Bucureştiul este deseori asociat cu aglomeraţia infernală şi traficul de coşmar, însă dacă reuşeşti să priveşti dincolo de aceste aspecte vei observa că oraşul este de o frumuseţe aproape ireală. Cel mai interesant şi mai renumit bulevard al capitalei rămâne Calea Victoriei, , una dintre cele mai importante artere aflată chiar în centrul Bucureştiului, pe sectorul cuprins între Piaţa Naţiunile Unite şi Piaţa Victoriei, ocupând o lungime de 2700 de metri.

Casa Capşa, deventă astăzi un important hotel bucureştean
Casa Capşa, deventă astăzi un important hotel bucureştean / Foto: www.bookaholic.ro

Înainte de domnia lui Constantin Brâncoveanu, această stradă minunată nu era parte a Bucureştiului, însă anul 1692 este momentul în care artera devine drum principal al capitalei şi implicit locul unde aveau să se construiască biserici, case boiereşti, hanuri, hoteluri, magazine de lux, prăvălii, cafenele, dar şi importante instituţii de stat. Aceste construcţii nu crează un stil urbanistic unitar, fapt cauzat de momentele diferite în care au fost ridicate, totuşi zona are un farmec aparte apreciat de către turiştii din întreaga lume.

Muzeul Naţional de Istorie a României
Muzeul Naţional de Istorie a României / Foto: www.ibishotels.ro

La momentul actual, Calea Victoriei este bulevardul unde sunt concentrate edificii de mare valoare, opere arhitecturale unice devenite adevărate comori pentru ţara noastră. Clădirea care adăposteşte un real tezaur este Muzeul Naţional de Istorie a României, o construcţie uimitoare ridicată în perioada cuprinsă între anii 1894-1900. Muzeul a fost înfiinţat în anul 1970 şi expune obiecte interesante, unele dintre ele datează chiar din perioada preistorică. Acesta este cel mai important muzeu de istorie şi arheologie din România, atât din punct de vedere al suprafaţei, cât şi al patrimoniului.

Ateneul Roman
Ateneul Român / Foto: www.descoperalocuri.ro

Simbolul naţiunii române, Ateneul Român, se află tot pe acest bulevard uimitor, fiind un edificiu impunător cu aspectul unui templu ionic. Construcţia ridicată în stil neoclasic este locul unde se organizează o sumedenie de evenimente culturale, dominate de muzică de cea mai bună calitate intonată de mari artişti din întreaga lume. Există în total 794 de locuri, tocmai pentru ca un număr mare de spectatori să poată să asiste la numeroasele concerte de peste an.

Biblioteca Central Universitară
Biblioteca Central Universitară / Foto: www.flickr.com

Biblioteca Central Universitară din Bucureşti este o apariţie surprinzătoare indiferent de unghiul din care este privită, un loc frecventat în special de studenţi, dar şi de ceilalţi iubitori ai lecturii. Cele mai importante biserici din capitală se află tot pe Calea Victoriei, creştinii se pot îndrepta spre Biserica Zlătari,  Biserica Doamnei, Biserica Albă sau Biserica Creţulescu.

Pasajul Macca-Villacrosse
Pasajul Macca-Villacrosse / Foto: commons.wikimedia.org

Cele mai retrase cafenele din Bucureşti se află în Pasajul Macca-Villacrosse, într-un loc ferit de aglomeraţia ce domină capitala. Pasajul pietonal a devenit un important centru social şi comercial, locul spre care îşi îndreaptă atenţia vizitatorii care vor să admire eleganţa ce aminteşte de perioada interbelică. Pasajul Macca Villacrosse pare a fi o extensie a Centrului Vechi, cu magazine cochete, apreciate în special de doamne şi terase cu tentă orientală.

Calea Victoriei în secolul al XVIII-lea
Calea Victoriei în secolul al XVIII-lea / Foto: metropotam.ro

Calea Victoriei este cel mai frumos bulevard al capitalei, un loc de poveste ce aminteşte zi de zi de vremurile străvechi care au pus bazele României.