Berlinul este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii, cu o atmosferă aparte, specifică metropolelor germane. Capitala este unică prin intermediul unor evenimente care se desfășoară an de an în Berlin. Unul dintre acestea este Festivalul Luminilor, un spectacol superb ce atrage în fiecare an turiști din toate colțurile lumii.

Piața din Berlin, Festivalul Luminilor
Piața din Berlin, Festivalul Luminilor / Foto: www.wallsave.com

Fiecare zonă de pe Pământ trebuie să se reinventeze, pentru a evita monotonia. Nemții au înșeles foarte bine acest lucru și au venit cu o idee fabuloasă, Festivalul Luminilor, care a transformat orașul într-o sărbătoare. Festivalul Luminilor are loc în fiecare an, în luna octombrie, fiind deja o tradiție ce datează din 2004. Când berlinezii s-au gândit la acest eveniment, cu siguranță nu au luat în calcul amploarea pe care o va lua Festivalul Luminilor.

Poarta Brandenburg în timpul Festivalului Luminilor din 2010
Poarta Brandenburg în timpul Festivalului Luminilor din 2010 / Foto: andberlin.com

Ideea de la care a pornit Festivalul Luminilor, a fost aceea de a crea puțină veselie în Berlin într-o perioadă rece și ploioasă de toamnă. Acest obiectiv a fost atins cu succes, milioane de oameni au început să iasă pe străzi pentru a admira luminile colorate. O multitudine de organizații și companii private și-au arătat dispoziția de a participa activ la Festivalul Luminilor și au dat startul decorării orașului cu instalații de lumini, care mai de care mai frumoase și mai originale.

Catedrala din Berlin, Festivalul Luminilor, 2009
Catedrala din Berlin, Festivalul Luminilor, 2009 / Foto: bjdhausdesign.blogspot.ro

Din 2004 și până astăzi, Festivalul Luminilor s-a aflat într-o continuă dezvoltare, de la instalații de iluminat simple s-a ajuns la proiecții cu laser 3D și spectacole video create de artiști internaționali. Practic, de la un spectacol static, Festivalul Luminilor a devenit un magnet pentru turiști. Festivalul Luminilor este organizat an de an de către primarul orașului. Aproximativ 70 de proiecții de lumină înfrumusețează cele mai frumoase locuri din Berlin, repere istorice, străzi, centre comerciale. Orașul devine o mare de lumini spectaculoase, Festivalul Luminilor fiind unul dintre cele mai mari spectacole de iluminat din lume.

Aeroportul din Berlin în timpul festivalului, 2011
Aeroportul din Berlin în timpul festivalului, 2011 / Foto: en.wikipedia.org

Festivalul Luminilor a devenit o importantă sursă de venit pentru Berlin. Sărbătoarea atrage peste 600 000 de rezervări în plus în hotelurile din oraș și mai mult de 1,5 milioane de vizitatori vin să vadă o minune de spectacol. Festivalul Luminilor a devenit o operă de artă, an de an proiecțiile de lumini impresionează participanții.

Catedrala din Berlin în timpul Festivalului Luminilor
Catedrala din Berlin în timpul Festivalului Luminilor / Foto: commons.wikimedia.org

Dacă ajungi în Berlin în luna octombrie, nu lăsa sezonul rece și ploios să-ți strice vacanța. Cu siguranță, unicitatea Festivalului Luminilor te va face să uiți de acest impediment. Festivalul Luminilor întrece orice așteptare, fiecare vizitator își imaginează cum vor arăta edificiile luminate dar spectacolul este de sute de ori mai spectaculos decât și l-ar fi imaginat vreodată.

Așadar, Festivalul Luminilor a devenit deja o tradiție în Berlin, fiind evenimentul care evidențiază cele mai frumoase repere ale orașului prin intermediul unor proiecții de lumină uimitoare.