Bucovina este o regiune pitorească din România, un spațiu în care tradițiile și obiceiurile străvechi sunt sfinte. Perioada Sărbătorilor de Iarnă are un farmec aparte și coincide cu mai multe activități pe care bucovinenii le practică de sute de ani. Datinile și practicile de sărbători, încep de pe 6 decembrie, de la Sânnicolae cu spun locuitorii și se termină în ianuarie, de Sfântul Ioan, cuprinzând o gamă variată de manifestări artistice. Elementele vestimentare sunt extrem de bogate, iar decorurile și regia constituie un adevărat carnaval popular.

Casele din Bucovina sunt frumos decorate de Crăciun
Casele din Bucovina sunt frumos decorate de Crăciun

Sărbătorile de Iarnă debutează în Bucovina cu primenitul caselor. Gospodinele curăță fiecare colț al casei și o decorează cu cele mai frumoase obiecte, în timp ce bărbații se ocupă de curte, dar și de porți. În tradiția locală, Crăciunul nu poate fi primit altfel decât în curățenie, atât a casei cât și a sufletelor. În Postul Crăciunului femeile participă la tot felul de șezători unde se sfătuiesc cu privire la pregătirile ce se vor derula cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă. Astfel, încă din post bucovencele au o idee cu privire la bucatele pe care le vor prepara luând în considerare și rețetele sau sfaturile împărtășite la șezătoare.

Costumele bărbaților sunt de fapt rezultatul muncii femeilor...
Costumele bărbaților sunt de fapt rezultatul muncii femeilor…

Imediat dupa debutul Postului Crăciunului tinerii se mobilizează și pun la punct toate detaliile cu privire la itinerariul pe care îl vor parcurge în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Tinerii care reușesc să intre în cetele de colindători sunt selectați după anumite criterii, trebuie să fi avut un comportament exemplar pe parcursul anului, să aibă o voce plăcută. Pregătirea costumațiilor se realizează cu ajutorul părții feminine, fetele sunt cele care contribuie cu fel de fel de mărgele, panglici, baticuri pe care le aranjează cu migală.

Bucovencele sunt specialiste în prepararea bucatelor tradiționale
Bucovencele sunt specialiste în prepararea bucatelor tradiționale

Ignatul are aceleași semnificații ca în Maramureș si simbolizează sacrificarea porcului. După acest moment, aș zice neplăcut, femeile nu mai contenesc cu pregătirea preparatelor tradiționale de Crăciun. Pentru bucoveni mesele trebuie să fie neaparat îmbelșugate pentru că altfel nu ar fi sărbătoare.

Copiii sunt cei care dau startul colindelor
Copiii sunt cei care dau startul colindelor

Ajunul Crăciunului este presărat cu numeroase obiceiuri. Dimineața, capul familiei aduce surcele mărunte pe care le împarte tuturor membrilor ca simbol al belșugului. Femeile aruncă spre răsărit semințe de cereale, pentru ca păsările sălbatice să nu le distrugă plantațiile, iar bărbații ating uneltele agricole și se roagă să aibă un an bun în domeniul agriculturii. Un alt moment al zilei îl constituie împodobirea pomului de Crăciun, emblemă a vieții veșnice și al misterului universal. Tot în Ajun începe colindatul, activitate deschisă de copiii satului.

Deseori mascații obișnuiesc să străbată satul călare
Deseori mascații obișnuiesc să străbată satul călare

Crăciunul este sărbătoarea care în Bucovina se păstrează mai mult ca în alte părți. Tinerii merg să colinde casele fetelor nemăritate, care îi invită în casă unde sunt serviți cu tot felul de bunătăți. Uratul cu plugușorul începe în Ajunul Anului Nou, datina fiind completată de tinerii care costumează în tot felul de animale și creaturi ciudate. Costumațiile de o inegalabilă fantezie crează haz printre spectatori și accentuează și mai mult așteptarea Anului Nou.

Reprezentațiile mascaților atrag mulți spectatori
Reprezentațiile mascaților atrag mulți spectatori

Așadar, Bucovina este una dintre cele mai frumoase regiuni din țară atunci când vine vorba de Sărbătorile de Iarnă. Sperăm că tradițiile se vor transmite mai departe pentru a ne putea bucura pentru totdeauna de aceste datini unice.