Este o ţară-insulă situată în zona de vest a Atlanticului de Nord, acoperind o suprafaţă de doar 431 kilometri pătraţi. Insula Barbados a fost descoperită de navigatorii spanioli în secolul al XV-lea şi apare pentru prima dată pe o hartă spaniolă în anul 1511. Deşi, de-a lungul anilor multe colonii de portughezi au pătruns pe insulă, aceştia au lăsat-o nerevendicată, urmând ca mai târziu Insula Barbados să devină colonie engleză. Aceştia au plantat bumbac, dar culturile au fost un eşec, aşa încât s-au reorientat spre trestia de zahăr. Scalvii africani au lucrat pământul până în anul 1834, când, în sfârşit îşi recâştigă libertatea.

Formaţiuni din Peştera lui Harrison, Barbados
Formaţiuni din Peştera lui Harrison, Barbados

Brabados se află pe locuri fruntaşe în ceea ce priveşte dezvoltarea şi popularitatea sa ca destinaţie turistică. Insula Barbados nu este constituită dintr-un relief impunător, punctul cel mai înalt fiind Muntele Hillabz de doar 340 de metri. De-a lungul timpului, în nord-estul insulei au avut loc eroziuni masive în calcar iar acest fapt a dus la formarea unor peşteri, dintre care unele sunt intens vizitate de turişti. Cea mai cunoscută este Peştera lui Harrison. Aceasta include stalactite, stalagmite, mici cascade şi piscine. De asemeni, mini-tramvaie realizează plimbări în interiorul peşterii.

A doua mare atracţie de pe insulă, după Peştera Harrison este oraşul Oistins aflat pe coasta de sud. Micul oraş este de fapt o piaţă uriaşă, care, în fiecare seară de vineri se umple de comercianţi. Localnicii stau aici până în zorii zilei şi servesc turiştii cu specialităţi culinare locale.

Faună din adâncurile Oceanului Atlantic, Barbados
Faună din adâncurile Oceanului Atlantic, Barbados

Plajele din Insula Barbados sunt fabuloase şi permit practicarea sporturilor pe apă pentru doritorii de aventuri în valurile mării. Numeroasele companii din regiune pun la dispoziţia turiştilor echipamente complete pentru snorkeling sau surfing. La mare căutare sunt scufundările, care permit explorarea recifelor de corali, navelor scufundate sau înotul lângă o broască de mare jucăuşă.

Insula Barbados este celebră în lume pentru cluburile şi petrecerile răsunătoare ce se organizează aici. Cele mai bune distracţii sunt la barurile în aer liber de pe plajă, iar dacă doriţi să petreceri o seară liniştită vă puteţi orienta spre restaurantele din aceeaşi zonă.

Sortiment de mâncare tradiţional, pe bază de peşte, Barbados
Sortiment de mâncare tradiţional, pe bază de peşte, Barbados

Lanţurile de fast-food din Insula Barbados au eşuat în faţa specialităţilor locale care, se pare, sunt pe placul turiştilor. În Barbados se servesc specialităţi pe bază de peşte, preparate cu diverse sosuri. Piperul pare a fi un simbol al insulei şi este un ingredient prezent în toate felurile de mâncare.

Insula Barbados, Coasta de Vest
Insula Barbados, Coasta de Vest

În Insula Barbados se remarcă două sezoane climatice. Intervalul dintre lunile iunie şi noiembrie este cunoscut sub numele de sezon umed, precipitaţiile fiind considerabile. Din decembrie şi până în luna mai intervine sezonul uscat cu temperaturi maxime de 31 de grade Celsius. În principiu, orice sezon este adecvat pentru petrecerea vacanţei în Barbados, dar de preferat ar fi să alegeţi sezonul uscat.

Insula Barbados
Insula Barbados

De-a lungul anilor s-au luat numeroase măsuri de protejare şi conservare a mediului natural. Patru specii de broaşte ţestoase trăiesc în cuiburi în Insula Barbados. Conducerea autovehiculelor pe plajă le-ar fi putut distruge şi astfel s-a luat decizia că o astfel de activitate trebuie interzisă în zona cuiburilor. Însă, pescuitul excesiv este o problemă actuală majoră cu care se confruntă Insula Barbados.

In concluzie, Insula Barbados este o zonă interesantă care propune un stil de viaţă nou şi o cultură deosebită. Regiunea atrage anual milioane de turişti veniţi din toate colţurile lumii care îşi doresc să-şi petreacă vacanţa într-o zonă atât de exotică.