Stațiunea Cheia este cunoscută ca fiind o foarte bună locație de odihnă și tratament, iar faptul că se găsește la poalele munților Ciucaș îi conferă o atmosferă curată cu un aer curat și oxigenat. Cheia este situată pe raza comunei Măneciu și pe lângă ea curge râul Teleajăn, întreaga stațiune fiind de fapt amplasată chiar în depresiunea Teleajănului. Dar ceea ce a contribuit foarte mult la popularitatea stațiunii a fost faptul că ea se află la doar 60 de kilometri de Ploiești și că este foarte accesibilă din punct de vedere al transportului.

Hotel din Cheia
Hotel din Cheia

Stațiunea Cheia este caracterizată printr-o presiune atmosferică moderată și un aer curat și pur lipsit de orice urmă de alergeni sau praf. Aici se petrece un fenomen benefic de ionizare a atmosferei ceea ce contribuie la curățenia aerului și face din Cheia un loc extraordinar pentru recreere și odihnă mai ales pentru persoanele care suferă de afecțiuni nervoase ușoare sau care tocmai au trecut printr-o perioadă de suprasolicitare fizică ori intelectuală. De asemenea, un sejur la Cheia este recomandat și pentru acele persoane suferind de hipertiroidă, rahitism, probleme de creștere ori anemii de rang secundar.

Obiective turistice la Cheia

Există două obiective turistice în stațiunea Cheia care se merită vizitate și care oferă un farmec aparte locurilor.

Excursii în natură la Stațiunea Cheia
Excursii în natură la Stațiunea Cheia

Mânăstirea Cheia este primul dintre ele, un monument de arhitectură laică ridicat pe vremea domnitorului Alexandru Ghica în anul 1835. La origini, clădirea bisericii mânăstirii era construită din lemn fiind construită în anul 1770, însă frumoasa construcție a fost atacată și jefuită de turci la doar șapte ani de la construcție. Prin urmare se cerea reconstrucția ei lucru ce a dus la ridicarea bisericii pe care o putem vedea azi. iar în interiorul zidurilor mânăstirii Cheia există și o frumoasă colecție muzeală de obiecte de cult bisericesc, unele datând chiar din perioada de început a complexului.

Mânăstirea Cheia
Mânăstirea Cheia

Al doilea obiectiv turistic important este tot un lăcaș de cult foarte vechi. Este vorba de Mânăstirea Suzana, situată pe firul Teleajănului, la doar 40 de km de Văleni de Munte. Este o mânăstire de maici care a fost ridicată în anul 1740 de Suzana Arșicu, o femeie foarte înstărită venită de la Săcele. Ea a ridicat biserica de aici ca un semn de mulțumire către Domnul după ce scăpase cu viață dintr-o mare furtună însă tot ea a fost și prima stareță a mânăstirii.

Biserica mânăstirii Suzana
Biserica mânăstirii Suzana

Povestea spune că vreme de un veac, biserica de bârne a Suzanei Arșicu a supraviețuit fără probleme. Dar după aceea ea a fost înlocuită cu una mai solidă. Și pentru că hramul primeia era cel al Sf. Ierarh Nicolae, gândul celor de la mânăstire a fost să îl schimbe cu un hram ce s-ar sărbători vara. În ajunul sfințirii însă, s-a stârnit o mare furtună și un puhoi de apă a măturat bagajele, mirodeniile și toate cele ale celor veniți la sărbătoare. Însă au scăpat cu toții și astfel hramul s-a păstrat neschimbat iar slujba de sfințire s-a transformat într-una de mulțumire.

Munții
Munții

Factor important pentru cei care vor să vină în Stațiunea Cheia, aceasta are un climat de depresiune intramontană, cu aer tare și ozonat. Aici verile sunt mereu răcoroase iar iernile nu foarte reci cu temperaturi ce nu coboară sub -5 grade Celsius. În schimb umiditatea este destul de ridicată, media fiind de circa 765% anual, nu foarte indicată pentru cei cu probleme reumatice.