Croaţia este una dintre cele mai frumoase ţări ale lumii, o alăturare armonioasă de obiective turistice interesante ce atrag anual milioane de turişti din întreaga lume, dornici să o cunoască îndeaproape. Pe coasta de nord a Mării Adriatice, în zona vestică a Peninsulei Istria, se află o staţiune turistică populară, un orăşel deosebit ce poartă numele de Rovinj. Triburile liberine au fost primii locuitori ai zonei, însă mai apoi este cotropită de romani şi pentru o lungă perioadă devine cea mai importantă regiune de pe coastă.

Edificiile multicolore crează un cadru deosebit
Edificiile multicolore crează un cadru deosebit / Foto: letecaziraffa.deviantart.com

La momentul actual, Rovinj este una dintre cele mai apreciate staţiuni de pe teritoriul Croaţiei, vizitatorii din întreaga lume sunt fascinaţi de peisajele maritime unice, de oamenii calzi, dar şi de resorturile turistice de lux şi serviciile de înaltă clasă. Dealurile bine împădurite înconjoară micul orăşel, relieful mai înalt din jur este o oportunitate mai ales pentru turiştii care vor să pornească într-o plimbare în natură, moment în care vor obţine şi o privelişte de excepţie a întregii regiuni.

Străduţele pietruite sunt ideale pentru plimbări
Străduţele pietruite sunt ideale pentru plimbări / Foto: romeonrome.com

Locuitorii şi turiştii deopotrivă se deplasează de obicei pe jos, sau cel mult cu bicicleta, oraşul nu ocupă o suprafaţă prea mare, iar străzile pietruite te îmbie la plimbări îndelungate. Celebrele edificii croate cu acoperişuri de culoare roşie se regăsesc şi aici, multe dintre aceste construcţii datează din perioada romanilor, dar cu toate acestea s-au conservat foarte bine în timp. Biserica Sfânta Euphemia este cel mai important obiectov turistic religios de pe teritoriul oraşului, iar turnul său înalt de 60 de metri este vizibil din mai toate punctele.

Plajă din Rovinj
Plajă din Rovinj / Foto: www.croatia-expert.com

Totuşi, motivul principal pentru care turişti din întreaga lume vizitează Rovinj este acela că aici se află plaje întinse extrem de fine mângâiate constant de valurile Adriaticii. În ultimii ani, plajele au fost intens modernizate, aşa încât este puţin probabil ca vacanţa ta la malul mării să fie perturbată de vreun eveniment neplăcut. Poţi lenevi ore întregi la soare, pe nisip, sau te poţi aventura în marea agitată cu apa extrem de limpede. Sporturile pe apă nu sunt deloc o noutate în zonă, aventurierii oscilează între snorkeling, scubadiving, windsurfing sau plimbări cu caiacul. Există plaje special amenajate pentru practicarea acestor activităţi pline de adrenalină şi energie, sunt chiar şi istructori special antrenaţi care te pot iniţia în tainele sporturilor pe apă.

Porturile oraşului sunt locuri deosebite
Porturile oraşului sunt locuri deosebite / Foto: apkxda.com

O seară perfectă nu se poate încheia decât cu o plimbare în port, puţini ştiu însă că oraşul are două porturi, unul aflat în nord, iar celălalt în sud. Ambele sunt la fel de frumoase, mai ales că există faleze destinate plimbărilor, dar şi terase şi cafenele care devin arhipline în serile călduţe de vară.

Peisajele deosebite sunt unul dintre motivele pentru care turiştii se află aici
Peisajele deosebite sunt unul dintre motivele pentru care turiştii se află aici / Foto: 1ms.net

Rovinj este una dintre cele mai frumoase staţiuni turistice de pe teritoriul Croaţiei, o zonă cu un farmec deosebit, deja renumită pe harta turistică a lumii.