Palatul Potala, simbolul absolut al prosperităţii

Palatul Potala, simbolul absolut al prosperităţii

Palatul Potala, Tibet
Palatul Potala, Tibet

Este denumit după Muntele Potalaka şi se află în regiunea Tibet, China. Clădirea este celebră în lume mai ales datorită faptului că aceasta a fost reşedinţa de şef a lui Dalai Lama. Construcţua Palatului Potala începe în anul 1645 şi de la început s-a considerat a fi sediul perfect pentru Parlament datorită poziţionării sale între mănăstirile Drepung şi Sera şi oraşul vechi Lhasa.

Palatul Potala, Tibet
Palatul Potala, Tibet

Palatul Potala măsoară 400 de metri lungime şi 350 de metri lăţime, având ziduri din piatră cu grosimi cumprinse între 3 şi 5 metri. Fundaţia clădirii este turnată în cupru prezentând rezistenţă împotriva cutremurelor. Edificiul deţine peste 1000 de camere, 10 000 de altare şi aproape 200 000 de statui. Localnicii din zonă spun că cele trei dealuri care înconjoară oraşul Lhasa sunt de fapt trei puncte de protecţie a întregului Tibet.

Palatul Potala, Tibet
Palatul Potala, Tibet

Anul 1959 este un moment de cumpnă pentru Palatul Potala. Tibetanii se răzvrătesc împotriva chinezilor, au loc lupte iar clădirea este uşor avariată. Cel mai mult au de suferit peste 100 000 de scripturi, obiecte de artă de mare valoare, documente şi alte opere care sunt deteriorate sau distruse în totalitate.

Palatul Potala, Tibet
Palatul Potala, Tibet

În anul 1994 Palatul Potala intră sub protecţia Patrimoniul Mondial UNESCO, iar reprezentanţii instituţiei doresc să ia măsuri pentru ca edificiul să nu mai sufere modificări de pe urma diverselor evenimente. Aceştia au fost îngrijoraţi de posibilitatea ca zona să fie modernizată şi astfel să fie ştirbită frumuseţea unică a Palatului Potala. În urma acestei ipoteze, se adoptă legea conform căreia clădirile construite în imediata apropiere a palatului să nu depăşească mai mult de 21 de metri. Lucrările de restaurare ale Palatului Potala aveau să fie minuţioase şi realizate numai cu materiale tradiţionale. Mare atenţie s-a acordat şi numărului de vizitatori, limitat din 2003 la 1500 de persoane pe zi. Scopul este acela de a se evita supraaglomerarea care poate genera fel de fel de incidente.

Obiecte decorative din materiale preţioase, Palatul Potala, Tibet
Obiecte decorative din materiale preţioase, Palatul Potala, Tibet

Cea mai importantă secţiune a Palatului Potala este Capela Sfântului. Spaţiul adăposteşte statuia lui Avalokiteshvara(zeu venerat, comparat deseori cu Buddha) bătută în pietre şi doi slujitori ai săi, de o parte şi de alta. Celelate secţiuni ale clădirii sunt de fapt 4 capele denumite capela de nord, sud, est şi vest. În aceste zone există numeroase obiecte şi articole care reamintesc de prezenţa lui Dalai Lama, un tron de aur, scripturi cu coperţi din mătase.

Cea mai importantă atracţie turistică din Palatul Potala o reprezintă mormântul lui Dalai Lama al XIII-lea. Este amplasat la un etaj superior, de aceea veţi putea merge acolo însoţiţi de un călugăr sau de un ghid. Mormântul are 14 metri şi a fost construit în anul 1933 dintr-o tonă de aur masiv. Picturile de pe pereţi descriu evenimente din viaţa lui Dalai Lama al XIII-lea, încăperea fiind decorată cu lei şi vaze din porţelan şi alte obiecte deocrate cu peste 200 000 de perle.

Palatul Potala, Tibet
Palatul Potala, Tibet

Aşadar Palatul Potala ascunde sub acoperişul său o adevărată bogăţie, un real tezaur al Tibetului. Clădirea în sine este un simbol al respectului faţă de cei cu funcţii mari în stat, care erau trataţi regeşte. Pentru a vedea unde au trăit aceştia pe parcursul anilor de conducere, vizitează Palatul Potala. Mare parte dintre obiectele care le-au aparţinut au rămas neatinse de atunci şi până acum.