Eilean Donan este o mică insulă localizată în vestul Scoţiei, în regiunea Loch Duich. Un castel pitoresc care apare frecvent în filme sau fotografii domină insula. Castelul a fost construit în secolul al XIII-lea şi restaurat mai târziu, în secolul al XX-lea. Castelul Eilean Donan este una dintre cele mai reprezentative imagini scoţiene, fiind recunoscut în întreaga lume. Zona înconjurătoare încadrează perfect frumuseţea unui impunător castel din piatră, martor al istoriei scoţiene.

Castelul Eilean Donan, străduţa care duce spre construcţia din piatră
Castelul Eilean Donan, străduţa care duce spre construcţia din piatră

Se pare că între secolele al VI-lea şi al VII-lea a fost înfiinţată pe insulă o clădire creştină. Cercetările arheologice au scos la lumină fragmente de piatră vitrificate, supuse la temperaturi foarte ridicate, acestea fiind materiale utilizate în construirea lăcaşelor de cult specifice acestor secole.

Intrarea în Castelul Eilean Donan, Scoţia
Intrarea în Castelul Eilean Donan, Scoţia

Începutul secolului al XII-lea este momentul în care o mare construcţie de piatră este ridicată pe suprafaţa insulei. Castelul Eilean Donan este construit ca o defensivă puternică împotriva popoarelor din nord care îşi doreau să cucerească zona prin lupte sângeroase. Ulterior, edificiul devine bastionul unor clanuri cu o istorie complicată, care aveau nevoie de o zonă sigură şi astfel se stabilesc pe insulă în Castelul Eilean Donan.

Podul construit în secolul al XX-lea facilitează accesul la castel chiar şi pe timp de iarnă
Podul construit în secolul al XX-lea facilitează accesul la castel chiar şi pe timp de iarnă

Anul 1715 este un moment nefast în parcursul Castelului Eilean Donan fiind devastat aproape complet în timpul unei revolte masive din regiune. Bombardamentele au durat timp de câteva zile şi au pus la pământ frumoasa construcţie. Până în anul 1919 insula devine o zonă complet părăsită, când dintr-o dată se decide restaurarea a ceea ce fost Castelul Eilean Donan. Colonelul John MacRae a propus acest lucru, iar restaurarea a inclus construirea unui pod arcuit care să faciliteze accesul pe insulă.

Castelul Eilean Donan, Scoţia
Castelul Eilean Donan, Scoţia

Castelul Eilean Donan de astăzi este 100% rezultatul reconstrucţiei din secolul al XX-lea şi cu toate că refacerea sa a urmat planul iniţial, detaliile prezentului castel diferă de cele ale primului. Criticii de arhitectură au perspective diferite cu privire la frumoasa construcţie, unii afirmă că este întruchiparea epocii medievale, alţii spun că este o reîncarnare romantică a timpurilor demult apuse. Castelul Eilean Donan este structurat pe trei etaje, cu o singură cameră la parter, etajele superioare fiind camere pentru oaspeţi şi sală de banchete decorată cu plafon de stejar şi un şemineu specific secolului al XV-lea.

Interior din Castelul Eilean Donan, Scoţia
Interior din Castelul Eilean Donan, Scoţia

Castelul Eilean Donan este descris în mod frecvent ca fiind cel mai fotografiat monument al Scoţiei, fiind o emblemă scoţiană recunoscută. Imagini cu castelul sunt utilizate chiar pe ambalaje de publicitate pentru promovarea diverselor produse alimentare. Castelul Eilean Donan are la activ câteva apariţii memorabile în filme. În anul 1948 cadre cu deosebita construcţie apar în pelicula Bonnie Prince Charlie, urmând ca în anul 1953 să apară în The Master of Balantrae. Aceste apariţii sunt de o importanţă istorică având în vedere că imaginile surprind construcţia iniţială, înainte de a fi devastată.

Castelul Eilean Donan, detaliu al frumoasei construcţii de piatră
Castelul Eilean Donan, detaliu al frumoasei construcţii de piatră

Aşadar, Castelul Eilean Donan este un simbol al Scoţiei devenit deja celebru în întreaga lume. O vizită la Castelul Eilean Donan este o incursiune în istorie şi o comemorare a perioadelor sângeroase din regiune. Turişti din întreaga lume vin pe insulă pentru a admira o capodoperă a omenirii.