România este un ansmablu impresionant de locuri minunate, oraşe de vis, peisaje de poveste, staţiuni montane uimitoare sau lacuri deosebite. Una dintre cele mai frumoase cascade de pe Pământ se află pe teritoriul ţării noastre, este vorba despre Cascada Bâlea, cunoscută şi sub numele de Urlătoarea Bâlei. Minunata cădere de apă se află în Munţii Făgăraş, între vârfurile Moldoveanu şi Negoiu, la o altitudine de peste 1200 de metri. Cadrul natural de vis, vârfurile montane bine împădurite nu fac de cât să sporească şi să evidenţieze şi mai mult apele învolburate.

Căderea de apă, o încântare pentru turişti!
Căderea de apă, o încântare pentru turişti! / Foto: www.turism-blog.ro

Puţini ştiu însă că această cădere de apă este unică în România, este cea mai mare cascadă în trepte din ţara noastră, cu o cădere ce însumează 60 de metri. Cel mai uşor poţi să ajungi în zonă pe Transfăgărăşan, până la Cabana Bâlea Cascada, urmând ca de aici să porneşti pe jos spre apele învlburate, pe un traseu de vis. Aproximativ 50 de minute îţi vor fi necesare să ajungi la cascadă, în tot acest timp te vei bucura de peisaje deosebite, dar mai ales de aerul tare de munte ce îţi va inunda plămânii.

Cel mai rapid ajungi la cascadă la Transfăgărăşan
Cel mai rapid ajungi la cascadă la Transfăgărăşan / Foto: 81px.com

O altă variantă ar fi să porneşti dinspre Bâlea Lac, taseul de aici durează mult mai mult, circa 3 ore şi jumătate, dar sunt totuşi şi adepţi ai acestui tip de acces. Drumul până la cascadă nu este foarte dificil, dar dacă vremea este nefavorabilă s-ar putea să întâmpini dificultăţi. Regiunea este vizitată mai ales în timpul sezonului cald, vizitatorii optează pentru această perioadă pentru a se bucura cât mai mult de plimbările în aer liber, drumeţii sau picnicuri.

Stâncile abrupte pot fi un impediment pentru cei care vor să ajungă lângă apă
Stâncile abrupte pot fi un impediment pentru cei care vor să ajungă lângă apă / Foto: www.helloromania.eu

Cascada Bâlea poate fi admirată cumva de la distanţă, nici un drum marcat nu trece chiar pe lângă apele ce crează un zgomot asurzitor. Dacă vrei să ajungi chiar lângă cea mai mare cădere de apă în trepte din România, va trebui să te aventurezi pe pietrele din jurul său, iar acestea nu sunt atât de uşor de coborât. Turiştii spun totuşi că efortul merită din plin, exprienţa de a te afla lângă această cascadă unică este incomparabilă. Foarte mulţi sunt atraşi de ropotul înspăimântător al apelor şi se consideră norocoşi dacă reuşesc să atingă apele reci ca gheaţa. Din telecabină, frumoasa cascadă poate fi admiată în adevărata ei mărime, dacă optezi pentru un traseu complet, vei avea parte de privelişti surprinzătoare pentru toată zona cuprinsă între cascadă şi Lacul Bâlea. Deseori se formează cozi interminabile, însă doritorii aşteaptă răbdători pentru că ştiu că doar aşa vor avea parte de orizonturi unice.

Cascada este vizititată mai ales în sezonul cald
Cascada este vizititată mai ales în sezonul cald / Foto: ionitadorin.blogspot.com

Cascada Bâlea este una dintre cele mai frumoase căderi de apă din întreaga lume, cea mai mare cădere de apă în trepte din ţara noastră şi un orizont de vis pentru toţi vizitatorii care ajung în zonă.