Doar în Rusia s-ar fi putut construi un monument de o anvergură la fel de mare precum Chemarea Patriei. O construcție monumentală a cărei detalii sunt de-a dreptul impresionante și care, la cei 82 de metri înălțime, este vizibilă de la o distanță considerabilă. Dar uriașa statuie este parte a unui complex memorial mult mai mare, care a fost dedicat soldaților sovietici morți în cel de-al Doilea Război Mondial.

Chemarea Patriei, un monument grandios
Chemarea Patriei, un monument grandios

Construit lângă Stalingrad, monumentul se ridică maiestuos pe dealul Mamayev Kurgan în vecinătatea orașului Volograd, fostul Stalingrad, locul în care soarta celui de-al Doilea Război Mondial s-a schimbat definitiv. Însă aici și-au pierdut viața un număr considerabil de militari ruși, lucru ce a făcut ca după război, conducerea Uniunii Sovietice, să decidă ridicarea unui memorial aici. De altfel la Mamayev Kurgan s-au purtat lupte crâncene astfel că la final nu mai exista nici un fir de iarbă întreg pe tot dealul.

Chemarea Patriei alături de altă statuie din complexul memorial
Chemarea Patriei alături de altă statuie din complexul memorial

Chemarea Patriei te pune pe gânduri când o vezi prima dată. Enormă dar extraordinar de elegantă, Mama Rusia, căci ea este reprezentată aici, emană o dinamică aparte cu sabia în mână și hainele fluturându-i în timp ce întoarsă spre în spate pare să îndemne soldații să o urmeze în luptă.

Este interesant cum știința și arta se pot îmbina armonios în acest monument, creeat de sculptorul Yevgeny Vuchetich dar ale cărui calcule de rezistență au fost făcute de inginerul Nikolai Nikitnin. Împreună au reușit să conceapă o statuie de proporții ce își păstrează echilibrul doar prin propria-i greutate, aproape imună la vânt și la cutremure.

Pentru a putea realiza memorialul de la Mamayev Kurgan au trebuit relocate câteva sute de mii de metri cubi de pământ căci dealul pe care a fost construit întregul ansamblu este în același timp și un imens cimitir în care se odihnesc soldații ruși căzuți în timpul luptelor duse la Stalingrad. Deasupra tuturor acestora, se ridică Chemarea Patriei, construită din din beton armat și ancorată solid pe interior cu cabluri de câte 20 de metri lungime ce țin în tensiune brațele și restul corpului statuii.

Chemarea Patriei toamna
Chemarea Patriei toamna

Sabia pe care Mama Rusia o ține în mâna dreaptă a fost inițial construită din oțel dar după o furtună foarte puternică, specialiștii au constatat că aceasta vibrează, destabilizând restul monumentului. Prin urmare, aceasta a fost dată jos și înlocuită cu una făcută integral din titan, mai ușoară dar mult mai rigidă.

Chemarea Patriei: Primăvara a sosit și pe dealul durerii
Chemarea Patriei: Primăvara a sosit și pe dealul durerii

Se presupune cu destul de multă siguranță că sculptorul Yevgeny Vuchetich a avut-o ca model pentru statuie pe Valentina Izotova, o localnică ce, până în ziua de azi este recunoscută pentru asemănarea cu monumentul. Însă de curând au început să apară presupuneri cu privire la faptul că fața expresivă a Mamei Rusia a fost modelată după soția lui Vuchetich.

Chemarea Patriei, neschimbată indiferent de anotimp
Chemarea Patriei, neschimbată indiferent de anotimp

Chemarea Rusiei este o statuie unicat în lume, impresionantă prin mărime și formă însă în ultimii ani, tocmai masa ei deosebit de mare a început să îî creeze probleme. Nivelul apei freatice din sol a crescut simțitor iar monumentul a început să se încline amenințător, depășind deja 20 de cm în lateral față de axa originală.

Chemarea Patriei noaptea
Chemarea Patriei noaptea

Chemarea Rusiei este în acest moment una dintre cele mai populare destinații vizitate în regiunea Vologradului iar de câțiva ani a fost inclusă și în lista celor Șapte Noi Minuni ale Lumii alături de Colosseum-ul din Roma, Cristo Redentor din Brazilia sau vechiul oraș Petra.