Mânăstirea Voroneț și albastrul ei de legendă

Mânăstirea Voroneț și albastrul ei de legendă

Manastirea Voronet
Manastirea Voronet

Mânăstirea Voroneț este exemplul clar de arhitectură creștină moldovenească. Una dintre cele mai frumoase mânăstiri din Nordul Moldovei, Voroneț surprinde nu numai prin arhitectură ci și prin pictura extraordinară ce a făcut-o celebră în toată lumea. Albastrul unic de pe pereții ei a ajuns subiect de poveste iar istoricii o consideră a fi cea mai importantă ctitorie a lui Ștefan cel Mare.

Se observă că cea mai rezistentă culoare este albastrul de Voroneț
Se observă că cea mai rezistentă culoare este albastrul de Voroneț

Construită în anul 1488, Mânăstirea Voroneț a fost ridicată într-un timp record: 4 luni și jumătate iar locul ales pentru ctitorie a fost cel al unui vechi schit construit din lemn. Aici legenda, credința și realitate s-au unit într-un mod neobișnuit căci primul preot și stareț al bisericii a fost nimeni altul decât Daniil Sihastrul, un personaj cât se poate de real. De altfel, acesta este înmormântat chiar la mânăstire iar crucea sa este vegheată de o candelă ce nu se stinge niciodată. Căci de la ea își a obștea așezământului lumina pentru toate slujbele.

Mânăstirea Voroneț și albastrul ei de poveste

Renumită peste tot în lume, nuanța de albastru ce îmbracă pereții mânăstirii și-a luat numele de la ea, devenind cunoscută drept Albastru de Voroneț. Este cea mai rezistentă culoare și a făcut față incredibil de bine secolelor ce au trecut peste ea, intemperiilor și puținelor renovări de aici.

detaliu foarte bine conservat pe unul dintre pereții de la Mânăstirea Voroneț
detaliu foarte bine conservat pe unul dintre pereții de la Mânăstirea Voroneț

Chiar dacă rețeta culori nu mai este cunoscută de nimeni, tehnica folosită este bine știută. Meșterii au început lucrul la pictură atunci când pereții bisericii nu se uscaseră încă, alegând exact momentul optim când vopselurile vor fi fuzionat cel mai bine cu tencuiala.

În fiecare zi munca începe din partea de sus a lăcașului și de aici se continua în jos. Lucrurile erau gândite în așa fel încât pictura să fie cât mai armonioasă iar diferențele dintre stilurile meșterilor ce lucrau în paralel să fie minime. Tocmai de aceea, fiecare scenă biblică era separată de celelalte prin intermediul unor linii de culoare.Mai întâi se trasau contururile scenelor și ale personajelor iar mai apoi desenele erau completate cu culorile alese în prealabil. De altfel, deși pare suprinzător, ultima culoare pusă pe ziduri nu era albastrul sau vreo altă nuanță închisă ci un alb pur, imaculat care era menit să accentueze anumite detalii.

Raiul și iadul pe peretele de la Mânăstirea Voroneț
Raiul și iadul pe peretele de la Mânăstirea Voroneț

Cert este că, deși și alte mânăstiri din Nordul Moldovei au beneficiat de acest albastru superb, el este cu adevărat viu doar la Voroneț, căci aici meșterii au știut să îl aplice pe peretele aflat la un anumit grad de umiditate ceea ce a făcut ca el să se conserve absolut perfect.

Mânăstirea Voroneț se află la doar 36 de kilometri de Suceava și la nici cinci kilometri de Gura Humorului. Accesul aici se face peste Dealul Gura Humorului după care se mai merge încă circa cinci kilometri până se intră în satul Voroneț. Zona este una încărcată de istorie și mulți turiști vin aici într-un fel sau altul de tur al Mânăstirilor din Nordul Moldovei. Este bine totuși să țineți cont de condițiile de cazare și să sunați înainte la mânăstiri sau posibile pensiuni ori gazde pentru a nu avea vreo surpriză neplăcută.

Interiorul bisericii Voroneț
Interiorul bisericii Voroneț