Glasgow este cel mai mare oraș din Scoția, o metropolă superbă localizată pe malurile Râului Clyde. În ultimii ani, Glasgow a primit numeroase distincții europene, pentru artă, arhitectură și design, muzică sau cultură. Numeroase edificii și cartiere întregi din cel mai mare oraș scoțian fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Glasgow a devenit deja unul dintre cele mai vizitate orașe din Insulele Britanice, iar turiștii se vor bucura de cele mai bune magazine din afara Londrei, de parcuri și muzee, pe scurt de un loc complet revitalizat.

La plimbare pe străzile din Glasgow
La plimbare pe străzile din Glasgow / Foto: http://wall4all.me

Istoria orașului începe cu mii de ani în urmă, atunci când Glasgow de astăzi era de fapt locul unde comunități mici de oameni pescuiau pentru a supraviețui zi de zi. Adevăratul Glasgow a fost fondat în secolul al VI-lea de către un creștin, pe numele său Saint Mungo. Acesta construitește o mică biserică și în scurt timp orașul devine un centru religios foarte apreciat de către credincioși. Până în secolul al XVI-lea, Glasgow și-a păstrat renumele de oraș al credinței, dar încet încet se dezvoltă și grupurile de meșteșugari și în scurt timp cel mai mare oraș din Scoția devine și un important centru comercial. Desigur, poziționare geografică a avut rolul său în dezvoltarea zonei, impotul și exportul fiind facilitate de apele din jur.

Clădirile din oraș sunt de fapt povestea unui trecut alcătuit din numeroase evenimente pline de glorie
Clădirile din oraș sunt de fapt povestea unui trecut alcătuit din numeroase evenimente pline de glorie / Foto: http://hqdesktop.net

Arhitectura orașului

Este cu siguranță principalul motiv pentru care sute de mii de turiști vizitează anual Glasgow. Clădirile cu interioarele generoase și exteriorul sculptat în forme inedite fac din Glasgow un oraș unic, o adevărată moștenire arhitecturală alcătuită din edficii vechi de care ne putem bucura chiar și astăzi. Metropola este un ansamblu impresionant de muzee, teatre ți parcuri și ar fi o onoare pentru tine să le vizitezi pe toate.

Catedrala din Glasgow a devenit deja un simbol al metropolei
Catedrala din Glasgow a devenit deja un simbol al metropolei / Foto: http://places.historicbuildingsct.com

Catedrala din Glasgow

Este un edificiu impunător, o clădire ce a devenit deja un punct de reper în oraș. Catedrala din Glasgow este un bun exemplu de arhitectură gotică și datează din Epoca Medievală fiind construită pe locul bisericuței construită de Saint Mungo. În spatele catedralei, pe vârful unui deal abrut se află cimitirul ce aparține de lăcașul de cult, un alt loc care impresionează prin cavourile și statuile impunătoare ce par să supravegheze întreaga zonă cu privirile lor.

Sediul Consililui Local, Glasgow
Sediul Consililui Local, Glasgow / Foto: http://www.icos2014.com

Sediul Consililui Local

Este o structuă impunătoare construită în anul 1888 în faimosul stil renascentist-italian, locul unde liderii orașului au plăcerea de a-și deșfășura activitățile de zi cu zi. Vizitatorii pot admira frumoasele scări din marmură, holurile largi, camerele de dezbateri și generoasa sală unde se organizează banchete fastuoase. Sediul Consiliului Local este fără doar și poate una dintre cele mai interesante clădiri din oraș și unul dintre cele mai fotografiate monumente din Glasgow.

Un pod modern facilitează accesul pe malul celălalt al râului
Un pod modern facilitează accesul pe malul celălalt al râului / Foto: http://www.wallarc.com

Dacă vrei să admiri arhitectura metropolei scoțiene, atunci ar trebui să o iei la pas pe străzile orașului, doar așa vei fi sigur că nu vei rata nimic. Glasgow este un oraș plin de secrete și doar așa vei descoperi frumoasa metropolă, în toată splendoarea ei!