România este o ţară splendidă, iar acest lucru nu mai este demul un secret. În ţara noastră există multe locuri capabile să lase orice turist mut de uimire, iar din această categorie face parte cu siguranţă şi Valea Arieşului. Apele râului omonim provin de pe Muntele Mare şi Munţii Bihorului şi se întind de la Vartop şi până la Buru săpând această vale încântătoare care te determină să revii iar şi iar. Blândeţea reliefului, peisajele încântătoare, locuitorii primitori şi calzi sunt elementele primordiale care îţi transformă concediul într-o vacanţă de vis.

În Valea Arieşului există o mulţime de locuri pitoreşti
În Valea Arieşului există o mulţime de locuri pitoreşti / Foto: http://www.cabanacotulariesului.ro

Valea Arieşului se deosebeşte de toate celelalte văi ale lumii prin peisajele superbe cu creste blânde şi văi încântătoare, dar există un aspect care transformă locul într-o regiune unică. Apele Arieşului îşi schimbă nuanţele în funcţie de locul prin care trece, astfel, variază de la nuanţe de verde, albastru, galben şi chiar roşu. Orice colţişor din Valea Arieşului arată ca desprins din poveşti, regiunea este ideală atât pentru vacanţele de vară cât şi pentru cele de iarnă, atunci când zona se îmbracă în alb pur.

Groapa Ruginoasa
Groapa Ruginoasa / Foto: http://acc31.wordpress.com

Practic, Valea Arieşului este alcătuită dintr-o multitudine de sate linişte, astfel există o sumedenie de locuri de cazare sau poţi alege să stai chiar în casele locuitorilor pentru a cunoaşte mai multe despre tradiţiile locurilor. Aceştia se remarcă prin caracterul lor de român adevărat, prin gândirea sănătoasă, poate chiar tradiţională, iar obiceiurile şi tradiţiile au rămas neschimbate din moşi strămoşi. Bătrânii educă toţi tinerii în acest spirit specific tocmai pentru ca farmecul zonei să dăinuie peste ani şi ani.

Gheţarul Scărişoara
Gheţarul Scărişoara / Foto: http://www.turism-360.ro

Valea Arieşului este destinaţia de vacanţă perfectă pentru toate tipurile de turişti, pentru tineri, familii cu copii sau bătrâni. Valea Arieşului este locul ideal pentru oamenii care iubesc armonia naturii şi ştiu să trăiască în acelaşi ritm cu ea. Zona este foarte accesibilă, indiferent din ce parte a ţării provii, fiind locul ideal pentru plimbări, drumeţii, dar şi obiective naturale unice. Gheţarul Scărişoara este unic în ţară şi trebuie să-l vezi neaparat dacă ajungi în Valea Arieşului. Sunetele cascadelor sunt uimitoare şi în acest sens poţi vizita Cascada Varciorog pentru a te bucura de răcoarea pe care o oferă. Groapa Rugionasă impresionează prin dimensiunile sale, fiind de fapt o groapă imensă de culoare roşiatică.

Valea Arieşului, iarna
Valea Arieşului, iarna / Foto: http://peterlengyel.wordpress.com

Pârtiile de ski din Valea Arieşului sunt foarte apreciate, asta şi pentru faptul că au fost modernizate intens în ultimii ani. Există pârtii atât pentru începători, cât şi pentru cei experimentaţi care vor să se aventureze pe zapada ce cade din belşug în fiecare iarnă. Peisajele îţi taie răsuflarea, Valea Arieşului se supraaglomerează în timpul sărbătorilor de iarnă, atunci când totul are un farmec deosebit.

Frumuseţile naturale nu se compară cu nimic în lume!
Frumuseţile naturale nu se compară cu nimic în lume! / Foto: http://mihaimiron.blogspot.com

Dacă ajungi în Valea Arieşului trebuie să ştii că te poţi deplasa de la un obiectiv turistic la altul şi cu maşina şi pe jos. De recomandat ar fi să optezi pentru drumeţii, asta pentru că zona este deosebit de frumoasă, iar dacă mergi cu maşina nu te poţi bucura pe deplin de peisajele de poveste.