Lacul Vidraru nu a apărut de foarte multă vreme. Existența sa este direct legată de barajul cu același nume ridicat pe cursul râului Argeș începând cu anul 1965. Iar dacă barajul în sine este o construcție impresionantă, lacul și împrejurimile sale sunt absolut uimitoare. Aici natura nu s-a lăsat mai prejos și deși omul a reușit să schimbe printr-o muncă titanică rostul unuia din marile râuri ale țării, ea a avut grijă să refacă frumusețea locurilor, să se adapteze și să se transforme în ceea ce este azi.
Cum s-a născut Lacul Vidraru
Lacul Vidraru este un lac de acumulare, adică un lac artificial creat în spatele unui baraj pentru a reține cursul unei ape din amonte și a o elibera treptat. În cazul de față este vorba despre râul Argeș iar motivele pentru care s-a realizat această lucrare sunt oarecum neobișnuite. Într-o țară ce se afla în plină dezvoltare economică, era nevoie de o nouă sursă de energie electrică în regiunea județului Argeș, ca să poată susține economia locală și intreprinderile ce erau ridicate aici. În același timp, zona avea nevoie și de o sursă stabilă de apă pentru irigarea terenurilor agricole iar, lucru mai grav, râul Argeș genera din timp în timp inundații. Toate aceste argumente au dus la decizia de a se realiza aici unul dintre cele mai ambițioase proiecte desfășurate până la acea dată la noi în țară. Țineți cont că era anul 1960 și că așa ceva nu se mai încercase până atunci.
Cifrele generate de această lucrare par pur și simplu incredibile: aproape 2 milioane de tone de rocă excavate, aproape 1 milion de tone de beton turnate și 6300 de tone de echipament electric și mecanic instalat pentru funcționarea electrocentralei. Și toate acestea pentru a crea un lac impresionant cu o suprafață de 893 de hectare și o adâncime maximă de 155 de metri chiar lângă baraj.
Unul dintre elementele ce definesc Lacul Vidraru și barajul de aici este Statuia lui Prometeu de pe muntele Pleașa. Este vorba de o construcție gigantică din oțel inoxidabil ce îl arată pe legendarul Prometeu ținând două fulgere în mână. Este un simbol creat de sculptorul Constantin Popovici și una dintre cele mai interesante sculpturi din țara noastră, o oglindă a mândriei cu care era privită în acele timpuri realizarea barajului.
Există însă și alte motive pentru care să veniți până la Lacul Vidraru. unul dintre ele este Conacul de la Golești însă lista locurilor de vizitat mai cuprinde Casa Memorială Liviu Rebreanu din Ștefănești și cu o deviere nu foarte mare puteți ajunge de aici și la Curtea de Argeș. Apoi, după ce v-ați relaxat în natură lângă Lacul Vidraru, veți putea ajunge mai departe la Casa Argeșeană și la complexul turistic de la Piscul Negru. Iar de aici mai este doar un pas până pe Transfăgărășan.
Pentru a ajunge la Lacul Vidraru, cea mai simplă cale este să urmați DN1 și să și de la Curtea de Argeș să vă îndreptați pe drumul ce duce la Barajul Vidraru.