Crăciunul în Hawaii, cu globurile în palmier

Crăciunul în Hawaii, cu globurile în palmier

Crăciunul în Hawaii
Crăciunul în Hawaii

Crăciunul în Hawaii este probabil ultimul lucru la care v-ați aștepta pentru sărbătorile de final de an, dar de fapt, statul american și-a creeat deja o reputație pentru vacanțele de Crăciun extraordinare pe care le oferă. Desigur, nu există zăpadă însă asta nu înseamnă că lipsesc atracțiile. De fapt, locuitorii din Hawaii încep să își scoată globurile și decorațiunile de Crăciun de la naftalină imediat ce Ziua Recunoștinței a trecut.

În lipsa bradului
În lipsa bradului

Crăciunul în Hawaii a apărut în mod formal aici după anul 1820 atunci când misionarii protestanți au venit aici din New England. În vremurile de demult totuși, sărbătoarea creștină coincidea cu un festival tradițional hawaiian denumit Makahiki. Această celebrare dura de obicei vreo patru luni și includea numeroase ospățuri și jocuri. În această perioadă războaiele și conflictele erau strict interzise transformând Makahiki într-un timp de pace pe pământ și bunăvoință între oameni – sună cunoscut?

Crăciunul în Hawaii

Cu toate că abia din secolul XIX întâlnim o recunoaștere oficială a sărbătorii, Crăciunul în Hawaii a fost sărbătorit în cercuri restrânse încă din anii 1700. Mai precis, se știe că în anul 1786, căpitanul George Dixon de pe vasul Queen Charlotte a acostat în Waimea Bay de pe insula Kauai și a cerut echipajului său să prepare o cină de Crăciun care să includă porc prăjit la proțat, plăcintă și grog amestecat cu lapte de nucă de cocos.

Așa se face în Hawaii
Așa se face în Hawaii

În anul 1856, regele Kamehameha al IV-lea, cunoscut și drept Alexander Liholiho, a declarat ziua de 25 decembrie ca fiind sărbătoarea Zilei Recunoștiinței în acest stat, primul pas ce a dus la Crăciunul în Hawaii așa cum este el sărbătorit azi. În altă ordine de idei, doi ani mai târziu, Moș Crăciun își făcea pentru prima dată apariția în aceste locuri, sosind la Washington Place (actuala reședință a guvernatorului statului Hawaii) încărcat cu daruri pentru cei mici.

Mele Kalikimaka, adică Crăciun Fericit

Expresia Mele Kalikimaka se poate traduce prin Crăciun Fericit și după părerea unor lingviști, ea este preluată direct din limba engleză, doar că…Hawaiiana are o flexibilitate mult mai mare a pronunției și din această cauză, de-a lungul timpului Merry a devenit Mele iar Christmas s-a transformat în Kalikimaka. Este chiar interesant cum locuitorii de aici au reușit să preia, să adopte și mai apoi să modeleze și integreze în propriile lor tradiții, obiceiurile aduse aici de primii misionari.

Moș Crăciun în Kaanapali
Moș Crăciun în Kaanapali

Honolulu Lights

Crăciunul în Hawaii a ajuns să fie sinonim aici cu o singură mare sărbătoare, chiar dacă locuitorii de aici mai țin cont și de vechile tradiții. Ceea ce dă startul însă la toate astea este Honolulu City Lights, un spectacol anual care include un brad enorm adus de pe continent tocmai din pădurile din Norfolk, decorațiuni elaborate și evident o multitudine de luminițe de sărbători.

Dar desigur, partea cea mai frumoasă cu Crăciunul în Hawaii este Moșul nu vine înotând prin nămeți ci într-o Kaanapali, iar a doua zi dimineață, în loc să vă treziți pentru o cană caldă de cacao și niște gustări, vă puteți repezi direct pe plajă pentru o ședință de bronzat. Ce poți cere mai mult de atât?

Cadouri pe malul oceanului
Cadouri pe malul oceanului