Roca din Gibraltar este o structură calcaroasă, aflată în sud-vestul Peninsulei Iberice. Cea mai mare parte a zonei este acoperită cu vegetaţie bogată, zona fiind celebră pentru cei aproximativ 2500 de macaci care trăiesc în regiune. Roca din Gibraltar poate fi considerată a fi un labirint alcătuit dintr-o sumedenie de tuneluri naturale, acestea fiind o reală provocare pentru turişti.
Roca din Gibraltar este un element ce s-a format printr-un proces complex, cu mii de ani în urmă. Erodarea a fost fenomenul cheie, ce a alcătuit în timp şisturi, forme calcaroase, marne sau gresii. Calcarul are o nuanţă de alb-gri, în aceste structuri cercetătorii au descoperit tot felul de fosile marine, ce-i drept doar fragmente din acestea.
Astăzi Roca Gibraltar este catalogată ca fiind un fel de peninsulă, un loc plin de aventură şi adrenalină. Forma sa este oarecum ascuţă, ascendentă, de la înălţimi scăzute se ajunge la un maxim altitudinal de 426 de metri. Deşi terenul este accidentat, mulţi doritori străbat un drum destul de anevoios pentru a ajunge în vârf. Terenul pietros se dovedeşte a fi destul de dificil, dar priveliştea care se dezvăluie de la înălţimea maximă este de neegalat. Efortul este răsplătit de imagini uimitoare, pe care turiştii vor să le surprindă în toată splendoarea lor.
Şi mai uimitor este faptul că Roca din Gibraltar este formaţiunea care adăposteşte peste 100 de peşteri. Calcitele, mineralele se dizolvă în apă şi uşor, uşor formează peşteri, unele cu dimensiuni mici, altele mai proeminente. O atracţie turistică populată este Peştera Sfântul Mihail, cea mai mare dintre toate. Peştera Gorham este situată în zona cea mai abruptă a rocii şi este un loc important din punct de vedere arheologic. Săpăturile care s-au realizat aici arată că peştera a fost locuită cu 30 000 de ani în urmă, fapt care demonstrează încă o dată că natura este atotputernică.
O caracteristică unică a Rocii din Gibraltar este dată de sistemul său de pasaje subterane, cunoscute şi sub numele de Galeriile din Gibraltar. Săparea primului tunel începe în anul 1779, iar finalizarea proiectului durează 4 ani. Mai multe tuneluri sunt săpate după acest moment, cu scop de protecţie împotriva numeroaselor popoare ce doreau să asedieze Roca din Gibraltar. Astăzi, turiştii pot vizita un sistem complex alcătuit din galerii, pasaje şi ambrazuri cu o lungime totală de aproximativ 304 metri. Acestea oferă peisaje unice cu deschidere spre Golful Gibraltar şi zona de coastă a Spaniei.
Cele mai populare animale ce trăiesc pe Roca din Gibraltar rămâne populaţia numeroasă de macaci. Se pare că în trecut un transport de animale trebuia să ajungă în Spania, printre acestea aflându-se şi macaci. Ei au reuşit să fugă şi astăzi înveselesc zona cu prezenţa lor jucăuşă. Potârnichi şi numeroase specii de plante se regăsesc pe teritoriul rocii şi înfrumuseţează zone conferindu-i un spirit aparte.
Aşadar, Roca din Gibraltar poate fi catalogată ca fiind o destinaţie turistică interesantă, plină de aventură şi energie. Peste 2 milioane de aventurieri vizitează anual Roca din Gibraltar.