Cheile Bicazului este o regiune de o frumusețe aparte care face legătura între Moldova și Transilvania, printre și peste munții ce despart aceste două provincii românești. Dar dincolo de importanța sa practică, zona este apreciată pentru frumusețea ei neștirbită de modernism, pentru natura nealterată și pentru extraordinarul potențial turistic pe care îl are.
De o frumusețe unică, regiunea Cheile Bicazului se întinde pe doar șase kilometri, străbătuți de la un cap la altul de DN12C, drum național ce face legătura între Bicaz și Gheorgieni. Este zona centrală a munților Hășmaș și granița dintre județele Neamț și Harghita. Dar dincolo de simpla așezare geografică, aici se află extraordinarul Parc Național Cheile Bicazului unde se pot admira numeroase obiective de referință: Lacul Roșu, Hășmașul Mare, Hășmașul negru, Cheile Suagului și evident Cheile Bicazului.
Drumul prin Cheile Bicazului
Ceea ce face excursia prin Cheile Bicazului cu adevărat memorabilă este chiar drumul în sine. Șoseaua este plină de serpentine înconjurate de păduri de conifere și stânci abrupte. În plus, în regiune mai există și câteva peșteri ce pot fi explorate în siguranță: Peștera Cascada sau Peștera Neagră dar și avene cum ar fi Trei Intrări ori Licas.
Tot în zonă se află și Piatra Altarului, un masiv de stâncă ce se ridică la peste 1100 de metri înălțime dar și Piatra Pinteștilor cu vârful la 847 de metri sau Piatra Arșiței la 835 de metri, pentru a enumera doar câteva din vârfurile ce se găsesc în acest Parc Național.
În Cheile Bicazului și în special în Masivul Hășmaș, se găsesc nu mai puțin de 1147 de specii distincte de plante, multe dintre ele caracteristice acestui loc, precum și păduri de rășinoase și fag ce îmbracă efectiv munții. Aici flora și fauna sunt ocrotite prin lege așa că locul este casă și masă pentru multe specii pe cale de dispariție, specifice zonei montane: lepidoptere, reptile, șerpi, păsări ca acvila de munte sau fluturașul de stâncă ori mamifere asemenea ursului, râsului sau lupului. Este un habitat natural complet din toate punctele de vedere așa cum nu mai sunt multe prin Europa.
Dacă doriți să explorați perimetrul Cheile Bicazului, trebuie să luați în calcul că nu vă va ajunge o singură zi și că parcurgerea șoselei ce leagă Moldova de Transilvania nu vă va oferi nici pe departe o imagine completă a acestei zone. Prin urmare, ideal ar fi să vă planificați un traseu mai complex în zonă, cu vizitarea regiunii Bicaz și a Lacului Roșu incluse în traseu. Dar aveți grijă să vă găsiți și un loc propice de cazare.
Cum se ajunge în Cheile Bicazului
Pentru a ajunge aici, se înțelege de la sine, puteți veni fie din Moldova fie din Transilvania. În prima variantă, după ce ați urmat un drum care să vă aducă în Piatra Neamț, veți urma DN 12 C până la Cheile Bicazului. Opus, de peste munți, punctul de reper este municipiul Tîrgu Mureș de unde veți urma ruta Sângiorzul de Pădure, Sovata, Gheorgheni și Cheile Bicazului.