Turnul Londrei și Bijuteriile Coroanei

Turnul Londrei și Bijuteriile Coroanei

Turnul Londrei
Turnul Londrei

Turnul Londrei este unul dintre cele mai cunoscute repere turistice din capitala Angliei. Dar acest loc ale cărei prime construcții datează de prin 1078, a reprezentat de-a lungul timpului pentru londonezi un simbol al coroanei și al opresiunii pe care aceasta a impus-o vreme de secole.

Astfel, Turnul Londrei a servit ca reședință regală, armurerie, trezorerie, monetărie sau chiar menajerie. Dar azi, el este recunoscut pentru că aici sunt păstrate Bijuteriile Coroanei, unele dintre cele mai valoroase din întregul regat.

Vedere panoramică a întregului castel
Vedere panoramică a întregului castel

Turnul Londrei, mândria regilor Angliei

Turnul Londrei conține trei fortificații succesive, cea din centrul fiind Turnul Alb (The White Tower) cea mai veche construcție a întregului edificiu, cea care îi dă și numele de altfel. Acest turn, dincolo de simplul nume, a reprezentat la vremea sa, cea mai completă și mai complexă construcție destinată unor conducători. Aici puteau să locuiască lorzii, regii și toată suita lor într-un confort și o siguranță absolută iar intrarea în această adevărată fortăreață inexpugnabilă se făcea în stil normand…pe la primul etaj.

The White Tower în centrul a ceea ce este cunoscut drept Turnul Londrei
The White Tower în centrul a ceea ce este cunoscut drept Turnul Londrei

Primul nivel, sau mai degrabă demisolul, era folosit pentru depozitarea proviziilor iar una din camere dispunea chiar și de o fântână. Dar dacă această parte din Turnul Londrei este iluminată doar prin niște fante înguste în perete. Primul nivel locuibil conține o capelă dar și locuințele celor ce se ocupau de administrarea clădirii. Al doilea nivel era dedicat oaspeților mai de soi iar ultimul a fost ridicat abia în secolul XV, alături de acoperișul actual.

St John's Chapel din Turnul Londrei
St John’s Chapel din Turnul Londrei

Curtea interioară se presupune că ar fi fost la început mărginită pe-o parte de fostul curs al Tamisei și că aici ar fi fost ridicate numeroase clădiri de lemn ce înconjurau Turnul Londrei, în stilul altor construcții similare mai vechi. Totuși, ulterior, după 1200, au început construcțiile la turnurile Wakefiel și Lanthorn ce alcătuiesc parte din structura mijlocie a complexului și care au fost gândite mai mult ca sigur drept reședințe pentru rege și regină.

Turnul Londrei, asediat de clădiri moderne
Turnul Londrei, asediat de clădiri moderne

Există și o a doua curte interioară, adăugată ulterior în timpul domniei regelui Richard Inimă de Leu. Această extindere a dublat efectiv suprafața castelului, Turnul Londrei devenind chiar mai impresionant decât era deja. Apoi munca sa a fost dusă mai departe de regele Henry al III-lea, care a definitivat pereții de Nord și de Est ai curții, construind aici 9 turnuri diferite. Ulterior, structura a fost extinsă și mai mult cu o curte exterioară dar și cu mai multe turnuri, până a ajuns să aibă aspectul de azi.

Corbii ce țin monarhia în siguranță
Corbii ce țin monarhia în siguranță

În 1988, Turnul Londrei a fost inclus pe lista UNESCO World Heritage iar azi el este administrat de o fundație independentă: Historic Royal Palaces. Aici sunt ținuți mereu cel puțin șase corbi căci se crede că, dacă toți corbii ar părăsi Turnul Londrei, Regatul s-ar prăbuși. În plus, the Yeoman Warders, paznicii oficiali ai edificiului, reprezintă o imagine foarte pitorească.

Harta oficială pentru Turnul Londrei
Harta oficială pentru Turnul Londrei