Tibilisi este capitala Georgiei, un oraş cu o istorie bogată, cu străduţe înguste ce încă reamintesc de evenimentele ce vor rămâne pentru totdeauna o amprentă veşnică asupra acestei regiuni deosebite. Capitala georgiană, Tbilisi este locul unde este concentrată un sfert din populaţia acestui teritoriu minunat, aceştia trăiesc o viaţă liniştită într-un decor minunat. Casele cu balcoane vechi, multicolore, bisericile, nenumăratele baruri şi cafenele, locurile de promenadă, toate acestea fac din Tbilisi o metropolă splendidă!

Edificiile multicolore sunt specifice oraşului
Edificiile multicolore sunt specifice oraşului / Foto: vescortravel.com

Tbilisi, între vechi şi nou

Capitala georgiană poate fi considerată a fi un oraş al contrastelor, locul unde vechiul şi noul crează o armonie deosebită. Străzile vechi, pietruite crează un cadru aparte, în timp ce cartierele aglomerate şi molozul sunt semne ale evoluţiei şi modernizării. Proiectele de construcţii şi renovare ale construcţiilor emblematice din oraş, parcurile, catedralele şi muzeele reînnoite coexistă cu pieţe vechi, dar încă foarte aglomerate, staţiile de autobuz şi blocurile cu apartamente ponosite ce reamintesc de perioada sovietică.

Expoziţia de case tradiţionale din muzeul în aer liber
Expoziţia de case tradiţionale din muzeul în aer liber / Foto: en.academic.ru

Capitala georgiana, oraş al muzeelor

O mulţime de muzee şi monumente păstrează încă vie istoria oraşului şi sunt acele locuri de unde poţi afla o sumedenie de informaţii legate de trecutul zonei. Cu totul şi cu totul deosebit este Muzeul de Etnografie G. Chitaia, un spaţiu organizat în aer liber alcătuit din peste 70 de case şi clădiri tradiţionale, specifice mai multor zone ale Georgiei. Peste 8000 de dispozitive de uz casnic, multe dintre ele extrem de vechi, sunt expuse în cadrul muzeului, acest spaţiu organizat ocupă o suprafaţă de aproximativ 50 hectare, fiind structurată în 11 arii diferite. La fel de interesante sunt şi Muzeul de Arte Fine, Muzeul de Istorie, Galeria Naţională sau Academia de Artă.

Catedrala Sameba
Catedrala Sameba / Foto: www.happinessplunge.com

Arhitectura religioasă, un aspect unic!

Arhitectura religioasă este un alt aspect deosebit, o mulţime de biserici şi catedrale sunt amplasate în toate zonele oraşului, conferind întregii regiuni un farmec aparte. Catedrala Sameba, cea mai populară dintre ele, a fost construită în perioada cuprinsă între anii 1995-2004 şi este a treia cea mai înaltă catedrală ortodoxă din lume. Edificiul este rezultatul îmbinării dintre arhitectura tradiţională şi detalii bizantine, iar rezultatul final este cu adevărat uimitor. Construcţia măsoară nu mai puţin de 13 metri înălţime, iar la ridicarea acesteia s-au folosit diverse materiale, printre care şi aur. La fel de frumoase sunt şi Sinagoga, Moscheea Jumah, Biserica Narikala sau Mamadaviti.

Oraşul Vechi
Oraşul Vechi / Foto: www.thecitypictures.net

Oraşul Vechi, cel mai frumos sector al metropolei

Promenadele îndelungate îţi vor arăta că oraşul este o sursă infinită de locuri interesante, cea mai distinctivă zonă, ideală pentru plimbări rămâne Vechiul Oraş. Bisericile vechi, locuinţele tradiţionale, cafenelele construite în acelaşi stil inconfundabil, dar şi străduţele istorice, crează un cadru deosebit. În această parte a metropolei se regăsesc şi multe magazine cu suveniruri, în cazul în care vrei să pleci cu o amintire de aici.

Orizontul metropolei, noaptea
Orizontul metropolei, noaptea / Foto: wallfon.com

Tbilisi este una dintre cele mai frumoase capitale ale lumii, un oraş deosebit a cărui frumuseţe nu este îndelung promovată. Metropola oferă o experienţă unică, locul unde cu siguranţă vei dori să mai revii!