Este un proeminent lăcaş de cult budist situat pe faleza din Paro, pe Valea Superioară, în Buthan. Până aici nu pare că Paro Taktsang ar avea ceva deosebit, asta dacă mănăstirea nu ar fi fost cioplită în stâncă şi nu ar fi situată pe marginea unei prăpăstii.

Mănăstirea Paro Taktsang, Buthan
Mănăstirea Paro Taktsang, Buthan

Se spune că în cadrul Templului Taktsang ar fi meditat Guru Padmasambhava fiind considerat fondatorul budismului în Buthan şi zeitatea tutelară a ţării. El s-ar fi rugat în cadrul Mănăstirii Paro Taktsang, în secolul al VIII-lea, timp de trei ani, trei luni, trei săptămâni, trei zile şi trei ore pentru bunăstarea spirituală a tuturor oamenilor. După ce mai târziu a murit în Nepal, corpul său a fost considerat miraculos şi a fost depus într-o mănăstire.

Mănăsatirea Paro Taktsang, Buthan
Mănăsatirea Paro Taktsang, Buthan

Mănăstirea este localizată la o înălţime de 3120 de metri, iar rocile sunt foarte abrupte. Deşi ar părea incredibil, accesul la o asemenea locaţie se face pe mai multe zone. Un prim traseu ar fi zona de nord-vest, un drum de pădure, iar cel de-al doilea ar fi înaintarea pe platoul stâncos. Desigur cea mai utilizată variantă este prima, dar sunt mulţi turişti care nu au nici o problemă în a urca printre stânci. Peisajul înconjurător este pitoresc, iar susurul apelor din jurul mănăstirii conferă un aer plăcut şi mai alungă liniştea de mormânt din zonă. De asemeni se pot organiza diverse drumeţii în pădurile de pin din jur. Uneori, cerul înorat învăluie mănăstirea şi îi conferă un aer ciudat, poate chiar puţin înfricoşător.

Mănăstirea Paro Taktsang, Buthan
Mănăstirea Paro Taktsang, Buthan

Clădirea Mănăstirii Paro Taktsang a fost adaptată la forma naturală a stâncilor. Spaţiul este structurat în patru temple principale şi câteva adăposturi. Intrarea principală este de fapt un pasaj îngust. Toate cele patru temple sunt conectate prin scări de rocă şi câteva poduri de lemn destul de şubrezite de trecerea timpului. Fiecare templu are un balcon de la care poate fi admirată o privelişte minunată pe vale, în jos. Exteriorul clădirii urmează o linie simetrică, fiind  destul de simplu. Modelul constă în câteva figuri geometrice colorate în galben şi cărămiziu, fundalul fiind alb.

În interiorul mănăstirii, Padmasambhava, persoana spirituală a Mănăstirii Paro Taktsang este pictată pe pereţi şi există şi câteva mici statuete ale acestuia. De asemeni, există numeroase scrieri sfinte şi o multitudine de simboluri ale religiei budiste. Pereţii sunt pictaţi în culori diferite alb, galben, verde şi roşu. Interiorul adăposteşte şi o serie de bijuterii vechi, aduse drept jertfă şi considerate a fi foarte preţioase. Din păcate, în interior nu este permis fotografiatul.

Mănăstirea Paro Taktsang, Buthan
Mănăstirea Paro Taktsang, Buthan

Pentru a ajunge la Mănăstirea Paro Taktsang trebuie să străbateţi un drum destul de greu şi ar trebui să aveţi o oarecare condiţie fizică pentru a ajunge cu bine. Însă odată  ajunşi acolo veţi uita de traseul anevoios şi de oboseală pentru că lăcaşul de cult este cu adevărat o capodoperă. Deşi este localizată pe marginea stâncilor, mănăstirea a rezistat foarte bine în timp şi nu a necesitat până acum reparaţii consistente. În ultimii ani, regiunea a devenit renumită în rândul turiştilor din întreaga lume care vin aici pentru a admira un loc unic în lume.