Peşterile Ajanta sunt un complex alcătuit din 30 de monumente rupestre sculptate în piatră, adevărate minuni arhitecturale care îmbogăţesc patrimoniul religios şi cultural la Indiei.  Între secolele al II-lea şi al V-lea, Valea Râului Waguma din districtul Aurangabad Maharashtra a fost locuită de budişti care au săpat o serie de grote cu lăţimea de 30 de metri şi înălţimea de 4 metri. Picturile şi sculpturile din aceste peşteri sunt capodopere ale artei religioase budiste, templele rupestre sunt poziţionate într-o stâncă ce ia forma unei potcoave de cal.

Grotele ilustrează scene din viaţa lui Buddha
Grotele ilustrează scene din viaţa lui Buddha / Foto: commons.wikimedia.org

Pe teritoriul Indiei există o sumedenie de temple budiste, dar cele de pe Valea Râului Waguma întrec imaginaţia. Este uimitor cum budiştii au creat aceste lăcaşe de rugăciune, temple unice unde se rugau zi de zi cei ce au construit aceste minunăţii aritecturale. Din acest ansamblul face parte unul dintre cele mai interesante şi mai atractive temple budiste de pe teritoriul Indiei, acesta poartă numele de Ellora şi este deja un simbol al sculpturilor în rocă.

Exteriorul nu prevesteşte mai nimic din ceea ce se află în interior
Exteriorul nu prevesteşte mai nimic din ceea ce se află în interior / Foto: famouswonders.com

Peşterile Ajanta oferă vizitatorilor o experienţă unică, alcătuiesc unul dintre acele locuri cu un farmec aparte, aşa cum nu se mai regăseşte altul în lumea întreagă. Intrarea în peşteră este îngustă, din exterior nu se ghiceşte nimic din splendoarea care se află în interior, tocmai pentru a se păstra până în ultimul moment misterul templelor budiste. La intrarea în încăpere, privirea vizitatorului cade pe o statuie a lui Buddha sculpată în piatră, cele mai mari dintre peşteri ilustrează scene din viaţa acestuia, imagini executate cu o măiestrie greu de imaginat.

Aproximativ 30 de ani a durat sculptarea unui singur templu
Aproximativ 30 de ani a durat sculptarea unui singur templu / Foto: www.iccubea.com

Într-o altă grotă sunt înfăţişate două personaje, un soldat chinez şi unul roman care se roagă la Buddha, această scenă interesantă nu face decât să arate faptul că în acele perioade tulburi au existat influenţe de cultură în bazinul Mării Mediterane. Cercetările şi puţinele documente care atestă exitenţa peşterilor, arată că procesul de săpare a unei singuri peşteri a durat undeva la 30 de ani. Se pare că, spre sfârşitul secolului al V-lea budiştii sunt nevoiţi să părăsească zona, iar minunatele grote săpate chiar de ei sunt date uitării.

Treptele facilitează accesul în temple
Treptele facilitează accesul în temple / Foto: www.youtube.com

În luna aprilie a anului 1819 ajung în zonă trupele britanice din Madras, dornice să vâneze tigri. Ofiţerul englez John Smith este cel care redescoperă capodoperele arhitecturale din Valea Râului Waguma şi lasă o inscripţie pe peretele uneia dintre peşteri. Acesta comunică tuturor detalii despre descoperirea pe care a făcut-o şi uşor, uşor, deosebitele grote devin renumite în întreaga lume.

Frumoasele temple crează forma unei potcoave de cal
Frumoasele temple crează forma unei potcoave de cal / Foto: www.mytripolog.com

Grotele din această regiune minunată a Indiei alcătuiesc cele mai mari temple săpate în peşteră de pe teritoriul acestei ţări uimitoare. Anual, milioane de turişti din întreaga lumea străbat mii de kilometri pentru a vizita deosebitele locuri, frumoasele peşteri sunt deja parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.

Peşterile se află într-un cadru natural de vis!
Peşterile se află într-un cadru natural de vis! / Foto: www.holidayiq.com