O vacanță prelungită în unul dintre cele mai frumoase orașe din lume sună extraordinar de bine, mai ales când știi că acolo vei descoperi un oraș liniștit, plin de artă pură, în care geniul este prezent la orice pas.

Florența – Oaspeți în lumea artei

Capitala Toscanei, Florența, este un oraș care te va copleși cu multitudinea de capodopere ce se regăsesc la tot pasul. Orașul este poziționat într-un cadru deosebit, pe dealurile viticole din zona Chianti și abundă de palate vechi, domuri falnice, biserici ce ascund opere de artă măiestre și galerii de artă cunoscute la nivel mondial, precum Galeriile Uffizi.

Florența, Capitala Toscanei - un oraș situat pe malurile râului Arno
Florența, Capitala Toscanei – un oraș situat pe malurile râului Arno

Un lucru notabil referitor la Florența este faptul că centrul său istoric are o arhitectură atât de deosebită și valoroasă încât a fost introdus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Situat pe malurile râului Arno, Florența uimește prin frumusețea sa naturală și are multe de oferit turiștilor care-i calcă pragul.

Centrul istoric al orașului Florența - parte a Patrimoniului Mondial UNESCO
Centrul istoric al orașului Florența – parte a Patrimoniului Mondial UNESCO

Obiective de vizitat în Florența

Domul din Florența. Denumirea oficială este Santa Maria del Fiore însă este cunoscut mai degrabă sub numele de Duomo di Firenze sau Catedrala din Florența. Catedrala impozantă, este una dintre cele mai mari catedrale din lume, iar domul său a fost proiectată de marele arhitect renascentist Filippo Brunelleschi. Este piesa de rezistență a centrului istoric al Florenței și merită toată atenția.

Domul din Florența este piesa de rezistență a centrului istoric al Florenței
Domul din Florența este piesa de rezistență a centrului istoric al Florenței

De remarcat sunt și Cupola domului – cea mai mare din lume la momentul construcției – Turnul domului care găzduiește clopotul Catedralei din Florența și Muzeul Domului „Muzeo dell’Opera del Duomo” ce găzduiește opere de artă ce provin din catedrală precum sculpturi, relicve, icoane dar și panourile originale de la baptisteriu.

Cupola domului – cea mai mare din lume la momentul construcției
Cupola domului – cea mai mare din lume la momentul construcției

Ponte Vecchio sau Podul Vechi din Florența. Este cel mai bătrân pod din oraș ce trece peste râul Arno, un pod medieval și inedit prin faptul că pe el sunt construite magazine care cândva aveau rol de locuințe. Peste magazine a fost construit Coridorul Vasari, care este de fapt un pasaj, ce permite legătura dintre Galeriile Uffizi și Palatul Pitti aflate pe de-o parte și alta a râului.

Ponte Vecchio sau Podul Vechi din Florența - cel mai vechi pod din oraș ce trece peste râul Arno
Ponte Vecchio sau Podul Vechi din Florența – cel mai vechi pod din oraș ce trece peste râul Arno

Vei vedea că podul este foarte aglomerat, aici vei găsi numeroși turiști ca și tine dar și pictori sau artiști care însuflețesc zona. Magazinele de pe Ponte Vecchio, Coridorul Vasari și Muzeul din Coridorul Vasari sunt obiective turistice pe care trebuie să nu le ratezi. Îți dau un pont: în lumina vagă a apusului de soare, Ponte Vecchio arată senzațional!

Coridorul Vasari -pasajul ce permite legătura dintre Galeriile Uffizi și Palatul Pitti
Coridorul Vasari -pasajul ce permite legătura dintre Galeriile Uffizi și Palatul Pitti

Galeria Uffizi. Acesta este fără dar sau poate cel mai cunoscut muzeu din Florența. Muzeul se mândrește cu cea mai mare colecție renascentistă din lume, de aceea aici vei găsi lucrări ale unor mari compozitori ca Michelangelo, da Vinci sau Botticelli. Opere renumite deținute de Galeria Uffizi sunt: Nașterea lui Venus de Botticelli și primele portrete renascentiste, cele ale ducelui și a ducesei de Urbino. Tot aici vei găsi o colecție de statui din timpul Imperiului Roman și  o colecție de picturi gotice.

Galeriile Uffizi, cel mai cunoscut muzeu din Florența
Galeriile Uffizi, cel mai cunoscut muzeu din Florența

Palatul Uffizi din Florența. Acest palat, Palazzo degli Uffizi a fost proiectat de arhitectul Giorgio Vasari într-o manieră foarte elegantă, special pentru a găzdui familia Medici. Clădirea are forma literei U și este alcătuită din două galerii conectate între ele de o galerie mică de cu arcade măiestre. Curtea palatului este denumită Piazza degli Uffizi și este locul de acces spre Galeria Uffizi.

Palatul Uffizi, cu un design inedit, găzduiește Galeria Uffizi
Palatul Uffizi, cu un design inedit, găzduiește Galeria Uffizi

Palazzo Vecchio (Palatul Vechi din Florența) este o clădire cu aspect de fortăreață, se află în centrul orașului și sediul primăriei orașului Florența. Construit inițial, în secolul XIV sub denumirea de Palazzo del Popolo (Palatul Poporului), palatul este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale orașului.

Palatul Vechi din Florența, sediul Primăriei orașului
Palatul Vechi din Florența, sediul Primăriei orașului

Turnul Clopotului de la Palazzo Vecchio ce se înalță falnic către cer, anunța întâlnirile publice sau pericolele iminente. Poartă denumirea de Torre d’Arnolfo în cinstea celui care a construi acest palat, sculptorul și arhitectul Arnolfo di Cambio.

Turnul Clopotului de la Palazzo Vecchio  anunța pe vremuri întâlnirile publice sau pericolele iminente
Turnul Clopotului de la Palazzo Vecchio anunța pe vremuri întâlnirile publice sau pericolele iminente

Grădinile Boboli. Este o grădina elegantă, frumoasă, în care domnește stilul renascentist prezent în toate decorațiunile și aranjamentele prezente. Se află în spatele Palatului Pitti și sunt deschise publicului.

Grădinile Boboli, mereu amenajate și ornamentate în stil renascentist
Grădinile Boboli, mereu amenajate și ornamentate în stil renascentist

Ca puncte de atracție principale ale grădinii sunt: Fântâna lui Neptune, Grotto Grande, Kaffeehaus, Amfiteatrul, Grădina Cavalerilor și Viottolone si Isolotto. Un loc plin de arta frumosului, de bun gust, o oază de relaxare pe care o vei savura din plin!

Fântâna lui Neptune, elemen central în Grădinile Boboli
Fântâna lui Neptune, elemen central în Grădinile Boboli

Mercato Nuovo. După cum presupui, este o piață situată în centrul istoric al orașului. Cel mai râvnit monument de aici este Fontana del Porcellino (Fântâna Porcului). Circulă ideea că toți cei care ating nasul porcului vor mai veni în Florența, de aceea turiștii nu se feresc să pună o monedă în gura porcului și să îl atingă.

Mercato Nuovo cu a sa Fontana del Porcellino (Fântâna Porcului)
Mercato Nuovo cu a sa Fontana del Porcellino (Fântâna Porcului)

Piazza della Repubblica. O altă piață din centrul istoric al orașului cu o istorie foarte bogată și interesantă. Aceasta a fost construită în urma unor proiecte de modernizare și reamenajare a centrului istoric. În prezent, din Piazza della Repubblica a supraviețuit în timp doar Colonna dell’Abbondanza (Columna Abundenței) în vârful căreia se află o statuie ce simbolizează abundența, semn că orașul avea să prospere.

Piazza della Repubblica, punct de atracție pentru numeroși turiști
Piazza della Repubblica, punct de atracție pentru numeroși turiști

În jurul pieței se găsesc multe cafenele boeme, preferate de artiștii și scriitorii timpurii ai Florenței. Acestea sunt foarte iubite de localnici care deseori își odihnesc picioarele în Giubbe Rosse sau alte locuri din jur.

Giubbe Rosse, o cafenea de pe lângă  Piazza della Repubblica, iubită de artiști și scriitori
Giubbe Rosse, o cafenea de pe lângă Piazza della Repubblica, iubită de artiști și scriitori

Sunt foarte multe locuri minunate în Florența pe care să le admiri, să le fotografiezi, să le porți cu tine în gând odată ajuns înapoi acasă. Ai mai putea vizita spre exemplu Bassilica Santa Croce – locul de veci al marilor personalități ca Michelangelo, Machiaveli, sau Basilica di San Lorenzo – biserica familiei Medici, Piazza della Signoria – unde vei admira statui de mare preț și clădiri renascentiste cu o arhitectură deosebită, Muzeul Bargello, Orsanmichele, Loggia dei Lanzi, Palazzo Pitti și lista continuă.

Loggia dei Lanzi - o galerie publică unde sunt expuse sculpturi foarte importante
Loggia dei Lanzi – o galerie publică unde sunt expuse sculpturi foarte importante

O vizită în orașul Florența te încarcă cu energie pozitivă, admirând atâta măiestrie nu ai cum să nu te transpui în lumea frumoasă și pură a artei și să uiți de toate. Asta face ca Florența să fie unul dintre cele mai frumoase orașe din lume pe care milioane de oameni din toate colțurile lumii vin să îl admire.