Top 7 monumente ciudate din toată lumea

Top 7 monumente ciudate din toată lumea

Georgia Guidestones
Georgia Guidestones

De-a lungul și de-a latul lumii există extraordinar de multe locuri neobișnuite, monumente ciudate și opere de artă care sunt altfel decât ar trebui să fie.

Așa că azi vom lua la rând cinci dintre cele mai excentrice monumente din lume, spunându-le pe scurt povestea și ideea ce a stat la baza lor.

Cine știe, poate pe unele le-ați văzut deja iar pe altele chiar veți ajunge să le vizitați.

De unde monumente ciudate?

Arta a fost mereu o parte importantă din viața societății umane. Dar nu de puține ori, artiștii s-au dovedit a fi oameni excentrici, cu idei neobișnuite și tehnici care sfidează tradiția. Însă când a venit vorba de monumente ciudate, ne-a fost foarte greu să alegem doar șapte dintre ele, ținând cont de cât de multe am descoperit. Așa că ne-am limitat la câteva criterii: expresie, dimensiune și nonconformism, suficient pentru a alege candidatele perfecte pentru acest top. Iar pentru ca el să nu reflecte doar cultura unei regiuni, am călătorit pe trei continente diferite aducându-vă ceea ce noi considerăm că sunt cele mai ciudate șapte monumente.

Sfântul Wenceslas pe Calul cel Mort

De aproape 100 de ani, în piața Wenceslas din Praga există o statuie a sfântului cu același nume. Este un simbol al Boemiei și nici măcar regimul comunist nu a reușit să șteargă această mărturie de credință. Însă ceea ce comuniștii nu au fost capabili să facă, a realizat un singur artist, sculptorul David Cerny a făcut o parodie a sculpturii ce îl înfățișează pe sfânt călărind burta unui cal mort atârnat de tavanul uneia dintre încăperile din Palatul Lucerna, la doar câteva zeci de metri de opera originală.

Din seria de monumente ciudate - sfântul care călărește burta unui cal mort
Din seria de monumente ciudate – sfântul care călărește burta unui cal mort

Statuia Ecvestră a lui Genghis Khan

În plină stepă mongolă, la peste o oră de mers cu mașina de Ulaanbaatar, se găsește cea mai mare statuie ecvestră din lume. Celebrul Genghis Khan, notoriu pentru cuceririle sale sângeroase, este înfățișat aici călare pe un cal, ambii fiind construiți din oțel inoxidabil. De sus până jos, statuia măsoară 40 de metri, înălțime la care se adaugă și cei 10 metri suplimentari, înălțimea soclului care este de fapt un fel de muzeu înconjurat de 36 de coloane, simbol al celor 36 de lideri (khan) de la Genghis la Ligdan Khan.
Și mai ciudat, până acum vreo 20 de ani, guvernul comunist mongol (apropo știați că mongolii au regim comunist?) refuza categoric orice formă de reprezentare a lui Genghis Khan. Doar că de vreo două decade încoace, liderii țării au constatat că turismul aduce bani iar imaginea crudului conducător de armate vinde bine. Prin urmare, azi în Mongolia este greu să treci pe vreo stradă fără să vezi măcar odată imaginea lui Genghis.

Genghis Khan călare pe cal în plină stepă mongolă
Genghis Khan călare pe cal în plină stepă mongolă

Kindlifresser, Mâncătorul de Copii

În topul nostru de monumente ciudate am inclus și un exemplu grăitor din Berna, Elveția. Aici există o fântână în vârful căreia tronează Kindlifresser, mâncătorul de copii. Statuia unui individ îmbrăcat ciudat care se pregătește să mănânce un copil în timp ce ține alți micuți în brațe, probabil pentru a-i lua la rând.Legenda spune că statuia, ce datează de prin 1546, s-ar dori să reprezinte un membru al comunității evreiești din oraș, asta în timp ce alții cred că ciudatul canibal ar fi de fapt Kronos, titanul ce și-a mâncat copii pentru a nu-i fi uzurpat tronul.
Totuși, mult mai probabilă este varianta în care statuia a fost creată ca un fel de bau-bau care să sperie copii și să le reamintească să fie cuminți.

Monumente ciudate - Mâncătorul de Copii
Monumente ciudate – Mâncătorul de Copii

Fântâna cu Mercur

Dacă vreți să vedeți monumente ciudate n-ar trebui să părăsiți Europa pentru că aici par să se fi adunat cele mai multe astfel de opere de artă. Astfel, de pildă, ce părere aveți de fântâna cu mercur al lui Calder, care – da – face exact ceea ce îi spune numele. Apa este înlocuită cu mercur, o substanță lichid ă foarte periculos și evident otrăvitoare. Sculptorul american Alexander Calder a construit această operă de artă pentru a comemora asediul de la Almaden, realizat de trupele dictatorului Franco în timpul Războiului Civil Spaniol. Doar că Almaden era o mină de mercur, de unde și ciudata alegere a sculptorului .
Fântâna a fost prezentată Târgul Mondial de la Paris din 1937, unde a stat chiar vis-a-vis de pictura Guernica realizată de Picasso. După încheierea expoziție, Calder a donat fântâna cu mercur către Fundació Joan Miró din Barcelona unde se află și acum ascunsă în spatele unui panou de sticlă.

Fântâna de Mercur, frumusețe de privit de la distanță
Fântâna de Mercur, frumusețe de privit de la distanță

Georgia Guidestones, cele 10 porunci ale diavolului

Dacă ce ați văzut până acum vi s-au părut a fi monumente ciudate, ce spuneți de Georgia Guidestones? Un set de plăci enorme cu înălțimea puțin mai mare de patru metri, pe care sunt scrise ceea ce par a fi un set de instrucțiuni. Mai precis, Georgia Guidestones se dorește a fi o listă de lucruri și reguli pe care supraviețuitorii unui dezastru apocaliptic ar trebui să le respecte pentru a nu mai ajunge într-o asemenea situație. În plus, monumentul este construit pentru a funcționa și ca ceas, compas și calendar.
Totuși, în ciuda comparațiilor cu Stonehenge și în ciuda multor creștini care consideră instrucțiunile de pe plăci ca fiind poruncile antihristului, explicația pentru aceste pietre ridicate la începutul anilor ’80 par mai degrabă un răspuns la criza Războiului Rece care a amenințat vreme de decenii siguranța lumii.

Georgia Guidestone - monumente ciudate
Georgia Guidestone – monumente ciudate

Memento Park, în amintirea anilor roșii

În căutarea celor mai ciudate monumente de pe planetă vom călători acum nu foarte departe de casă în Ungaria vecină. Aici, deși regimul comunist a căzut cam în același timp cu celelalte dictaturi ale Blocului Estic, ungurii au gândit lucrurile…la rece. În loc să distrugă monumentele comunismului într-un acces de furie revoluționară, ei au curățat Budapesta de ele și le-au mutat pe toate în Memento Park, un loc special amenanjat pentru ele. Aici se află statui ale lui Lenin, Mark, Engels și chiarș i picioarele lui Stalin, replică după tot cea mai rămas din statuia de aproape 9 metri înălțime distrusă de o mulțime furioasă în 1956.

Intrarea în Memento Park, locul în care Comunismul n-a murit
Intrarea în Memento Park, locul în care Comunismul n-a murit

Headington Shark, când plouă cu rechini

Cum ar fi să treceți pe o străduță liniștită dintr-un mic orășel britanic așa ca Oxfordshire – și brusc să vedeți un rechin de vreo șapte metri înfipt în acoperișul unei case? Pai este și ăsta un monument, chiar dacă a fost realizat în regie proprie de Bill Heine, proprietarul casei cu pricina. A fost forma lui de protest împotriva cursei de înarmare cu arme atomice. Și chiar dacă consiliul local al orașului a vrut să-l oblige să îndepărteze rechinul, Heine s-a încăpățânat iar azi bestia de metal și fibră de sticlă a devenit un simbol al localității.

Headington Shark
Headington Shark