Petra, orașul pierdut

Petra, orașul pierdut

Petra, Apeductul Roman
Petra, Apeductul Roman

Petra este fără nici o urmă de îndoială cel mai neobișnuit loc în care un turist pasionat de istorie poate călca. Anticul oraș a fost săpat în piatră cu secole în urmă iar climatul uscat din această parte a Iordaniei a păstrat locul aproape neschimbat, conservând orașul în cele mai mici detalii.

Petra, morminte în stâncă
Petra, morminte în stâncă

În vremurile sale de glorie, acest oraș cioplit în stâncă era cunoscut drept Rekem, fiind astfel menționat în manuscrisele ce au fost găsite la Marea Moartă. Dar asta se întâmpla cu foarte multă vreme în urmă, undeva în secolul VI înainte de Hristos. În acea perioadă, Petra era orașul capitală al nabateenilor, o populație semitică ce a fost înglobată în Imperiul Roman în anul 106 după Hristos.

Teatrul din Petra
Teatrul din Petra

Încă un secol după aceea Petra a prosperat însă după aceea este distrus în bună măsură de un cutremur ce a avut loc în anul 363, moment în care orașul este abandonat. Din acel moment, datele cu privire la existența ruinelor sunt neclare, existând doar vagi mențiuni în lumea arabă cu privire la Rekem care este vizitat ca o curiozitate de diverși suverani.

Cale de acces în Petra
Cale de acces în Petra

Demn de remarcat este însă că petranii aveau cunoștințe avansate în domeniul colectării și utilizării apei. iar pentru o comunitate ce trăiește într-un ținut deșertic, apa este chiar mai prețioasă decât aurul. Astfel, aici s-au descoperit diguri și cisterne zidite unde lichidul era colectat iar în mai multe locuri au fost identificate chiar și puțuri adânci de cel puțin 50 de metri care alimentau orașul cu apă proaspătă chiar și în perioadele de secetă.

Petra: Mormânt în piatră conservat surprinzător de bine
Petra: Mormânt în piatră conservat surprinzător de bine

Datorită stâncii de culoare roșie în care a fost săpat, Petra și-a căpătat și un alt nume: Orașul Trandafiriu. Însă mult mai fascinantă este legenda potrivit căreia, faraonul ce a eliberat evreii din robie pentru ca mai apoi să fi plecat în urmărirea lor, s-a oprit din drumul său aici pentru a-și ascunde o mare comoară ce o avea asupra lui.

Decorațiuni roase de timp în Petra
Decorațiuni roase de timp în Petra

Se pare că primul european care a ajuns pe aici a fost un elvețian pe nume Johann Ludwig Burckhardt care în 1812 a redescoperit Petra, povestind lumii întregi despre orașul ascuns în stâncă. Și dacă curioși au fost mulți, în 1929 a fost organizată o expediție științifică compusă din doi arheologi britanici, un medic palestinian, un folclorist și un profesor de origine daneză. Aceștia au făcut săpături la Petra, documentând pentru prima dată relicvele de aici.

Mozaic roman în Petra
Mozaic roman în Petra

Din păcate, sit-ul istoric este amenințat de numeroase probleme ce îi pun existența în pericol. Între amenințarea de prăbușire a bătrânelor construcții, depunerile de sare, tentativele nereușite de restaurare și turismul haotic practicat aici, Petra se află într-un real pericol. Mai mult, după ce Rekem a fost introdus pe lista celor 7 Noi Minuni ale Lumii, tot mai mulți vizitatori au început să sosească aici, punând și mai mult în pericol ruinele rămase.

Petra
Petra: această fațadă a fost folosită de numeroși producători de film, aici turnându-se inclusiv câteva scene din unul din filmele Indiana Jones

Din 1985, Petra a fost inclusă pe lista UNESCO World Heritage iar din 1989 a început să funcționeze Petra National Trust, o organizație ce urmărește conservarea orașului antic.