Casa Loma, cea mai mare reședință privată din Canada

Casa Loma, cea mai mare reședință privată din Canada

Casa Loma, castelul desprins din cărțile cu povești
Casa Loma, castelul desprins din cărțile cu povești / Foto: http://www.fanpop.com

Casa Loma este un edificiu impresionant din Toronto, Canada, o clădire construită în stil gotic cu motive uimitoare și grădini spectaculoase. Astăzi, Casa Loma este transformată în muzeu, fiind de asemeni un important punct de reper în Toronto. La început, construcția a fost reședința unui om de afaceri canadian, arhitectul conacului fiind Ej Lennox, cel care a ridicat și alte construcții uimitoare din Toronto și nu numai.

Casa Loma, Toronto
Casa Loma, Toronto / Foto: http://mrm988.deviantart.com

Casa Loma a fost construită între anii 1911-1914 și a devenit imediat o construcție foarte populară în Canada și chiar peste hotare. Imagini cu edificiul impunător au apărut în numeroase filme, cărți, benzi desenate și romane pentru copii tocmai pentru că forma edificiului se pretează acestor tipuri de publicații. Casa Loma este un edificiu spectaculos, iar costurile de construcție sunt pe măsură. Întregul proiect a costat peste 3,5 milioane de dolari, iar o echipă de 300 de muncitori a lucrat continuu timp de 3 ani pentru ca edificiului să fie finalizat la timp. Lucrările au fost întrerupte doar de începutul Primului Război Mondial, moment în care proiectul stagnează.

Castelul este înconjurat de numeroase spații verzi
Castelul este înconjurat de numeroase spații verzi / Foto: http://www.geolocation.ws

Casa Loma este structurată pe mai multe etaje, cele 98 de camere acoperă o suprafață totală de 6011 metri pătrați și a devenit, la acel moment, cea mai mare reședință privată din Canada. Facilitățile notabile includ un lift, un cuptor uriaș, un vacuum, o piscină și trei piste de bowling aflate la subsol. De la etajul al treilea, priveliștea este mirifică și de aici se poate vedea foarte clar CN Tower, un veritabil simbol al Canadei.

Casa Loma, o construcție deosebită
Casa Loma, o construcție deosebită / Foto: http://www.orangesmile.com

După terminarea Primului Război Mondial, orașul Toronto a crescut mult taxele anuale de proprietate, astfel de la 600 de dolari pe an s-a ajuns la 1000 de dolari pe lună! Proprietarul, care se confrunta deja cu dificultăți financiare, este nevoit să renunțe la Casa Loma chiar în anul 1923. Sir Henry s-a bucurat de viața la castel mai puțin de 10 ani, dar ne-a oferit șansa de a admira o construcție uimitoare, de neegalat.

Edificiul schimbă total Orașul Toronto
Edificiul schimbă total Orașul Toronto / Foto: http://www.boomsbeat.com

După momentul în care Sir Henry a renunțat la Casa Loma a urmat o perioadă tulbure în care oficialii nu au știut cum să fructifice frumoasa construcție. La început, Casa Loma a fost transformată în hotel de lux, însă acest statut nu i s-a potrivit, deci nici profiturile nu au fost prea mari. Mai apoi, Casa Loma devine un faimos local de noapte, destinat americanilor bogați.

Saloanele spațioase sunt decoate în continuare cu mobilier vechi
Saloanele spațioase sunt decoate în continuare cu mobilier vechi / Foto: http://openbuildings.com

Mult mai târziu, edificiul devine un muzeu de mare valorea în Toronto, locul unde vizitatorii se pot bucura de o atmosferă cu totul și cu totul specială. Desigur, anumite obiecte s-au pierdut în timp, dar în mare parte Casa Loma este locul care adăpăstește un mobilier vechi, calitativ și multe alte exponate foarte interesante. Anual, peste 500 000 de turiști străini vizitează Casa Loma și mulți dintre ei rămân uimiți de frumusețile pe care au șansa să le vadă.