Sfânta Lucia este o insulă situată în Marea Caraibelor de Est, la limita cu Oceanul Atlantic, având o suprafaţă totală de 617 kilometri pătraţi şi o populaţie de 174 000 de locuitori. Francezii au fost cei care au denumit insula astfel, fiind primii colonişti europeni ajunşi pe Insula Sfânta Lucia. Se pare totuşi că prima persoană care a ajuns vreodată pe insulă a fost piratul Francois le Clerc, despre care se presupune că a accesat Insula Sfânta Lucia în anul 1550.
De-a lungul timpului au existat numeroase războaie între Franţa şi Marea Britanie care s-au luptau pentru această bucată de pămând atât de valoroasă. De aceea, insula a preluat diverse elemente din culturile celor două ţări.
Insula Sfânta Lucia este situată pe cel mai muntos relief dintre toate insulele din Caraibe. Cel mai înalt punct este Muntele Gimie cu o înălţime de 950 de metri, fiind înconjurat de alte două mici lanţuri muntoase. Ansamblul format alcătuieşte cel mai bun punct de reper al insulei şi o zonă de atracţie pentru turişti.
Climatul insulei este tropical, cu temperaturi ridicate pe toată perioada anului şi uneori au loc furtuni de scurtă durată. Aşadar, vă puteţi planifica vacanţa în Insula Sfânta Lucia în orice lună din an pentru că, oricum vremea va fi perfectă pentru plajă.
Din punct de vedere economic, turismul este cel care aduce cele mai mari venituri regiunii. Insula Sfânta Lucia tinde să fie populară prin numărul mare de plaje, prin climatul tropical, dar şi datorită facilităţilor oferite în regiune. Elementele care atrag cei mai mulţi turişti sunt plajele şi croazierele pe mare, iar Insula Sfânta Lucia este una dintre destinaţiile de vacanţă preferate de tinerii căsătoriţi care îşi doresc o lună de miere de basm. Însă aceste activităţi nu sunt singurele pe care le oferă insula. Apele mării oferă posibilităţi infinite, snorkeling, diverse plimbări cu ambarcaţiuni, surfing. Totuşi, scufundările oferă un peisaj superb, fauna şi vegetaţia din adâncurile mării sunt de-a dreptul surprinzătoare. O mulţime de peşti şi diverse specii de broaşte ţestoase îşi duc traiul liniştiţi.
Insula Sfânta Lucia este renumită în lume şi pentru culturile impresionante de banane. În anii trecuţi, insula era exportator principal, însă acum această activitate a rămas în umbră din cauza faptului că nu ar fi adus profituri. Totuşi, unele ţări primesc în continuare banane din Insula Sfânta Lucia, dar exportul se realizează la scară mică.
Grădina Botanică din Santa Lucia deţine o mare varietate de plante exotice, însă frumuseţea sa constă într-o cascadă de sulf spectaculoasă. În regiune există şi o piscină cu ape termale, aşa că fiţi siguri că profitaţi de acest lucru. Drumeţiile sunt la mare căutare, asta pentru că există numeroase poteci montante. Există traseu care duce până la de 950 de metri a Muntelui Gimie, înălţime rezonabilă chiar şi pentru începătorii în alpinism. Sunt necesare aproximativ 2 ore la urcare şi o oră şi jumătate la coborâre, acest timp include şi pauzele necesare pentru a admira frumuseţile naturii. Aceste drumeţii sunt posibile doar în cazul în care sunteţi însoţiţi de ghizi turistici, măsură adoptată pentru evitarea unor incidente neplăcute şi pentru a stopa distrugerea mediului înconjurător.
Castries, capitala insulei este oraş port de escală pentru navele de croazieră. Oraşul dispune de un centru comercial, iar cel mai mare ansamblu de hoteluri şi restaurante de pe întreaga insulă se află în Castries. De asemeni, mai puteţi vizita Gros Islet , Soufrière , și Rodney Bay, oraşele principale ale Insulei Sfânta Lucia.
În concluzie, Insula Sfânta Lucia este o destinaţie de vacanţă interesantă, o experienţă de explorare a unei regiuni noi care are atât de multe de oferit.