Cele mai bune staţiuni de schi din Europa

Cele mai bune staţiuni de schi din Europa

Verbier, Elveţia
Verbier, Elveţia

Mulţi dintre noi alegem să ne petrecem vacanţa de iarnă la munte deoarece dorim să ne bucurăm de zăpada de pe pârtii, de peisaj, de aerul puternic ce ne inundă plămânii şi de ce nu de o cană de vin fiert în faţa unui şemineu. Alegerea locului în care mergem ne dă bătăi de cap de foarte multe ori, de aceea, pentru a rezolva problema, am ales câteva dintre cele mai bune staţiuni de schi din Europa pentru a ţi le prezenta.

Cea mai bună staţiune pentru experţii schiurilor şi a snowboard-ului

Chamonix-Mont Blanc, Elveţia. Dacă vei întreba orice schior care a vizitat Chamonix-ul vei înţelege imediat de ce această staţiune este considerată una dintre cele mai bune staţiuni de schi din lume pentru experţii schiurilor. Situată parţial pe gheţar, oferă senzaţii de neuitat. Din centrul localităţii Chamonix, cu telecabina Aiguille du Midi vei ajunge în doar 30 de minute la 3.842 m altitudine, punctul de plecare spre Valee Blanche. Aici, panorama este paradiziacă, zăpada albă, neatinsă, visul oricărui schior expert. Staţiunea abundă în restaurante excelente, astfel ca turiştii veniţi aici să se poată bucura, pe lângă aventura zăpezii, de mâncăruri rafinate.

 Vallee Blanche, Mont Blanc - Chamonix, Franţa
Vallee Blanche, Mont Blanc – Chamonix, Franţa

Interesant este să vizitezi şi gheţarul Mer de Glace cu cale de acces prin peştera de gheaţă plină de sculpturi întreţinute şi refăcute anual de către artişti talentaţi.  Datorită gheţarului şi a sistemului avansat de zăpadă artificială, sezonul ţine până în luna mai, aşadar ai timp să îţi planifici vacanţa!

Vedere din interiorul peşterii a gheţarului Mer de Glace
Vedere din interiorul peşterii a gheţarului Mer de Glace

Cea mai bună staţiune după criteriul raport calitate-preţ

Pal-Arinsal, Andorra. Mica ţară din Pirinei oferă unele dintre cele mai bune pârtii de schi şi snowboard din Europa. Fiind amplasată între Franţa şi Spania, Andorra este un paradis fiscal, de aceea cheltuielile cu alimentele şi băutura – care de obicei sunt exorbitante în staţiuni – sunt foarte mici. Staţiunea Pal-Arinsal cuprinde 46 de pârtii cu grade de dificultate diferite şi este împărţită în două zone distincte între care există un punct de legătură. Zona Pal este cea mai împădurită din toată Andorra, are pârtii locale şi o parcare generoasă, în timp ce zona Arinsal este plină de pârtii largi, beneficiază de un snow park şi câteva pârtii special amenajate pentru copii.

Vedere din telecabină asupra zonei Pal
Vedere din telecabină asupra zonei Pal

Zona Arinsal este ideală pentru începători şi intermediari, toate traseele ajungând spre baza staţiunii, în timp ce pentru experţi zona abruptă a Arkalis-ului este perfectă. Interesant este faptul că, Arinsal a fost la începuturi, printre singurele staţiuni de schi private urmând ca mai apoi aceasta să se unească cu staţiunea Pal şi să devină publică. Staţiunea dispune de multe baruri cu specific irlandez (Derby) sau englezesc (Quo Vadis),  restaurante cu mâncare locală, italiană, mexicană sau argentiniană (El Planells, Bella Italia sau Mexic Obelix ) şi magazine cu suveniruri ieftine spre bucuria turiştilor.

Peisaj montan din staţiunea Pal-Arinsal, Andorra
Peisaj montan din staţiunea Pal-Arinsal, Andorra

Cea mai bună staţiune pentru familişti

Les Arcs/La Plagne, Franţa. Orice părinte iubitor îşi doreşte să îşi vadă copilul fericit, de aceea încearcă să îi creeze cele mai bune condiţii în vacanţă. Staţiunea  franceză  Les Arcs este o opţiune excelentă dacă îi iei pe cei mici în vacanţă cu tine. Arc 1950 şi Arc 1800 oferă numeroase facilităţi pentru copii. Staţiunea dispune de o şcoală de schi excepţională şi de o gamă variată de activităţi distractive  precum tobogane sau alpinism. În plus, aici traficul este foarte scăzut, ceea ce este ideal pentru familiile cu copii.

Şcoala de schi pentru copii din staţiunea Les Arcs
Şcoala de schi pentru copii din staţiunea Les Arcs

În staţiune vei găsi numeroase restaurante şi fast-food-uri. Opţiunile sunt variate, acoperind cele mai pretenţioase gusturi, spre exemplu, la cota 1600 poţi alege între L-Arcelle, J.O. Live Rock Café sau Sing Island Café, iar la cota 1800 poţi alege “apres-ski” între J.O. Bar, Fairway Disco şi Apokalypse. La cota 2000 te poţi distra în Red Rock Bar.Staţiunea Les Arcs este legată de La Plagne prin intermediul telecabinei Paradiski, formând împreună una dintre cele mai mari zone de schi şi snowboard din lume. În satul Les Arcs te vei putea bucura de minunatul patinaj în aer liber, vei putea colinda magazinele sau vei merge la cinema, în săli cu o arhitectură modernă. Arzi deja de nerăbdare să ajungi acolo?

Pârtie din Staţiunea Les Arcs/La Plagne, Franţa
Pârtie din Staţiunea Les Arcs/La Plagne, Franţa

Cea mai bună staţiune pentru viaţa de noapte

St. Anton, Austria. Staţiunea este una dintre cele mai cochete din Austria şi, ce e drept, un pic mai scumpă decât media, însă oferă kilometri de pârtii superbe, teren pentru off-piste şi apres-ski de milioane. Pe lângă pârtia de schi excepţională, St. Anton este o staţiune în care nu se doarme, distracţia nu se termină niciodată.

Zăpezi fine în Austria, Staţiunea st. Anton
Zăpezi fine în Austria, Staţiunea st. Anton

Fie că eşti în căutarea unei ciocolate calde, a unei sticle de whisckey sau a unei halbe de bere bavareze, aici le vei găsi cu siguranţă  pe toate. Staţiunea St. Anton dispune de două baruri legendare situate pe pistă: Krazy Kanguruh şi Der Moosewirt unde vei găsi energizantele necesare pentru a cuceri pârtia. În staţiune vei găsi, de asemenea, restaurante bune precum Verwallstube Galzig şi o mulţime de baruri, toate într-o atmosferă boemă şi plină de tradiţie. Staţiunea este relativ aproape de noi, românii, distanţa din Bucureşti până acolo este de 1.650 km. Aşadar, adună-ţi gaşca şi porneşte la drum în cea mai distractivă escapadă în inima munţilor.

Barul "Der Moosewirt"
Barul „Der Moosewirt”

Verbier, Elveţia. Această staţiune face parte din regiunea de schi denumită “4 Valleys” alături de La Tzoumaz, Nendaz, Veysonnaz şi Thyon şi se clasează printre cele mai mari regiuni din schi din lume, având un total de 331 kilometri de pârtii accesorizaţi cu 96 instalaţii de transport prin cablu.punctul de atracţie din Verbier îl reprezintă gheţarul Mont Fort care oferă pârtii de schi şi snowboard excelente pe toată durata anului.

Gheţarul Mont Fort, punctul de atracţie al Staţiunii Verbier
Gheţarul Mont Fort, punctul de atracţie al Staţiunii Verbier

Staţiunea este gazdă, în fiecare an, a competiţiei internaţionale “Xtreme Snowboard Freeride”, la care participă doar cei mai buni 25 snowboarderi din lume.

Staţiunea Verbier - gazdă a competiţiei internaţionale “Xtreme Snowboard Freeride”
Staţiunea Verbier – gazdă a competiţiei internaţionale “Xtreme Snowboard Freeride”

Staţiunea Verbier este destul de exclusivistă, preţurile fiind piperate, restaurantele sunt premiate cu stele Michelin pentru rafinament culinar, baruri foarte chic apres-sk şi night-club-uri cu petreceri aproape non-stop. Deseori vei vedea aici VIP-uri din lumea modei, a sportului, a muzicii, mai bine zis toată spuma socială caută acest loc. Mai trebuie să adaug, că în staţiune predomină limba franceză, care pare să întregească acest peisaj boem. Dacă ajungi acolo, trebuie un rata restaurantul Millenium sau Caveau, sunt excelente!

Imaginea luxului din Staţiunea Verbier
Imaginea luxului din Staţiunea Verbier