Lumea întreagă este un ansamblu impresionant de minuni subterane, una dintre acestea se regăsește în Liban, fiind o operă sculptată de natură. Jeita Grotto este un sistem alcătuit din două peșteri distincte, interconectate, ce ocupă o lungime totală de aproape 9 kilometri. Peșterile sunt localizate în localitatea Jeita, la aproximativ 18 kilometri nord de Beirut.
Jeita Grotto este mai mult decât o peșteră, este un simbol național libanez, o destinație turistică de top, având în același timp și rol social și economic. Râul subteran din interiorul peșterii asigură furnizarea de apă potabilă pentru mai bine de un milion de libanezi. Peștera subterană a fost descoperită în anul 1836 de către Wiliiam Thompson și poate fi vizitată doar cu barca. Acesta s-a aventurat în peșteră pe o distanță de aproximativ 50 de metri. El a tras un foc de armă, iar ecourile rezultate l-au convins că are de-a face cu o peșteră de importanță majoră.
De-a lungul timpului, Peșterile Jeita Grotto au fost modernizate cu tunele de acces și o serie de pasarele pentru a permite accesul turiștilor în siguranță, dar mai ales pentru a evita degradarea mediului natural. Cercetările arheologice au reușit să demonstreze faptul că Jeita Grotto exista încă din Antichitate, date neoficiale arată că interiorul era folosit ca și adăpost.
Odată cu trecerea anilor noi și noi sectoare din Jeita Grotto erau descoperite și inaugurate cu mândrie vizitelor turistice. Ansamblul Jeita Grotto este alcătuit de stalagtite, stalagmite, stânci care alcătuiesc un orizont de neuitat. Natura a sculptat în calcar milioane de forme interesante pe care vizitatorii le admiră uimiți. Peșterile din Liban sunt de fapt un relief carstic ce s-a format pe parcursul a milioane de ani ca urmare a dizolvării calcarului. Jeita Grotto este cel mai lung complex de peșteri din Orientul Mijlociu, fiind o minune naturală în Liban.
Jeita Grotto este principalul motor turistic al Libanului și găzduiește, anual, peste 500 000 de turiști de pretutindeni. Sistemul de peșteri are o contribuție majoră și la viața publică a regiunii. Peste 115 localnici din Jeita au plăcerea de a lucra într-un mediu atât de curat și plăcut cum este interiorul peșterii.
De-a lungul anilor, Jeita Grotto a primit numeroase aprecieri și premii internaționale. Poate cea mai importantă realizare este selecția la concursul internațional organizat de Fundația New7Wonders(7 minuni contemporane), Jeita Grotoo fiind singura peșteră selectată dintre cele nominalizate inițial.
În anul 1961, Jeita Grotto a devenit un simbol național, atunci când autoritățile libaneze au emis o serie de timbre cu imagini din peșteră, utilizate în promovarea turismului național. Trei ani mai târziu, Jeita Grotto era prezentată pe verso, pe o liră libaneză.
Așadar, Jeita Grotto este o minune a lumii, un sistem de peșteri format 100% natural ce are astăzi menirea de a-și încânta vizitatorii.