Poarta Brandenburg este un monument ce se aseamănă cu Arcul de Triumf din București, fiind un edificiu construit în stilul neoclasic, devenit astăzi unul dintre cele mai cunoscute repere ale Germaniei. Poarta Brandenburg a fost construită în partea centrală a Berlinului, fiind un monument comandat de Regele Frederick William al II-lea al Prusiei ca un simbol al păcii absolute.
Poarta Brandenburg a fost construită între anii 1788-1791, dar a suferit daune considerabile în timpul luptelor sângeroase din timpul celui de-al doilea Război Mondial. De-a lungul existenței sale, Poarta Brandenburg a fost locul unde s-au desfășurat evenimene istorice majore și este considerată la momentul actual un simbol al istoriei tumultoase din Europa.
Poarta Brandenburg este aclătuită din doisprezece coloane dorice, șase de fiecare parte ce alcătuiesc în total cinci pasaje. Partea superioară a porții este decorată cu un car tras de patru cai, condus de către Zeița Victoria, un simbol al triumfului, al biruinței. Structura din bronz poartă numele de Quadriga, fiind realizată în anul 1793 de către Johann Gottfried. În 1806, Napoleon a ordonat ca, Quadriga să fie luată la Paris, dar după Bătălia de la Waterloo, sculptura din bronz a fost readusă în Berlin ca un simbol al triumfului. Monumentul din Berlin a jucat diferite roluri politice în istoria Germaniei. Tot în anul 1806, după bătălia de la Jena–Auerstedt, Napoleon a fost primul care a folosit Poarta Brandenburg, într-o procesiune triumfală.
În timpurile străvechi, Poarta Brandenburg este un simbol al respectului în Berlin, numai familia regală avea permisiunea de a trece prin arcada centrală. Atunci când naziștii au ajuns la putere, s-au folosit de ineditul monument pentru a promova partidele din care făceau parte. Trecerea timpului a dus la deteriorarea monumentului, însă în anul 2000 Poarta Brandenburg este complet renovată, la un cost de 6 milioane de euro.
Astăzi, Poarta Brandenburg nu este doar un simbol al Berlinului, fiind un spațiu popular pentru promenade prelungite. Monumentul și regiunile din jur sunt zone apreciate de către toți turiștii care ajung în Berlin. Seara, Poarta Brandenburg este intens iluminată, iar acest lucru evidențiază și mai mult frumusețea unui monument care a biruit trecerea timpului. La Poarta Brandenburg au loc tot felul de evenimente culturale, istorice și artistice, iar locuitorii sunt bucuroși să ia parte la astfel de procesiuni. Monumentul cu înălțimea de 28 de metri și lățimea de 65,5 metri completează perfect cadrul festiv, iar imaginile din timpul evenimentelor sunt încununate de prezența masivei porți.
Se pare că fiecare oraș al lumii are un simbol al său devenit ulterior un punct de reper. Aceleași semnificații le are și Poarta Brandenburg, un martor al istoriei zbuciumate a Europei.