Rila, cea mai mare mănăstire din Bulgaria

Rila, cea mai mare mănăstire din Bulgaria

Mănăstirea Rila, Bulgaria
Mănăstirea Rila, Bulgaria / Foto: http://www.easytouristguides.com

Lumea întreagă este alcătuită din lăcașe de cult impresionante, locuri unde oamenii se roagă pentru a fi mai aproape de divinitate. Din aceeași categorie face parte și Mănăstirea Rila, cea mai mare și cea mai faimoasă mănăstire din Bulgaria. Aceasta este situată în sud-vestul Munților Rila, la 117 kilometri, în sudul Sofiei.

Mănăstirea Rila, vedere panoramică
Mănăstirea Rila, vedere panoramică / Foto: http://traverlo.com

Fondată în secolul al X-lea, Mănăstirea Rila este considerată a fi unul dintre cele mai importante monumente culturale, istorice și arhitecturale, o atracție turistică majoră în Bulgaria și în Europa de Sud. Câteva sute de mii de vizitatori urcă anual până la altitudinea de 1147 de metri pentru a vizita mănăstirea și rămân impresionați de frumusețile zonei. Încă de la momentul construcției, Mănăstirea Rila a fost susținută și respectată de către conducătorii bulgari. Donații mari s-au făcut pentru mănăstire an de an, și odată cu trecerea timpului edificiul a devenit tot mai înfloritor.

Curtea interioară este imensă
Curtea interioară este imensă / Foto: http://hotel-centaur.com

Mănăstirea Rila este de fapt un adevărat complex de edificii care ocupă o suprafață totală de 8 800 de metri pătrați, considerată a fi una dintre cele mai mari capodopere arhitecturale ale Renașterii bulgare. Anul 1976 este momentul în care mănăstirea este declarată monument național, urmând ca în anul 1983 să devină monument proteajat de Patrimoniul Mondial UNESCO.

Biserica principală
Biserica principală / Foto: http://wallpaperweb.org

Forma Mănăstirii Rila este dreptunghiulară și în centrul unei curți interioare care ocupă 3200 de metri pătrați se află mănăstirea propriu-zisă cu turnul său. Biserica centrală are cinci domuri, trei altare și două capetele laterale, cu un interior foarte prețios. Iconostasul este placat cu aur, iar sculpturile în lemn sunt adevărate capodopere la care au lucrat timp de cinci ani un număr de 4 meșteșugari. Frescele sunt operele mai multor maeștri, iar interiorul este plin de icoane valoroase care datează din perioade cuprinse între secolul al XIV-lea și al XIX-lea.

Designul mănăstirii este unic
Designul mănăstirii este unic / Foto: http://hqwallpapers.org

Picturile din curte și de pe exteriorul lăcașului principal au devenit deja o emblemă a complexului de edificii, devenite populare în întreaga lume. Priveliștea este remarcabilă, dar, din păcate, filmatul sau fotografiatul în interiorul bisericii principale sunt total interzise. Anexele Mănăstirii Rila sunt alcătuite dintr-un total de 300 de camere, patru capele și o bucătărie, dar și o bibliotecă valoroasă alcătuită din 250 de manuscrise și 9000 de volume vechi. Zidurile înalte care protejează curtea interioară, cu zidurile înalte și ferestrele mici, fac ca Mănăstirea Rila să semene mai mult cu o cetate.

Din exterior, mănăstirea seamnănă mai mult cu o cetate
Din exterior, mănăstirea seamnănă mai mult cu o cetate / Foto: http://bulgaria-photos.info

Dacă ajungi la Mănăstirea Rila, trebuie să vizitezi și muzeul, locul care adăpostește exponate interesante. Aici se află o curce făcută dintr-o singură bucată de lemn, 104 scene religioase și 650 de figuri miniaturale. Mănăstirea Rila este un complex impresionant, unul dintre cele mai frumoase din întreaga lume.