Casa Operei, talent, ingeniozitate, măiestrie

Casa Operei, talent, ingeniozitate, măiestrie

Casa Operei, Sydney
Casa Operei, Sydney / Foto: http://www.getintravel.com

Casa Operei este o clădire fenomenală din Sydney, Australia, acel edificiu care te face să te întrebi cum s-a putut construit o asemenea minunăție? Aflată în apropiere de Podul din Sydney, Casa Operei a devenit demult un simbol al orașului și un punct de reper după care se ghidează mai toți turiștii care ajung pentru prima dată în frumoasa metropolă australiană. Casa Operei a fost proiectată de un talentat arhitect danez pe numele Utzon și după ce acesta a câștigat un concurs internațional de arhitectură începe adevăratul proces de construcție.

Edificul schimbă complet orizontul orașului
Edificul schimbă complet orizontul orașului / Foto: http://opera.org.au

Casa Operei este locul unde se desfășoară zi de zi spectacole artistice de mare valoare, găzduind peste 1500 de spectacole în fiecare an, la care participă aproximativ 1,2 milioane de persoane din toată lumea. Edificiul este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Australia, mai mult de șapte milioane de persoane din întreaga lume pășesc în interiorul clădirii în fiecare an. Există și varianta unui tur ghidat, moment în care turiștii află toate secretele din Casa Operei, de la momentul construcției și până în prezent. Casa Operei este considerată a fi una dintre cele mai distinctive clădiri a secolului al XX-lea și unul dintre cele mai renumite centre de arte de pe Glob. Ziua de 8 iunie 2007 este momentul în care clădirea este inclusă pe listele Patrimoniului Mondial UNESCO.

Casa Operei, o clădire modernă
Casa Operei, o clădire modernă / Foto: http://wallpapersus.com

Designul clădirii este fascinant, Casa Operei pare mai degrabă o serie de cochilii din beton, dispuse una lângă cealaltă. Edificiul ocupă 1,8 hectare de teren și are o lungime impresionantă de 183 de metri, sprijinită de 558 de piloni din beton care au rolul să-i asigure o cât mai bună rezistență în timp. Exteriorul este placat cu panouri din granit roz, comandate special, iar interiorul este placat cu lemn de mesteacăn alb.

Și plimbările cu yachtul sunt o bună manieră de a admira Casa Operei
Și plimbările cu yachtul sunt o bună manieră de a admira Casa Operei / Foto: http://sites.psu.edu

Turiștii curioși pot opta pentru un tur complex, care include și vizitarea camerelor din spatele scenei, locul unde artiștii și interpreții se pregătesc pentru o performanță de excepție. Casa Operei găduiește, de asemeni, un studio de înregistrare, cafenele, restaurante și baruri, dar și câteva buticuri de unde turiștii pot lua amintiri de la una dintre cele mai frumoase clădiri din lume. Clădirea este imensă și cu siguranță vei avea nevoie de mici pauze pentru a te putea bucura cu adevărat de farmecul locului.

Casa Operei în timpul evenimentului Vivid Sydney
Casa Operei în timpul evenimentului Vivid Sydney / Foto: http://www.chess.com

Casa Operei își schimbă aspectul în timpul celor mai importante evenimente din Sydney. Vivid Sydney este un spectacol plin de lumină și culoare în orașul australian, iar Casa Operei nu rămâne mai prejos. Clădirea îmbracă haine de sărbătoare, fiind colorată în mii de beculețe multicolore. De la an la an, organizatorii schimbă decorațiunile, iar spectacolul devine o mare curiozitate pentru turiști și locuitori deopotrivă.