Groenlanda ținutul gheții

Groenlanda ținutul gheții

Aurora Boreala in Groenlanda
Aurora Boreala in Groenlanda

Imaginează-ţi un amurg nesfârşit, cerul împreunat la orizont cu pământul iar de jur împrejur marea complet îngheţată. Este Groenlanda, este cea mai mare insulă de pe Terra, locul în care peisajele par parcă rupte din tablourile celor mai renumiţi pictori. Odată ajuns aici ai senzaţia că eşti primul turist ce pune piciorul în aceste locuri, atât de neatinse pare de trecerea timpului. Dacă ai un spirit aventurier şi îţi plac provocările adevărate, Groenlanda este destinaţia perfectă. Vei fi impresionat de frumuseţea atât de naturală a acestor locuri cât şi de fiordurile, gheţarii şi icebergurile de dimensiuni impresionante.

Tasiilaq, un strop din farmecul înghețat al Groenlandei
Tasiilaq, un strop din farmecul înghețat al Groenlandei

Groenlanda este înconjurată de Oceanul Atlantic de Nord și de Oceanul Arctic, are 57.000 de locuitori şi două limbi oficiale, daneza şi groenlandeza. Cea mai parte a populaţiei este formată din europeni, dar vei întâlni şi inuiti sau eschimosi.
În plus, deși multe hărți ale globului au tendința să prezinte insula ca fiind de dimensiunile întregii Africi, în realitate Groenlanda nu este mai mare decât Mexicul. Și ca lucrurile să fie și mai clare, nu numai că aceasta este cea mai mare insulă din lume dar în același timp este și cel mai slab populat teritoriu locuit de om, lucru care este oarecum de înțeles dacă ținem cont de condițiile arctice de aici.

Ghețari în Groenlanda
Ghețari în Groenlanda

Și ar ma fi și alte lucruri neobișnuite legate de acest teritoriu. Pe aproape tot întinsul țării, fiecare loc are două nume: cel tradițional și cel oficial. Deci dacă vizitezi Groenlanda și brusc te vezi în situația de a nu ști unde ești, nu te feri să întrebi lumea din jur. În majoritatea situațiilor oamenii sunt prietenoși și înțelegători, oferindu-ți informațiile de care ai nevoie. Fii fără grijă, și înaintea ta și după tine au mai fost și vor mai fi oameni care să aibă nevoie de indicații.

Air Greenland, unde mai poți vedea avioane complet roșii dacă nu în Groenlanda
Air Greenland, unde mai poți vedea avioane complet roșii dacă nu în Groenlanda

Turist în Groenlanda

Groenlanda este un tărâm fantastic pentru cei cărora nu le este frică să trăiască viața la cote maxime și la temperaturi minime. Practic țara și-a dezvoltat latura turistică mizând pe niște atracții turistice pe care cu greu le găsești în altă parte.

Deși nu există foarte multe oficii turistice aici, cele unde puteți rezerva o expediție de pescuit oceanic vă vor garanta că veți prinde ceva și așa va fi: cod, rose fish sau rechin de Groenlanda sunt doar câteva exemple de specii ce vă vor cădea în cârlig iar distracția este garantată.

Cu kayak-ul printre ghetari
Cu kayak-ul printre ghetari

La fel de interesante sunt și expedițiile în natură pentru admirarea speciilor sălbatice. Groenlanda se laudă cu vreo 20 de specii de balene ce își au drum pe lângă coastele sale, cu urși polari (ursul polar chiar este simbolul țării) și cu coloniile de foci din orașe precum Nuuk, Qeqertarsuaq și Aasiaat.

Nuuk, o explozie de case colorate
Nuuk, o explozie de case colorate

În altă ordine de idei, ce părere aveți de o scufundare în apele înghețate? Deși nu sună prea bine, echipamentele speciale și peisajele subacvatice de aici vor face efortul să fie unul binemeritat. Închipuiți-vă doar cum este să priviți la suprafața apei, admirând soarele în miezul nopții (avantajul de a fi aproape de cercul arctic) printre numeroase straturi de apă sărată și dulce ce amplifică efectele vizuale ale luminii. În plus, țara are pe coastele sale mai multe epave excelent conservate ce s-ar merita explorate.

Gheata in Groenlanda
Gheata in Groenlanda

Groenlanda nu este chiar o destinație turistică clasică, dar ea se merită inclusă într-un tur mai lung prin țările scandinave, dacă nu din alt motiv măcar pentru a descoperi istoria acestui popor ce și-a creeat un stil de viață într-una din cele mai dificile zone de pe pământ.

Groenlanda, frumusețe de gheață
Groenlanda, frumusețe de gheață