Dincolo de agitaţia marilor oraşe, de clădiri cu arhitecturi unice, plaje întinse şi bine modrnizate există acele peisaje naturale care efectiv îţi taie răsuflarea. Natura a fost darnică cu tot ceea ce înseamnă Terra, iar Parcul Naţional Lencois Maranhenses nu face decât să ne arate că am fost binecuvântaţi cu structuri unice.

Lagunele formate între dunele de nisip crează un cadru unic
Lagunele formate între dunele de nisip crează un cadru unic / Foto: www.fondosblackberry.com

Aflat în nord-estul Braziliei, Parcul Naţional Lencois Maranhenses ocupă o suprafaţă totală de 1500 de kilometri pătraţi, fiind un teren plat acoperit cu dune de nisip. Zona este oarecum stranie, în ciuda ploilor abundente nu prea există nici un tip de vegetaţie. Popularitatea zonei creşte considerabil începând cu anul 1981, atunci când imagini din parc fac încojurul lumii prin intermediul difuzării filmului brazilian “Casa de nisip”. Astfel, turişti din toate colţurile lumii se arată interesaţi să vadă cu ochii lor această minune a naturii, pornind în călătoria vieţii lor, undeva în nord-estul Braziliei.

Parcul Naţional Lencois Maranhenses, unic în lume
Parcul Naţional Lencois Maranhenses, unic în lume / Foto: www.vistanature.com

Parcul Naţional Lencois Maranhenses alcătuieşte o zonă destul de vastă, un teritoriu întins care va reuşi să te surpindă indiferent de porţiunea pe care o vei vizita. Regiunea este intens protejată de autorităţi, aşa că accesul cu autovehiculele nu este permis, tocmai pentru a conserva cât mai mult peisajul natural constituit dintr-o succesiune de lagune de o frumuseţe rară.

La prima vedere, zona pare a fi un imens deşert
La prima vedere, zona pare a fi un imens deşert / Foto: www.unbelievableinfo.com

La prima vedere Parcul Naţional Lencois Maranhenses arată ca un deşert imens, dar de fapt nu este un deşert. Ineditul parc se află chiar lângă bazinul Amazonului şi odată cu debutul anului începe şi sezonul ploios ce crează fenomene unice. Apa de ploaie este colectată între dunele de nisip, lagunele nuanţate în albastru şi verde sunt cele mai vizibile între lunile iulie şi septembrie. Tot în această perioadă ajung în zonă şi cei mai mulţi turişti nerăbdători să se bucure de spectacolul naturii.

Lagunele adăpostesc numeroase specii de peşti
Lagunele adăpostesc numeroase specii de peşti / Foto: travel.nationalgeographic.com

Şi mai interesant este faptul că atunci când lagunele au suficientă apă şi devin mai adânci se crează un mediu prielnic ce asigură existenţa unui număr mare de peşti. Aceştia se zăresc pe fundul apelor cristaline şi din păcate mor odată cu venirea secetei, în afară de peştele lup denumit şi peştele tigru capabil să supravieţuiască şi în timpul sezonului uscat. În timpul sezonului ploios, Parcul Naţional Lencois Maranhenses este vizitat de o sumedenie de pescari ce petrec ore întregi pe marginea lagunelor pentru a prinde în undiţele lor speciile de peşti mult râvnite.

Apusul pune dunele de nisip într-o altă lumină
Apusul pune dunele de nisip într-o altă lumină / Foto: sintram-ma.com.br

Dincolo de unicitatea zonei şi de peisajele inedite, există mai multe acitvităţi pe care turiştii le pot practica. Mulţi dintre ei stau la plajă pe marginea lagunelor, într-un cadru deosebit şi chiar testează pe pielea lor apele limpezi cu care zona a fost binecuvântată.

Parcul Naţional Lencois Maranhenses, o capodoperă a naturii
Parcul Naţional Lencois Maranhenses, o capodoperă a naturii / Foto: 1hdwallpapers.com

Aşadar, Parcul Naţional Lencois Maranhenses este o destinaţie turistică uimitoare, un loc unic pe Pământ şi o capodoperă incontestabilă a naturii.