Gange este al doilea mare fluviu de pe subcontinental indian, în ceea ce priveşte debitul, acesta curge din nordul Indiei şi ajunge până în Bangladesh unde se varsă într-o vastă deltă, în Golful Bengalului. Fluviul este considerat a fi sacru de către hinduşi, numele său provine de la Ganga- zeiţa purificării, venerată prin ceremonii fastuoase. Importanţa apelor este subliniată şi prin modul în care o bună parte dintre capitalele provinciale au fost poziţionate din punct de vedere geografic. Kara, Calcutta, Allahabad sunt doar câteva dintre capitalele localizate chiar pe malurile fluviului.

Terenurile feritile din jur au dus la dezvoltarea economiei
Terenurile feritile din jur au dus la dezvoltarea economiei / Foto: findwallpaper.info

Economia înfloreşte pe malurile fluviului!

Fluviul Gange formează înainte de toate un bazin hidrografic imens şi foarte fertil, locul spre care şi-a îndreptat atenţia o mare densitate umană dornică să practice agricultura pentru a-şi câştiga traiul zilnic. Culturile de legume, ardei iute, seminţe care produc ulei, susan sau trestie de zahăr aduc producţii uriaşe, dar se practică şi pescuitul deşi fluviul este extrem de poluat. Tot pe malurile fluviului se află Oraşul Kanpur, locul unde se obţine cea mai mare producţie de piele naturală din întreaga lume.

Milioane de hinduşi venerează apele fluviului
Milioane de hinduşi venerează apele fluviului / Foto: layoga.com

Gange, fluviul sacru

Turismul în zonă s-a dezvoltat mult în ultimii ani, regiunea este accesată de către turişti mai ales pentru conotaţiile religioase. Patru oraşe sfinte din hinduism se află pe malurile fluviului, acestea sunt Haridwar, Allanhabad, Kanpur şi Varanasi. Peste 60 000 de pelerini hinduşi ajung zilnic în aceste oraşe pentru a face o baie în apele fluviului, credincioşii consideră că acestea îi curăţă de păcate şi îi ajută să ia calea mântuirii.

Apele fluviului, venerate de milioane de hinduşi de pretutindeni
Apele fluviului, venerate de milioane de hinduşi de pretutindeni / Foto: pixshark.com

Această credinţă nemărginită provine din mitologie, se spune că Zeiţa Ganga a coborât din cer, deasupra rămăşiţelor pământeşti ale fiilor regelui Sarga, ajuntându-i pe aceştia să ajungă în Rai. Deşi apele fluviului sunt foarte murdare, în lunile de vară se practică şi sporturi extreme, cel mai popular este raftingul, sute de împătimiţi practică această activitate în special în luna iunie.

Apele extrem de murdare, un pericol pentru sănătate
Apele extrem de murdare, un pericol pentru sănătate / Foto: photography.nationalgeographic.com

Fluviul sacru pentru hinduşi, cele mai murdare ape pentru vizitatori

Ultimele statistici arată că peste 400 milioane de oameni locuiesc în apropierea fluviului, aceştia se spală direct în apele râului şi tot acolo îşi curăţă şi hainele. Apoi, după incinerarea morţilor, cenuşa şi oasele sunt aruncate tot în apele fluviului, iar cadavrele femeilor însărcinate, ale copiilor mai mici de cinci ani, ale celor ucişi de holeră sau de muşcături de şarpe sunt lăsate să plutească pe apele line până la momentul descopunerii. Astfel, folosirea apelor pentru băut şi scăldat prezintă un risc ridicat de infectare, peste 60 000 de bacterii trăiesc şi se dezvoltă în fluviul hindus. Cu toate acestea, mulţi credincioşi beau apă din fluviul poluat, sau chiar aduc acasa în sticle , fără a ţine cont de riscul la care se supun.

Apusul dezvăluie partea frumoasă a fluviului
Apusul dezvăluie partea frumoasă a fluviului / Foto: findwallpaper.info

Gange rămâne fluviul contrastelor, pe de-o parte sfânt, pe de alta extrem de poluat, dar întotdeauna la fel de interesant şi misterios!