România este alcătuită dintr-o multitudine de minuni naturale, structuri care transformă ţara noastră într-un teritoriu cu adevărat unic. Din această categorie face parte şi Lacul Ursu, situat în Sovata, Judeţul Mureş. Sovata, centru balnear de renume european se regăseşte în partea de vest a Munţilor Gurghiului şi împreună cu Lacul Ursu alcătuiesc un mediu pitoresc înzestrat cu trăsături unice.
Lacul Ursu este înconjurat de păduri bogate, iar suprafaţa acestuia depăşeşte 40 000 de metri pătraţi. Cel mai adânc punct al lacului este de 18,9 metri, iar apele sale cu proprietăţi curative sunt motivul pentru care câteva zeci de mii de turişti ajung anual în zonă. Sovata şi implicit Lacul Ursu alcătuiesc o destinaţie de vacanţă accesibilă din toate punctele de vedere, iar zona naturală de excepţie crează un cadru excepţional, foarte relaxant.
Lacul Ursu este inclus într-o rezervaţie naturală care ocupă în total 79 de hectare, aceasta fiind alcătuită dintr-o multitudine de elemente naturale de o frumuseţe unică. Masivele de sare, combinaţiile interesante de roci multicolore, dar şi flora care include o sumedenie de specii fac din această rezervaţie naturală un monument al naturii de o valoare incontestabilă. Pădurea din jurul lacului este una mixtă, alcătuită dintr-un număr mare de specii de arbori, iar speciile de flori includ Papucul doamnei şi Crinul de pădure.
Lacul Ursu este un lac heliotermic, fapt care propulsează apele sale în topul structurilor unice din Europa şi nu numai. Mai exact, combinaţia de apă sărată în adâncime cu apele dulci de la suprafaţă crează o îmbinare surprinzătoare care nu mai există nicăieri în Europa. La acesta se mai adaugă şi fenomenul de încălzire al apelor, fapt care sporeşte beneficiile naturale ale lacului şi în acelaşi timp pe cele medicale. Medicii spun că afecţiunile reumatismale, endocrine, neurologice sau metabolice se pot vindeca la Sovata, în apele Lacului Ursu. Cele mai bune tratamente sunt până la urmă cele naturale şi ce poate fi mai frumos decât să petreci o vacanţă plăcută şi să scapi şi de problemele de sănătate?
Lacul Ursu şi împrejurimile nu alcătuiesc o destinaţie de vacanţă perfectă doar pentru cei care doresc să trateze diverse probleme medicale. Mulţi turişti români, cât şi străini vizitează Lacul Ursu pentru a se bucura de un cadru natural de excepţie, dar şi pentru a desfăşura diverse activităţi interesante. Desigur, sesiunile îndelugate de înot rămân preferatele turiştilor, dar trebuie să ştii că timp de 2 ore, la prânz, înotul este interzis tocmai pentru ca apele să-şi refacă compoziţia naturală. Şi drumeţiile sunt la mare căutare, vegetaţia bogată, traseele destul de accesibile sunt potrivite şi pentru turiştii care nu sunt adepţi ai efortului fizic.
Aşadar, România este alcătuită dintr-o sumedenie de structuri unice, locuri fac din ţara noastra unul dintre cele mai frumoase teritorii din întreaga lume.