnul a primit noi modernizări și a fost întreținut mereu cu cea mai mare grijă. Ceea ce nu este de mirare având în vedere că cele aproape 250 de dolari (în banii de azi) folosiți la construcția CN Tower au fost recuperați în mai puțin de 15 ani din taxele specifice închirierii spațiilor de antenă și prin aportul deosebit al turiștilor care au început să vină în număr din ce în ce mai mare.
Atracții în CN Tower
Iar dacă credeți că turnul este un simplu…turn, ei bine nu. CN Tower este o construcție complexă gândită spre a acomoda mai multe puncte de observație și chiar și un restaurant care se rotește. Acesta realizează o rotație completă la fiecare oră și jumătate iar numele său este cât se poate de sugestiv: The 360.
La momentul deschiderii sale, CN Tower oferea trei puncte publice de observație: Space Deck-ul (actualmente cunoscut drept SkyPod), la o înălțime de 447 de metri; The Indoor Observation Level (actualmente Indoor Lookout Level), la ”doar” 346 de metri și the Outdooor Observation Terrace care se ridică la 342 de metri. Mai mult, în 1994, la acest ultim nivel a mai fost inaugurată și Podeaua de Sticlă, care este exact ceea ce îi spune numele, o podea enormă făcută din sticlă laminată groasă, extrem de rezistentă și care permite observarea pe verticală a înălțimii turnului.
Din 1995, CN Tower a intrat pe lista celor 7 minuni ale lumii moderne iar din 2007 instalația de iluminat a întregului turn a fost trecută pe leduri, economisind destul de mulți bani și permițând administratorilor să lumineze construcția în diferite culori în funcție de ocazia care este aniversată (Crăciunul, Valentine’s Day, Ziua Drepturilor Omului sau Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului, pentru a enumera doar câteva asemenea evenimente).