Cu toții îl cunoaștem pe Moș Crăciun, bătrânelul bun cu barba albită de trecerea anilor care împarte cadouri frumoase celor care au fost cuminți, înțelegători sau răbdători. Moș Crăciun este o figură mitică, cu origini legendare, istorice și folclorice, fiind fără îndoială cel mai cunoscut personaj din lume. Moșul cu barbă albă este prezent în mai multe culturi ale lumii și în orice punct de pe Glob este așteptat cu nerăbdare de cei mai mici sau mai mari.

Bătrânelul bun care ne înfrumusețează sărbătorile
Bătrânelul bun care ne înfrumusețează sărbătorile

Moș Crăciun este descris în general ca fiind corpolent, un bătrânel vesel ce poartă ochelari, o haină roșie cu guler și manșete albe, pantaloni asortați, o curea din piele neagră și cizme de aceeași culoare. Imaginea nu ar fi completă fără sacul roșu, ticsit de cadouri pe care bietul moș îl cară în spate zi și noapte. Această imagine a lui Moș Crăciun a devenit populară încă din secolul al XIX-lea, în Canada și Statele Unite, datorită poemului “A visit from Saint Nicholas” publicat în anul 1823. Numeroase melodii, filme și cărți au promovat intens această imagine a lui Moș Crăciun și nu a mai fost mult până când publicațiile din întreaga lume au preluat “datele” despre moș.

Moșul de astăzi se folosește de tehnologia modernă pentru a întocmi listele de cadouri
Moșul de astăzi se folosește de tehnologia modernă pentru a întocmi listele de cadouri

În anul 1934 apare melodia “Santa Claus is coming to town” și de aici a pornit ipoteza conform căreia Moș Crăciun întocmește o listă uriașă cu numele copiilor din întreaga lume, clasificați în funcție de comportamentul lor. După acest moment, moșul cel bun avea să decidă ce cadou merită fiecare copil de pe lista lui.

Moș Crăciun și ajutoarele sale de nădejde
Moș Crăciun și ajutoarele sale de nădejde

În istoria lumii, Moș Crăciun este menționat pentru prima data în America de Nord, în jurul anului 1800. Ușor ușor faima moșului s-a răspândit în întreaga lume. Începând cu secolul al XX-lea s-a promovat intens ideea conform căreia Moș Crăciun călătoriește prin lume cu o sanie trasă de renii săi care îl ajută pe bătrân să viziteze toate locuințele în noaptea de 24 decembrie.

Bătrânelul vesel savurează darurile primite de la copii
Bătrânelul vesel savurează darurile primite de la copii

În unele regiuni Moș Crăciun este așteptat cu alimente care să-i redea bătrânelului vitalitatea cu care a plecat la drum. În Statele Unite și în Canada copiii îi lasă moșului un pahar de lapte și o farfurie de biscuiți, în timp ce în Marea Britanie și Australia este așteptat cu bere și plăcinte cu carne. Copiii irlandezi îl așteaptă pe Moș Crăciun cu o budincă special preparată pentru acest moment denumită “Budinca de Crăciun”.

Controversatul Moș Crăciun
Controversatul Moș Crăciun

De-a lungul timpului, personajul Moș Crăciun a creat mai multe controverse și a stârnit reacții mai ales din partea psihologilor. O parte dintre aceștia au susținut numeroase teorii care să demonstreze faptul că nu este benefic pentru copii să creadă într-o ființă fictivă. Acest fapt este real într-o oarecare măsură, dar nu este nimic mai frumos și mai inocent decât să crezi în Moș Crăciun. Oricum ar fi nici un copil din lume nu suferă de vreo afecțiune gravă din cauza faptul că a crezut în Moș Crăciun.

Moș Crăciun pornește deja în lunga sa călătorie. Cu siguranță va trece și pe la noi.
Moș Crăciun pornește deja în lunga sa călătorie. Cu siguranță va trece și pe la noi.

Așadar, Moș Crăciun este unul dintre cele mai iubite personaje din istoria lumii și este așteptat an de an să aducă daruri deosebite în noaptea de 24 decembrie. Moș Crăciun transformă Sărbătorile de Iarnă într-o perioadă plină de farmec.