Ceasul Astronomic din Praga reprezintă una din marile atracții ale capitalei polone. La fiecare oră, sute de turiști din toate colțurile lumii vin să urmărească, să filmeze sau să fotografieze Vechea Primărie din Praga, locul unde are loc unul dintre cele mai fascinante spectacole…mecanice. Acum câteva sute de ani, în Evul Mediu, Ceasul Astronomic din Praga era considerat una din cele mai mari minuni ale lumii iar azi, ei bine, încă nu există prea multe mecanisme care să depășească în complexitate această operă de inginerie și artă.

Ceasul Astronomic din Praga între credință și magie
Vreme de circa 600 de ani, Ceasul Astronomic din Praga a fost privit ca una din comorile de mare preț ale orașului pentru că dincolo de a măsura timpul, acest mecanism complex știe să facă mult mai multe.
Legenda spune că la originea acestui ceas a stat măiestria meșterului Hanuš (sau din alte surse, de Nicolae de Kadau), care în 1410 a finalizat ceasul din turnul Primăriei din Praga. Și dacă ar fi să ne luăm după poveste, consilierii din Praga au decis să îi scoată ochii lui Hanuš pentru ca niciodată să nu mai poată realiza ceva similar.

Era ceva cum nu mai fusese văzut înainte. Ceasul Astronomic din Praga nu indică doar ora ci și ziua din săptămână, luna și anul. În plus, acesta a fost gândit pentru a afișa în același loc timpul central european, pe cel babilonian și pe cel sideral, asta pentru a nu mai vorbi aici de fazele și poziția lunii, a soarelui sau de semnul zodiacal curent. Iar acesta este doar începutul.
Simbolistica monumentului este completată de 8 figuri ce se animă și ele la fiecare oră. Patru dintre ele sunt întruchiparea a tot ceea ce era considerat atunci a fi rău și sunt poziționate de o parte și de alta a ceasului: vanitatea privindu-se în oglindă; zgârcenia, sugestiv reprezentată sub forma unui negustor evreu cu punga în mână; invidia, căreia sculptorul i-a dat forma unui turc, de vreme ce armatele otomane brăzdau Europa de Est în sânge la acea vreme și evident Moartea, cu clopotul și clepsidra în mâini.

Dedesubt, acolo unde există un calendar circular, celelalte patru figuri reprezentând idealuri ale acelor vremuri: un filozof, un înger, un astronom și un cronicar. Acest calendar este doar cu puțin mai simplu decât Ceasul Astronomic din Praga și a fost adăugat ulterior, cam la momentul primei renovări a monumentului. Pe el se pot vedea lunile anului, semnele zodiacale și, pentru cei cu ochi buni, cadranul exterior are o listă cu toate zilele anului și sărbătorile religioase aferente.

În zilele noastre nu am putea concepe un mecanism atât de complex fără să apelăm măcar puțin la electronică. Dar în 1410 nu se cunoștea nici măcar curentul electric așa că lumea nu putea înțelege cum se pot mișca apostolii și celelalte figuri reprezentate pe fațada ceasului, aparițiile din fiecare oră fiind luate drept miracole.
Azi însă, orice turist poate urca în Ceasul Astronomic din Praga, unde un lift ultra-modern îl va duce la ce mai de sus nivel al turnului, oferind pe parcursul călătoriei o privire asupra complicatului mecanism ce pune în mișcare cadranul ceasului și întreaga serie de personaje în mișcare. În plus, priveliștea din vârful turnului este incredibilă.
