Bora Bora este una dintre cele mai cunoscute insule din Polinezia Franceză, o destinație turistică de senzație, un loc în care Paradisul pare că a coborât pe pământ. Și tocmai de aceea, insula Bora Bora a devenit o atracție irezistibilă pentru mii de călători din toată lumea ce vin aici să se bucure de stațiunile de lux construite în ultimile decenii și să se relaxeze la umbra cocotierilor ce mărginesc plajele.
Insula a început să fie locuită de primii băștinași polinezieni în jurul secolului IV d. Hr. dar primele mențiuni europene ale acestor locuri îi aparțin lui Jakob Roggeveen, același explorator olandez care a descoperit și Insula Paștelui. Mai târziu, însuși James Cook a coborât ancora lângă Bora Bora iar de prin 1890 Societatea Misionară Londoneză a instalat aici o biserică protestantă.
Nici în al Doilea Război Mondial Bora Bora nu a fost stațiune de lux, insula fiind transformată într-un depozit strategic pentru forțele armate americane din Pacific. Și chiar dacă aici nu s-au dat lupte, numai puțin de nouă nave de luptă, 20.000 de tone de echipament și aproape 7000 de marinari au fost staționați aici.
Turism în Bora Bora
Azi însă, aproape toată economia insulei Bora Bora se bazează doar pe turism. Mai mult, pe parcursul ultimilor ani, capacitățile de cazare ale zonei au fost crescute și mai mult datorită unor stațiuni construite pe micile insulițe din jurul celei mai populare lagune ale insulei. Însă ”colonizarea” hotelieră a început cu mai mult de 30 de ani în urmă când hotelul Bora Bora a construit aici primele bungalow-uri deasupra apei. Aceste construcții au devenit un standard în Bora Bora și sunt de fapt un fel de căbănuțe construite în mare parte din materiale locale și ridicate pe mai mulți stâlpi deasupra apei din lagună.
În Bora Bora distracțiile se pot ține lanț căci veți avea ce face zi-lumină. Pasionații de sporturi acvatice au la dispoziție excursii în perimetrul insulei pentru partide de snorkeling sau scuba diving iar aqua safari-urile vor deschide drumul spre lumea nebănuită a coralilor. Însă nivelul de adrenalină nu se va ridica suficient de mult decât în cușca dedicată hrănirii rechinilor în timp ce câteva zeci de exemplare vor da târcoale turiștilor înarmați doar cu o mână de pește proaspăt.
Alte activități mai pașnice presupun explorarea uscatului cu ajutorul unui jeep sau a bicicletelor ce se pot închiria relativ ieftin. Iar pentru o perspectivă unică, turul cu elicopterul va face toți banii, de această dată la propriu.
Nu puteți pleca din Bora Bora fără un suvenir pe măsura vizitei în acest paradis tropical. Prin urmare puteți alege să faceți o vizită la una din fermele ce se ocupă de cultivarea scoicilor producătoare de perle. Desigur, cumpărarea unei perle de aici va fi ceva mai costisitoare decât clasicele suveniruri chinezești pe care le întâlnim la noi în țară dar cu siguranță se va merita. Iar dacă totuși, bugetul nu va permite o asemenea investiție, o statuetă Tiki ar putea să vă surâdă mai mult.
Cu toate că insula Bora Bora este la jumătate de glob distanță de România, cu o programare atentă și din timp, urmărind ofertele agențiilor de turism, veți putea să vă faceți concediul în acest paradis tropical.