Bătăliile între Deleni și Văleni, o tradiție unică în Ruginoasa

Bătăliile între Deleni și Văleni, o tradiție unică în Ruginoasa

Vălenii și Delenii încep luptele
Vălenii și Delenii încep luptele

Ruginoasa este o străveche așezare românească, atestată documentar încă din secolul al XV-lea, intrând în istorie prin intermediul lui Alexandru Ioan Cuza, primul domn al românilor. Comuna se află la 60 de kilometri de Municipiul Iași, între orașele Pașcani și Târgul Frumos. Alături de toți românii, locuitorii din Ruginoasa au contribuit activ la perpetuarea graiului, portului, dar mai ales a datinilor și obiceiurilor străvechi.

Tinerii din Ruginoasa, pregătiți de sărbătoare
Tinerii din Ruginoasa, pregătiți de sărbătoare

Bătrânii din sat spun că tradițiile Sărbătorilor de Iarnă nu mai sunt respectate cu sfințenie ca altădată. Tinerii au adus mari schimbări în Ruginoasa, fapt care s-a simțit și în datinile străvechi. Cu toate acestea, se poate spune că satul de lângă Iași are câteva caracteristici aparte care îi oferă unicitate, diferențiindu-l de alte mii de zone pitorești din țară.

Copiii din sat merg cu Steaua
Copiii din sat merg cu Steaua

În preajma Sărbătorilor de Iarnă, locuitorii din Ruginoasa se raportează la deja cunoscutele tradiții din Moldova, însă unele obiceiuri din sat sunt unice în lume. În Ruginoasa, Ignatul are loc pe date de 20 decembrie, moment în care toți sătenii sacrifică porcul din gospodărie. Ajunul Crăciunului este momentul în care gospodinele împodobesc casa cu fel de fel de obiecte decorative, iar copiii pornesc dis de dimineață cu colindul. Cei mai mari obișnuiesc să meargă cu Steaua împodobită cu puțin ajutor din partea părinților. Jianu și Irozii sunt două datini care nu prea se mai păstrează în Ruginoasa. Jianu este de fapt o piesă de teatru cu haiduci, jucată de tineri îmbrăcați în alb. Irozii este o tradiție care are drept scop evocarea Nașterii Mântuitorului, fiind o piesă cu tematică religioasă.

Luptele din Ruginoasa se sfârșesc cu intervenția forțelor de ordine
Luptele din Ruginoasa se sfârșesc cu intervenția forțelor de ordine

Anul Nou este punctul culminant în Ruginoasa. Cetele de urători pornesc pe ulițele satului și sună cu putere din clopoțeii decorați cu busuioc. Această imagine nu prevestește nimic din ce va urma. Pe 31 decembrie, tinerii din Ruginoasa își anunță intenția de a se confrunta pentru câștigarea supremației absolute în anul ce urmează. Are loc o bătălie cruntă cu bâte între Văleni și Deleni care suportă loviturile zdavene doar pentru acest statut. Potrivit tradiției, învingătorii iau totul! Cei care dovedesc că sunt mai puternici câștigă compania celor mai frumoase fete din sat și respectul celor învinși.

Costumele tinerilor din Ruginoasa sunt o adevărată operă de artă
Costumele tinerilor din Ruginoasa sunt o adevărată operă de artă

Nu de puține ori bătăliile de la Ruginoasa s-au lăsat cu evenimente nefericite. De-a lungul anilor, sute de tineri au ajuns în stare gravă la spital din cauza loviturilor puternice pe care le-au primit. Din această cauză oamenii legii le-au propus tinerilor din Ruginoasa să se orienteze spre o luptă simbolică și să utilizeze cel mult biciul. Participanții la lupte au refuzat și anul trecut lupta de la Ruginoasa nu au mai avut loc, fiind primul an în care Delenii și Vălenii nu s-au bătut.

În Ruginoasa se mai păstrează și celelalte obiceiuri din Moldova
În Ruginoasa se mai păstrează și celelalte obiceiuri din Moldova

Unele zone ale României au poate niște tradiții ciudate, dar iată că aceste datini străvechi aduc un plus de valoare regiunii respective. Acest fapt se aplică în totalitate Satului Ruginoasa, bătăliile care au loc de Anul Nou aducându-i renume național.