Tromso, Parisul Nordului

Tromso, Parisul Nordului

Tromso, Norvegia
Tromso, Norvegia / Foto: www.wexas.com

Tromso este cea mai mare zonă urbană din nordul Norvegiei, fiind o locaţie splendidă cu multe puncte turistice interesante. O parte a oraşului este situată pe o mică insulă, iar cealaltă în partea opusă, ambele sectoare fiind unite printr-un pod de legătură. Priveliştea este uimitoare, Tromso este un oraş cu peisaje specific norvegiene şi un spirit cu totul şi cu totul deosebit.

Tromso, noaptea
Tromso, noaptea / Foto: nattsnakk.blogspot.com

Cercetările arheologice arată că teritoriul oraşului a fost locuit încă din Epoca de Gheaţă şi de atunci şi până astăzi zona s-a aflat într-o continuă dezvoltare. Istoria metropolei mai este încă vie, martore sunt căsuţele din lemn, cea mai veche datând din anul 1789. Centrul oraşului Tromso deţine cel mai mare număr de căsuţe tradiţionale din lemn din nordul Norvegiei, acestea fiind poate cel mai mare punct de atracţie pentru turiştii de pretutindeni.

Tromso, un oraş al căsuţelor din lemn
Tromso, un oraş al căsuţelor din lemn / Foto: www.photonization.com

Un număr mare de expediţii s-au efectuat în secolul al XX-lea şi odată cu ele popularitatea oraşului a început să crească tot mai mult. O adevărată dramă a avut loc în anul 1928 atunci când o ambarcaţiune s-a răsturnat în gheaţa din apropierea Polului Nord. Grupuri de oameni au fost atunci trimise în expediţii de salvare, iar nefericitul eveniment a făcut înconjurul Pământului.

Sesiunile de plimbări pe ape sunt de vis!
Sesiunile de plimbări pe ape sunt de vis! / Foto: www.nordnorge.com

De-a lungul anilor, Tromso a supravieţuit numeroaselor lupte ce s-au desfăşurat în zonă. Toate popoarele din jur şi-au dorit supremaţia asupra metropolei şi fără să-şi dorească acest lucru au reuşit să o devasteze în nenumărate rânduri. Oraşul a fost reconstruit şi la momentul actual este una dintre cele mai frumoase destinaţii de vacanţă din Norvegia.

Portul din Tromso
Portul din Tromso / Foto: www.flickr.com

Tromso este o surpriză pentru vizitatorii care îi trec graniţele. Aici găsesc artă, cultură, istorie, rafinament, mâncare bună şi o viaţă de noapte fabuloasă. Tromso întruneşte toate calităţile unei metropole moderne şi poate satisface chiar şi cei mai pretenţioşi turişti. Tromso este plin de viaţă şi debordează de energie, iar peisajele spectaculoase crează un cadru feeric pe care-l vei admira necontenit. În Tromso se regăsesc universităţi de rang înalt, centre de cercetare prin satelit, astfel populaţia este de înaltă calificare dar îşi păstrează simţul umorului pentru care norvegienii sunt renumiţi în întreaga lume.

Tromso. într-o seară rece de iarnă
Tromso. într-o seară rece de iarnă / Foto: www.deviantart.com

Iarna sau vara?

În funcţie de preferinţele tale poţi alege să vizitezi Tromso iarna sau vara. Temperaturile medii în luna ianuarie oscilează în jurul valorii de -4 grade Celsius, iar media lunii iulie este de 10 grade Celsius. Oricare ar fi perioada aleasă pentru a-ţi petrece vacanţa în Tromso trebuie să ştii că oricum ai făcut alegerea perfectă. Tromso este un oraş cu totul diferit, iarna peisajul îmbrăcat în alb schimbă radical aspectul oraşului. Pe de altă parte, natura înverzită oferă alte dimensiuni oraşului, iar razele de soare evidenţiază şi mai mult frumuseţea metropolei.

Catedrala Arctic, cel mai fotografiat monument din oraş
Catedrala Arctic, cel mai fotografiat monument din oraş / Foto: commons.wikimedia.org

Biserici

Tromso este oraşul care deţine numeroase lăcaşe de cult, locuri foarte apreciate şi respectate de către locuitorii oraşului şi nu numai. De fapt, primii vizitatori care au ajuns în Tromso au fost grupuri de bătrâni care au venit să viziteze bisericile din oraş. Fiecare edificiu sfânt are semnificaţii aparte, fiind locul unde fiecare persoană care îi trece pragul se bucură de o linişte sufletească absolută. Marea majoritate a locuitorilor sunt adepţii luteranismului, dar există în acelaşi timp comunităţi mici de catolici şi musulmani. Catedrala Arctic este cu siguranţă cea mai fotografiată clădire din oraş, structura deţinând una dintre cele mai mari vitralii din Europa de Nord. Catedrala Arctic se bucură şi de o localizare strategică, aflându-se chiar vis-a-vis de centrul oraşului.

Luminile Nordului, Tromso
Luminile Nordului, Tromso / Foto: delibellyrem.wordpress.com

Luminile Nordului

Sunt principalul motiv pentru care Oraşul Tromso este mai vizitat iarna decât vara. Perioada cuprinsă între luna decembrie şi luna martie este momentul prielnic pentru a observa spectacolul naturii, cunoscut şi sub numele de Aurora polară. Fenomenul optic presupune vizualizarea unei străluciri intense pe cer, în timpul nopţii. Luminile Nordului rămân un fenomen misterios ce nu poate fi descoperit în totalitate. Acest mister atrage anual, în Tromso, milioane de turişti care speră să descopere noutăţi cu privire la luminile multicolore. Grupuri de oameni petrec ore întregi în frig doar, doar vor surprinde imagini spectaculoase cu Luminile Nordului în prim-plan.

Tromso, iarna
Tromso, iarna / Foto: experiencenorthcape.wordpress.com

Iarna, temperaturile nu scad sub -15 grade Celsius, ceea ce înseamnă că nu este prea frig şi se pot practica diverse activităţi în aer liber. Munţii din jur sunt regiuni prielnice, fiind zone unde se poate pleca în drumeţii pe potecile înguste sau în plimbări cu sănii trase de câini sau după preferinţă cu snowmobilul. Renii sunt nişte animale foarte frumoase şi foarte populare în Tromso. Poţi pleca într-o aventură pe o sanie confortabilă trasă de reni.

Plimbările deasupra oraşului oferă o privelişte magnifică
Plimbările deasupra oraşului oferă o privelişte magnifică / Foto: en.wikipedia.org

Aventuri de vară

Ce-i drept, vara există o paletă mai largă de activităţi amuzante şi interesante ce se pot practica în Tromso. Foarte populare sunt zborurile cu prapanta sau cu balonul peste oraş, moment care oferă privelişti uimitoare. Imaginea de ansamblu oferă o altă perspectivă a oraşului, ce crează amintiri de neuitat. Într-o zi caldă de vară puteţi ieşi cu cei dragi la picnic sau la gratar, activitate foarte îndrăgită şi de către locuitorii oraşului. În zilele însorite, spaţiile special amenajate devin arhipline, iar zona debordează de veselie şi energie. O altă idee ar fi să te orientezi spre o plimbare cu caiacul, activitate relaxantă şi liniştitoare.

Tromso, în sezonul cald
Tromso, în sezonul cald / Foto: 1ms.net

Drumeţiile sunt o activitate foarte plăcută, deşi sunt destul de obositoare. Există atât trasee pentru începători, cât şi zone unde aventurierii îşi pot testa limitele. După o plimbare printre munţi te poţi relaxa la unul dintre restaurantele cochete din Tromso, locuri unde te poţi delecta cu specialităţi tradiţionale.

Aşadar, Tromso este un oraş cu specific norvegian, un loc de basm de unde vei pleca cu amintiri de neuitat. Anual, peste 3 milioane de turişti de pretutindeni aleg să petreacă o vacanţă de vis în Tromso şi nu regretă alegerea pe care au făcut-o.